ABD Baskani Biden, BM Genel Kurulu'nda Yönetiminin Önceliklerini Degerlendirdi (2) Açiklamasi

'Önümüze baktigimizda iklimi, barisi ve güvenligi, insan onuru ve insan haklari gibi zamanimizin en büyük zorluklariyla karsi karsiya kaldigimiza inaniyoruz, ancak bunlara karsi is birligi konusunda bizim inandigimiz gibi inananlar, müttefiklerimiz ve ortaklarimiz olmadan uzun yol kat edemeyecegiz'.

ABD Baskani Joe Biden, dünyanin gelecegi için belirleyici olacak yillarin baslangicinda olundugunu belirterek, "Küresel bir topluluk olarak gelecegimizi tam anlamiyla belirleyecek bir on yil olacak. Acil ve yaklasmakta olan bir krizle karsi karsiyayiz." dedi

ABD baskanlik koltuguna 20 Ocak'ta oturan Biden, bu sifatla ilk kez Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurul toplantisinda konustu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin yol açtigi sorunlara deginen Biden, bu salginin ancak is birligi ile üstesinden gelinebilecegine dikkati çekti.

Biden, "Ortak kederimiz, ortak gelecegimizin, ortak insanligimizin birlikte hareket etme yetenegimize bagli olacagini bize hatirlatiyor. Dünyamiz için belirleyici bir on yilin, küresel topluluk olarak gelecegimizi tam anlamiyla belirleyecek on yilin basindayken bununla yüzlesip yüzlesmeyecegimiz konusunda açik ve acil seçim yapmak durumundayiz. Acil ve yaklasmakta olan bir krizle karsi karsiyayiz. Burada büyük firsatlar var. Biz bu firsatlari yakalamaya kararli miyiz? Daha fazla insanin hayatini kurtarmak, Kovid-19’u her yerde yenmek için birlikte çalisacak ve bir sonraki pandemi için gerekli adimlari atacak miyiz? Yoksa, daha bulasici ve tehlikeli varyantlari yayilirken elimizdeki araçlari kullanmakta basarisiz mi olacagiz?" ifadelerini kullandi.

ABD'nin dünyada yeniden ittifaklarini güçlendirecegini anlatan Biden, ülkesinin Dünya Saglik Örgütü, Insan Haklari Konseyi ve Paris Iklim Antlasmasina geri döndügünü ifade etti.

Biden, küresel iklim degisikligi konusunda ABD'nin karbon emisyon miktarini 2030'larda yüzde 50-52 bandina indirmek için nisanda çalisma baslattiklarini söyledi.

Yeni teknolojilerin de dünya için yeni potansiyeli beraberinde getirdigini aktaran Biden, söyle devam etti:

"Bu teknolojilerin insanlari güçlendirmeye mi yoksa baskiyi derinlestirmeye mi zorladigini belirlemek hepimize bagli. Çünkü yeni teknolojiler gelismeye devam ediyor. Biyo-teknolojiden kuantum hesaplamalara, 5G'den yapay zekaya ve daha fazlasina kadarki alanlarda yeni ilerlemelerin, hedef alinan muhalif azinlik topluluklari bastirmaktan ziyade insan özgürlügüne yönelik sorunlari çözmek için demokratik ortaklarimizla çalisacagiz."

ABD'nin yakin zamanda siber saldirilara karsi kritik yapilari korumak için yeni strateji ortaya koyduguna isaret eden Biden, bu stratejinin BM anlasmasi ile uyumlu oldugunu ve dünyanin karsi karsiya kaldigi sorunlarla mücadele edilmesine olanak tanidigini kaydetti.

Biden, "Önümüze baktigimizda iklimi, barisi ve güvenligi, insan onuru ve insan haklari gibi zamanimizin en büyük zorluklariyla karsi karsiya kaldigimiza inaniyoruz, ancak bunlara karsi is birligi konusunda bizim inandigimiz gibi inananlar, müttefiklerimiz ve ortaklarimiz olmadan uzun yol kat edemeyecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)
Kaynak: AA