BM Açiklamasi Polonya Ve Belarus Siniri Yakinlarinda 4 Göçmenin Donarak Ölmesi Sok Edici

Birlesmis Milletler (BM), Polonya ve Belarus siniri yakinlarinda 2'si Irakli 4 göçmenin donarak ölmesinin sok edici oldugunu ve olaydan büyük üzüntü duyuldugunu bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserligi (BMMYK) ve Uluslararasi Göç Örgütünden (IOM) yapilan ortak yazili açiklamada, Polonya ve Belarus sinirinda yasanan trajedi nedeniyle dehsete düsüldügü belirtildi.

Açiklamada, 4 göçmenin yasamini yitirmesinin sok edici oldugu ve olaydan büyük üzüntü duyuldugu vurgulanarak, "Tüm kurbanlarin uyruklari henüz dogrulanmadi ancak 2 Irak uyruklunun hipotermiden (vücut isisinin düsmesinden) dolayi öldügü bildirildi." ifadesine yer verildi.

IOM ve BMMYK, ölen kisilerin ailelerine bassagligi dilerken, trajediye iliskin derhal sorusturma açilmasini istedi.

- "Sinirdaki göçmenlere acil barinak saglayin"

Açiklamada, her iki ülke sinirindaki göçmenlerin geri itildigine dair haberlerin endiseyle takip edildiginin alti çizildi.

Grup halindeki göçmenlerin sinir bölgesinde haftalarca mahsur kaldigi, herhangi bir yardim, siginma veya temel hizmete erisim saglayamadigi belirtilen açiklamada, pek çok göçmenin hipotermiye maruz kaldigi, bazilarinin da batakliktan kurtarildigi kaydedildi.

Açiklamada, kis mevsiminin yaklastigina isaret edilerek, bölgedeki göçmenlere acilen barinak, su, gida ve tibbi yardim saglanmasi çagrisi yapildi.

Polonya ve Belarus sinirinda göçmen krizi yasaniyor.

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, ülkesinin dogu sinirinda yasanan göçmen krizine iliskin yaptigi açiklamada, güvenlik güçlerinin 3 göçmenin cesedine ulastigini, göçmenlerin donarak yasamlarini yitirdiklerini bildirmisti.

Kaynak: AA