Gaziantep Asilamada Mavi Kategoriye El Birligiyle Ulasti

Gaziantep, kentteki kamu kurum ve kuruluslarinin da destegiyle yakaladigi birliktelik sayesinde ilk doz asilamada yüzde 75 sinirini asti Il Saglik Müdürü Umut Mutlu Tiryaki: 'Fabrika sahipleriyle konusarak yerinde asilama yapmaya basladik. Hem onlar is gücü kaybindan kurtulmus oldu hem de biz toplu olarak asi çalismasini yürütmeyi basardik' 'Büyük mahallelerdeki muhtarlarla irtibat kurduk. Onlar bizi ariyor ve mesela '100 kisiyi ikna ettim' diyor ve hemen mobil ekiplerimizi oraya yönlendiriyoruz' 'Oldukça güzel bir asi kampanyasi yürüttük, maviye döndük. Insallah daha iyi rakamlara ulasmak istiyoruz. Oranimizi daha da arttirmaya devam edecegiz'

FERIDE PELIN INAL - Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsaminda, 18 yas ve üstünde en az bir doz asilama oraninda mavi kategoriye geçen Gaziantep'te yürütülen çalismalarla asilama orani artiyor.

Asilama oranini artirmak için mobil ekiplerin köy köy gezdigi kentte, alisveris merkezi ve sanayi tesislerinde asilama çalismalari yürütüldü.

Dün gece itibariyla mavi kategoriye geçen Gaziantep'te asilamada daha iyi seviyelere gelebilmek için çalismalar sürüyor.

Il Saglik Müdürü Umut Mutlu Tiryaki, AA muhabirine, su ana kadar üçüncü doz da dahil yaklasik 1 milyon 700 bin doz asi yaptiklarini söyledi.

Gaziantep'in en genç üçüncü nüfusa sahip il olduguna dikkati çeken Tiryaki, buna bagli olarak asilamaya hizli bir giris yapamadiklarini ve yarisa bir anlamda geriden basladiklarini dile getirdi.

Kenti mavi kategoriye tasimak için yaptiklari çalismalara deginen Tiryaki, "Ilk etapta insanlarin asiya ulasimini kolaylastirdik. Bu kapsamda Türkiye'de ilk defa AVM'de asi standi açarak, hizmet vermeye basladik. Sonrasinda birçok il de bu uygulamanin devamini getirdi. Kamu, özel hastaneler ve Aile Saglik Merkezlerinde asi uygulamamiz devam etti. Biz bununla da yetinmedik. Insanlarin çok yogun bulundugu Balikli, Karatas gibi alanlarda istasyonlar kurduk. Buralarda randevusuz asilama faaliyeti sürdürdük. Bunlardan da güzel sonuçlar almayi basardik." diye konustu.

Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) de çalismalari oldugunu anlatan Tiryaki, sunlari kaydetti:

"OSB yöneticilerimiz, 250 bin kisinin bu bölgelerde oldugunu söyledi. Bunun üzerine mobil asi ekipleri olusturduk. Fabrika sahipleriyle konusarak yerinde asilama yapmaya basladik. Hem onlar is gücü kaybindan kurtulmus oldu hem de biz toplu olarak asi çalismasini yürütmeyi basardik. Ayrica Gaziantep Ticaret Odasi ve esnaf odalariyla görüsmeler yaptik. Onlarin bize gösterdigi yerlerde asi istasyonlari kurduk.

Yine yerimizde durmadik. Köyleri gezdik. Su an Gaziantep'teki tüm köylerimiz bir tur gezildi, asilama yapildi, simdi ikinci tura dönüyoruz. Büyük mahallelerdeki muhtarlarla irtibat kurduk. Onlar bizi ariyor ve mesela '100 kisiyi ikna ettim' diyor ve hemen mobil ekiplerimizi oraya yönlendiriyoruz. Biz asiyi yaparken görüp gelenlerle sayi daha artti. Bu sayede oldukça güzel bir asi kampanyasi yürüttük, maviye döndük. Insallah daha iyi rakamlara ulasmak istiyoruz. Oranimizi daha da arttirmaya devam edecegiz."

Asi karsiti olan vatandaslara çagrida bulunan Tiryaki, kendisinin de daha önce koronavirüse yakalandigini animsatarak, "Tereddüt edebilirsiniz ama asidan zarar görmekle alakali bir durum olsa ilk saglik çalisanlari sikinti yasardi." ifadelerini kullandi.

Tiryaki, halkin, bilimsel kanitlara dayanmayan, birilerinin uydurdugu, sadece hayal dünyalarinda yasattiklarina inanarak hareket etmemesi tavsiyesinde bulunarak, "Faz üç çalismasi yapilmadi' diyenler var. Bunun da onayi alindi. Kanitlanmis bir yan etkisi yok. Sürece 15 Ocak'ta basladik ve 9. aya girdik. Herhangi bir yan etki olsa hepimizde çikardi. En azindan temkinli yaklasanlar bizlere bakarak 'demek ki bir sey olmuyor' deyip gelsinler." seklinde konustu.

- "Tek silahimiz asi"

Normallesmenin yolunun asi oldugunun altini çizen Tiryaki, sunlari söyledi:

"Eskisi gibi tereddütsüz yasamak, maskesiz yasamak, birbirimize gidip gelmek, yanimiza biri oturdugunda hastalik var mi? düsüncesini yasamak istemiyorsak elimizdeki tek silah asi. Ilaci, baska çözümü su an için yok. Mevcut normallesmeyle birlikte görüyoruz ki maske, mesafe, temizlik kurallari unutulmaya basladi. Bu kadar dikkatsiz olmamamiz gerekiyor. Maske, mesafe ve temizlik, bunlardan taviz vermeden yasamaya devam edecegiz. Üzerine asiyi ekleyecegiz. Bunlari yaptigimiz zaman insallah en kisa zamanda bu sikintilardan kurtularak, 2 yil önceki gibi yasamaya baslayacagiz."

Tiryaki, çalismalari ilk günkü azimle devam ettireceklerini, vatandaslari asiya ikna etmek için sivil toplum örgütlerinden, kanaat önderlerinden de destek alacaklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA