Türkiye'de Kartli Harcamalar Ocak-Nisan Döneminde Yüzde 41 Artti

TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu: 'Salgin süreci, eticaretin asla ihmal edilmemesi gerektigini bir kez daha gösterdi'.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ve Visa'nin Harcamalar Arastirmasi'na göre 2021'in ocak-nisan dönemi itibariyla kartli harcamalar geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 41 artti.

TOBB, Türkiye'de yapilan kartli harcamalarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) etkisini inceleyen arastirmanin sonuçlarini paylasti.

Ilki Mart-Agustos 2020 dönemine bakilarak gerçeklestirilen arastirmanin ikincisinde, salginin kis aylarina denk gelen ikinci dalgasi ve 2021'in ilk dört ayi analiz edildi.

Arastirmada öne çikan sonuçlara göre, Türkiye'de 2020 yaz aylarindaki normallesme ile baslayan toparlanma süreci, ikinci dalganin basladigi aralik ayinda yavaslamakla birlikte eski ivmesini kisa sürede tekrar kazandi. 2021'in ocak-nisan döneminde kartli harcamalar geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 41 artti.

-Türkiye, 3 ülkeden daha iyi bir sinav verdi

Arastirmada Kovid-19 döneminde erken ve kisitlayici tedbirler alan Italya, diger ülkelere oranla daha az kisitlama getiren Isveç ve Türkiye'ye benzer kisitlama yaklasimlari gösteren ABD ile kiyaslamalar yer aldi. Buna göre Türkiye'nin diger ülkelerine göre daha iyi performans sergiledigi ortaya çikti.

Ikinci dalganin baslangicinda kartli harcamalar bakimindan Isveç keskin düsüsler yasarken, benzer kisitlamalar uygulayan ABD ve Türkiye'nin kartli harcamalar grafiginin birbirine yakin dalgalanmalar yasadigi gözlendi.

Temmuz 2020-Mart 2021 dönemindeki tüm aylarda Türkiye'nin diger üç ülkeye kiyasla daha iyi bir sinav verdigi de dikkati çekti. Mart 2021'de yillik bazda kartli harcamalarin Türkiye'de yüzde 50, Italya ve ABD'de yüzde 40 oraninda büyüdügü, Isveç'te ise yüzde 15 küçüldügü görüldü.

- Kartli harcamalarin 3 yildizi "e-ticaret, banka kartlari ve temassiz ödeme" oldu

Türkiye'de, Nisan 2019-Mart 2020 ve Nisan 2020-Mart 2021 dönemindeki harcamalar karsilastirildiginda, 3 önemli siçrama öne çikti.

Sokaga çikma kisitlamalari ve tüketici aliskanliklarinin degismesiyle Türkiye'de rekor seviyelere ulasan e-ticaretin yüzde 55, banka karti harcamalarinin yüzde 40 büyümesi ve temassiz ödemelerin 6 katina çikmis olmasi kartli ödemelerindeki büyümenin yapi taslarina isaret etti.

Kartli ödemelerin yüzde 17'sini olusturan banka karti harcamalarinin, kredi karti yillik büyümesinin 2,5 kati üzerinde artmasi da ayrica dikkati çekti.

- Elektrik-elektronik ve yapi-dekorasyon sektörlerinde dikkati çeken büyüme

Arastirma kapsaminda, farkli sektörlerde Kovid-19 sürecine bagli olarak gerçeklesen degisimler de analiz edildi.

Buna göre, evde kalmanin zorunlu oldugu ve uzaktan egitimin devam ettigi salginin ikinci dalgasinda, tüketicilerin artik e-ticareti benimsemis olmasinin da etkisiyle market- AVM - gida, yapi-dekorasyon ve elektrik - elektronik sektörlerinde hizli ve kalici bir büyüme gerçeklesti.

Market - AVM - gida sektörleri kategorisinde 2021'in nisan ayinda geçen senenin ayni dönemine göre yüzde 41 artis gözlemlenirken, bu oran elektrik-elektronik sektöründe yüzde 82, yapi-dekorasyon sektöründe ise yüzde 118 olarak gerçeklesti.

Restoran sektöründeki harcamalar söz konusu dönemde üç kat artti. Bu artis, paket servise geçen ve internet üzerinden siparis almaya baslayan isletmelerin dijital dönüsüme uyum sagladigina isaret etti.

- "Türk is dünyasi tüketici ihtiyaçlarina daha kolay cevap veriyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, Türk is dünyasinin dinamik yapisinin, Türkiye’yi diger ülkelerden pozitif ayristirdigini ifade etti.

Hisarciklioglu, her krizin, kendi firsatini da beraberinde getirdigini belirterek, "Içinden geçtigimiz pandemi döneminde Türk is dünyasi dinamik yapisi sayesinde, hizli bir dönüsüm sürecinden geçerek e-ticaret, paket servis gibi uygulamalari hayata geçirerek, tüketici ihtiyaçlarina daha kolay cevap verir hale geldi. Bu dönüsüm hem firmalarin pandemiden daha sinirli etkilenmesine hem de tüketicilerin tüketim aliskanlarini devam ettirebilmesine imkan sagladi." degerlendirmesinde bulundu.

Is dünyasinin içinden geçtigi dönüsümde sürecinde TOBB olarak firmalara rehberlik ettiklerine de isaret eden Hisarciklioglu, salgin sürecinin, e-ticaretin asla ihmal edilmemesi gerektigini bir kez daha gösterdigini vurguladi.

Hisarciklioglu, bu dönemde kredi karti harcamalarinin 3'te 1'inin e-ticaret üzerinden yapildigini aktararak, üyeleri e-ticarete hazirlamak için birçok online bilgilendirme toplantisi düzenlediklerini de ifade etti.

Salgin sürecinden en çok etkilenen küçük isletmeleri desteklemek, tüketiciler nezdinde farkindaliklarini artirmak amaciyla TOBB ve Visa olarak "Bu Sesler Hiç Bitmesin" sloganiyla "Bir Alisverisle Çok Sey Fark Eder" kampanyasini hayata geçirdiklerini hatirlatan Hisarciklioglu, bu farkindalik çalismasiyla tüketicilerin alisverislerini küçük isletmelerden yapmalarinin önemini anlatmaya çalistiklarini kaydetti.

- Salginin ikinci dalgasinda kartli harcamalarda büyüme trendi

Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel arastirmanin, Türkiye'nin salginin ikinci dalgasinda da kartli harcamalar bakimindan büyüme trendinde oldugunu ortaya koydugunu belirterek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bu performansin itici güçleri, pandemi öncesine göre esik atladigi görülen online harcamalar, ödeme tercihlerinde artik bir norm haline gelen temassizin devam eden yükselisi ve banka karti ile yapilan harcamalardaki artis oldu. Ülkemizdeki kartli ödemeler altyapisinin tüketici davranisindaki degisime cevap verebilecek sekilde gelismis olmasinin bu büyüme trendine etkisi büyük. Yine arastirmadan çikan sonuçlara göre basta yemek sektörü olmak üzere, pek çok sektörde faaliyet gösteren KOBI'lerin pandeminin ikinci dalgasinda islerini, degisen tüketici beklentilerine göre uyumlandirdigini görüyoruz."

Tezel, Visa olarak bu çiktilarin isiginda KOBI'lerin dijitallesmesine verdikleri destegi Isimi Yönetebiliyorum projesi ve TOBB ile hayata geçirdikleri Akilli KOBI platformu ile sürdürmeye devam edeceklerini aktardi.
Kaynak: AA