Filistin'in Meshur El-Halil Üzümleri Bakir Kazanlarda Saatlerce Kaynatilarak Sifa Kaynagi Pekmeze Dönüsüyor

Filistinli Hac Muhammed Ismail Arefe: 'Odun atesinde kaynayan kazani, duman kokusunu, kaynarken pekmezin tadini ve etrafimda toplanan ailemi, iste bu atmosferi çok seviyorum' Cafer Sultan: 'Geceleri kaynayan pekmez kazanlarinin etrafinda toplanmak ayri bir keyif veriyor'.

MAHMUD EL-BEZM - Isgal altindaki Bati Seria'nin El-Halil kentinde üzüm hasadini gerçeklestiren Filistinliler geleneksel pekmez mesaisine basladi.

Baglardan topladiklari üzümlerden yöresel tatlar üretmek için kollari sivayan Filistinli çiftçiler, bakir kazanlarda ve odun atesinde pekmez kaynatiyor.

El-Halil'in meshur üzümleri uzun ugraslar sonucu sifa kaynagi pekmeze dönüsürken kazanlarin basinda toplanan Filistinliler gece saatlerine kadar geçirdikleri vakitten büyük keyif aliyor.

- Nesilden nesile

AA muhabirine konusan Hac Muhammed Ismail Arefe, üç nesildir üzüm yetistiriciligi, pekmez ve pestil üretimi yaptiklarini belirtti.

Filistinli çiftçi 300 tonun üzerinde üzüm üretim kapasitesine sahip olduklarini, ürettikleri üzümlerin çogunun yerli tüketime gittigini söyledi.

Her yil üç ay süren mesailerinden büyük mutluluk duydugunu ifade eden Arefe, ancak kentlesme nedeniyle El-Halil'deki üzüm baglarindan geriye 1980'li yillara göre yüzde üçünün kaldigini dile getirdi.

Arefe, çevrede yapilan büyük binalar ve is yerlerine ragmen bahçeli, küçük mütevazi evini muhafaza ediyor.

"Odun atesinde kaynayan kazani, duman kokusunu, kaynarken pekmezin tadini ve etrafimda toplanan ailemi, iste bu atmosferi çok seviyorum." diyen Arefe, geleneksel yöntemlerle üzümü ezme ve kazanda elle karistirma yerine bu isleri yapan özel mekanizmalar tasarladiklarini anlatti.

- Kovid-19 salgininin etkisi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan ticari olarak olumsuz etkilendiklerini ifade eden Arefe, ürettikleri ürünleri Ürdün'deki müsterilerine ulastirabilmek için sinir kapilarinin açilmasini umduklarini dile getirdi.

Arefe, salgin öncesinde Birlesik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Ingiltere'ye ihracat planlari yaptiklarini ancak Kovid-19 salginin getirdigi siki prosedürler nedeniyle bu plani gerçeklestiremediklerini belirtti.

- Pekmezler odun atesinde ve bakir kazanlarda kaynatiliyor

Pekmezleri pisirirken sadece odun atesi ve bakir kazanlar kullandiklarini aktaran Filistinli çiftçi, pisirme isleminin 12 saat sürdügünü kaydetti.

Pekmez için en uygun kabin bakir oldugunu belirten Arefe, "Odun atesi de önemli. Çünkü duman tada giriyor ve lezzet veriyor. Ancak tüm odunlar da bu islem için uygun degil, sadece servi agaci uygundur." dedi.

- Güneste pekmez

Kirkli yaslarindaki Cafer Sultan da El-Halil kentinin batisindaki bahçelerinde babasiyla pekmez yapanlardan.

"Üzüm mevsimi gerçekten çok güzel. Geceleri kaynayan pekmez kazanlarinin etrafinda toplanmak ayri bir keyif veriyor." diyen Sultan, kaynatmaya alternatif olarak güneste bekleterek pekmez yapma yönteminden söz etti.

Saf suyunu alip belli bir süre ateste pisirdiklerini, sonra yüksek kenarli kaplara koyup 7 ila 10 gün suyunu çekinceye kadar güneste biraktiklarini anlatan Sultan, bu sürenin sonunda pekmezin bala benzer bir kivama geldigini söyledi.

Güneste bekleterek pekmez yapmanin ustalik, dikkat ve özen gerektirdigini belirten Sultan, "Günes battiktan sonra da üzerinin bir bezle örtülmesi gerekiyor." dedi.

Sultan bu yolla yapilan pekmezden digerlerine göre daha az çiktigini ve fiyatinin da pahali oldugunu dile getirdi.

- Yillik 50 bin ton üzüm

Filistin Üzüm Konseyi verilerine göre, bu yilki üretimin 50 bin ton oldugu tahmin ediliyor. Bu miktarin yarisindan fazlasi 27 bin ton ile yalnizca El-Halil kentinde üretiliyor.

Konsey Baskani Ridvan Ebu Ayas da AA muhabirine yaptigi açiklamada, Gazze Seridi ve Bati Seria'da 63 bin dönümlük arazide üzüm yetistiriciligi yapildigini söyledi.

El-Halil'de 17'den fazla üzüm çesidi oldugunu aktaran Ebu Ayas, yetistirilen üzümlerin Bati Seria ve Gazze'de pazarlandigini, ekim ayi sonunda da Ürdün'e ihraç edildigini, ancak salgin sonrasi alinan önlemler nedeniyle ihracatin yapilamadigini anlatti.

Ebu Ayas, salginin yani sira Israil güçlerinin bu arazilere el koymasi gibi Filistinli çiftçilerin yasadigi sorunlara da isaret etti.
Kaynak: AA