Iran Açiklamasi Irak'a Ihraç Edilen Gaz Miktari Anlasma Kapsaminda Azaltildi Ve Bu Durum 6 Ay Kadar Sürecek

Irak Elektrik Bakanligi, Iran'dan ithal edilen gaz miktarinin günlük 49 milyondan 8 milyon metreküpe düsürüldügünü ve bunun ülkede ciddi elektrik kesintileri riskine neden oldugunu belirtiyor.

Irak'a ihraç ettigi gaz miktarini düsüren Iran, bu durumun Bagdat ile yapilan anlasmaya uygun oldugunu ve 6 ay kadar sürecegini duyurdu.

Iran Petrol Bakanligina ait Enerji Haber Ajansinin (SHANA) haberine göre, Iran Ulusal Gaz Sirketi Sevkiyat Müdürü Muhammed Riza Culayi, Irak'a ihraç edilen dogal gaz miktarinin bu ülkeyle daha önce yapilan bir anlasma çerçevesinde düsürüldügünü aktardi.

Culayi, Irak yönetiminin, Iran'dan ithal ettigi dogal gaz ve elektrik ücretini ödemedigi için ihraç edilen gaz miktarinin düsürüldügünü açiklayan Iran Ulusal Petrol Sirketinin aksine, "Alacaklarin tahsili hala gündemde olmasina ragmen bu konunun onlarin Iran'a olan borçlariyla bir ilgisi bulunmuyor." dedi.

Culayi, "Iran, ihraç ettigi gaz miktarini azaltacagini iki hafta önce Irak'a iletmisti ve daha önce bu ülkeyle yapilan anlasma kapsaminda bu azaltma 6 ay kadar sürecektir." ifadelerini kullandi.

Irak Elektrik Bakanligindan dün yapilan açiklamada, Iran'dan elektrik üretimi için ithal edilen gaz miktarinin Tahran yönetimi tarafindan günlük 49 milyondan 8 milyon metreküpe düsürüldügü belirtilmisti.

Açiklamada, bunun ülkede ciddi elektrik kesintileri riskine neden oldugu ifade edilerek, Iran Enerji Bakanligi ve Bagdat Büyükelçiligi ile temasa geçildigi aktarilmisti.

Iran Ulusal Petrol Sirketi Genel Müdür Yardimcisi Mihran Emir Mueyni de Irak'a ihraç edilen gaz miktarinin azaltildigini dogrulayarak, "Irak, atilan bu adimi elestirmemeli çünkü aldigi gaz ve elektrik ödemelerini zamaninda yapmadi." demisti.

Irak'in dogal gaz ve elektrik ithalati yaptigi komsusu Iran'a yaklasik 5 milyar dolar borcu oldugu belirtiliyor. Irak Elektrik Bakanligi ise söz konusu borcun ABD'nin Tahran'a uyguladigi ambargolar nedeniyle ödenemedigini bildirmisti.
Kaynak: AA