Pulur Höyük Kazilarinda Neolitik Ve Kalkolitik Dönemlere Ait Izlere Rastlandi

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskan Yardimcisi doktor ögretim üyesi Rabia Akarsu: 'Gördügümüz kadariyla milattan önce 4 bin yilina kadar giden bir silsile var. Bundan sonraki yapacagimiz bilimsel yayinlarda bu bulgulari yayimlanacagiz'

Erzurum'un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyügü kazilarinda, neolitik ve kalkolitik dönemlere ait izlere rastlandi.

Aziziye ilçesine bagli Ömertepe mahallesinde yapilan kazi çalismalari, Kültür ve Turizm Bakanliginin koordinasyonunda Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskan Yardimcisi Doktor Ögretim Üyesi Rabia Akarsu'nun bilimsel baskanliginda devam ediyor.

Seramik parçalari, hayvan kemiklerinin yani sira yerlesim alanlarinin da ortaya çikartildigi kazi çalismalarinda, 7 kisilik lisans ve lisansüstü ögrenci ile 4 isçi görev aliyor.

Akarsu, AA muhabirine, çalismalarin büyük bir titizlikle sürdürdügünü, kazinin ise höyügün en tepe noktasindan baslatildigini aktardi.

Ilk olarak 1960 yilinda Doktor Hamit Zübeyir Kosay ve Macar arkeolog Hermann Vary baskanliginda bölgede kazi yapildigini animsatan Akarsu, söyle konustu:

"Erzurum'da bu kazilar ilk defa baslatildi. Agustos ayindan bu yana iki aydir ilerliyoruz, sona dogru geldik. Tabakalanmayi ortaya koymak için çalismalari üstten asagi dogru yaptik. Seramikleri inceliyoruz. Gördügümüz kadariyla milattan önce 4 bin yilina kadar giden bir silsile var. Bundan sonraki yapacagimiz bilimsel yayinlarda bu bulgulari yayimlanacagiz. Erzurum'da böyle bir kazi daha neolitik döneme ait bulgular var tabakalanmis kazilarda genellikle kalkolitik döneme kadar gidiyor. Burada Karaz kültürü bulgularindan daha erken döneme giden bulgulari ortaya koymayi hedefliyoruz. Erzurum'da önümüzdeki yillarda da Bakanligimizin onayi ve yerel yönetimlerin destegi ile uzun soluklu kazi yapmayi düsünüyoruz."
Kaynak: AA