Bartin Üniversitesi Ögrencileri Biyoteknoloji Proje Fikirleriyle TEKNOFEST Heyecani Yasiyorlar

Bartin Üniversitesi ögrencileri kurduklari takimlar bünyesinde hazirladiklari 2 projeyle TEKNOFEST Biyoteknoloji Inovasyon Yarismasi “Fikir Kategorisi”nde yarisiyorlar.

Bartin Üniversitesi Ögrencileri Biyoteknoloji Proje Fikirleriyle TEKNOFEST Heyecani Yasiyorlar
TÜBITAK 2209-A Üniversite Ögrencileri Arastirma Projeleri Destek Programi kapsaminda Türkiye’de ilk 5’te yer alan Bartin Üniversitesinde, ögrenciler TEKNOFEST heyecani yasiyor. Bartin Üniversitesi ögrencilerinin girisimiyle kurulan BAR_CoVAC Takimi, Teknofest Biyoteknoloji Inovasyonu Yarismasi Fikir Kategorisinde 2 projeleriyle yarisiyor. Bartin Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ögrencileriyle birlikte Atilim Üniversitesi Tip Fakültesi’nden bir ögrencinin yer aldigi BAR_CoVAC Takimi, Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) virüsün hayvanlardan insanlara bulasinin önlenmesi için yenilikçi bir kombine asinin yerli imkanlarla üretilmesini hedefliyor.

Üretmeyi seven ve yenilikçi yönü baskin olan bir ekip olduklarini ifade eden BAR_CoVAC Takim Lideri Buket Yildirim, “BAR_CoVAC takimi olarak, son yillarda artan virüs vakalari nedeniyle insanligin karsilastigi tehdidin farkindayiz. Bu tehdidin bilim ve akil yoluyla çözülebilecegini düsünen bir ekibiz. Rekombinant DNA Teknolojisi yöntemini kullanarak, bilim ve teknolojinin bize sundugu olanaklari ülkemize en yararli olacak sekilde degerlendirmekteyiz. Bu proje fikrimizde insanligin karsilastigi virüslerden biri olan Kirim Kongo Kanamali Atesi’ni yerli asi çalismamiz ile ülke popülasyonunu koruma altina almayi hedeflemekteyiz” dedi.

Ögrencilerin edindikleri tecrübelerin onlari her zaman bir adim öne tasiyacaklarini ifade eden Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Ögrencilerimize, ‘Tribünde degil, odaginda ol’ anlayisiyla hayata geçirdigimiz pek çok bilimsel, sportif ve kültürel etkinlikle, derslerle sinirli olmayan bir ögrenme ortamini sunuyoruz. Böylece aldiklari kaliteli egitimin yani sira edinilen tecrübelerin ögrencilerimizin mesleki hayatlarinda bir adim önde olmalarini saglayacagina inaniyoruz. Bu dogrultuda gösterdikleri gayretlerden dolayi proje hazirlama ve sunma basarisi gösteren tüm ögrencilerimizi ve onlara destek olan danisman hocalarimizi tebrik ediyorum” diye konustu.

Rektör Uzun, TEKNOFEST gibi organizasyonlarin ögrencilerin yaptiklari çalismalari sergilemeleri ve motivasyon saglamasi için oldukça önemli oldugunun da altini çizerek “Ülkemizin rekabet gücünün arttirilmasina yönelik bu girisimler, yerli ve milli üretim konusunda önemli bir motivasyon sagliyor. Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarinda yetismis insan kaynagini artirmayi hedefleyen binlerce gencimiz hayallerini gerçeklestirmek için çesitli disiplin ve kategorilerde hünerlerini sergiliyor, önemli kazanimlar elde ediyor. Bu düsüncelerle her zaman yanimizda olarak bizlere destek veren Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz Mustafa Varank ile Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine ve dönüsümüne yönelik çalismalariyla TÜBITAK Baskanimiz Prof. Dr. Hasan Mandal’a, milli teknolojilerin gelistirilmesi noktasinda gençlerimizi tesvik eden gayretleriyle Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Selçuk Bayraktar’a tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA