CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'ndan 'Siginmaci' Açiklamasi Açiklamasi

'En geç 2 sene içinde bütün Suriyelileri, Afganlari hepsini gönderecegiz. Hiç endise etmeyin. Bu memlekette kendi karnimizi doyurduk da onlar mi kaldi? Bu konuda çok duyarliyim, irkçilik yapmiyorum, gelen kisilere kizmiyorum, onlari getirenlere kiziyorum' 'Afgan gençler burada. Biz de askeri oraya gönderiyoruz. Bizim askerin kani satilik mi Allah askina. 2 bin 900 kilometre ötede, 2 bin 900 kilometre öteye neden gitsin bizim askerimiz'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Türkiye'deki bütün Suriyelileri ve Afganlari 2 yil içinde ülkelerine gönderecegini belirterek, "Bu memlekette kendi karnimizi doyurduk da onlar mi kaldi? Bu konuda çok duyarliyim, irkçilik yapmiyorum, gelen kisilere kizmiyorum, onlari getirenlere kiziyorum." dedi.

Çesitli programlara katilmak üzere Nevsehir'e gelen Kiliçdaroglu, Derinkuyu ilçesi Yazihüyük beldesinde, sulamada kullandiklari elektrigin faturasini ödeyemediklerini öne süren çiftçilerin sorunlarini dinledi.

Çiftçilerin bir römorkun üstünde sergiledigi ve geçen yil ile bu yilin fiyat artislarini gösteren tarim ürünleri hakkinda Ilçe Ziraat Odasi Baskani Yavuz Sen ve çiftçilerden bilgi alan Kiliçdaroglu, burada yaptigi konusmada, çiftçilerin, arpasini, bugdayini, misirini derleyip toparlayip belli bir karla sattiklarini ve bu sekilde geçimlerini sagladiklarini söyledi.

Tarimin bütün dünyada stratejik sektör oldugunu vurgulayan Kiliçdaroglu, sunlari kaydetti:

"Çiftçiye her türlü destegin verilmesi lazim. Bununla ilgili parlamentoda 2006 yilinda bir kanun çikti. Kanunun adi 'Tarim Kanunu'. Kanunun 21. maddesine göre 'çiftçiye her yil bütçeden milli gelirin en az yüzde 1'i oraninda pay verilir' diyor. Bugüne kadar yüzde 1 oraninda bir pay verilmedi. Çiftçinin su anda devletten 211 milyar lira alacagi var. Bir daha ifade edeyim, çiftçinin devletten kanuna göre en az 211 milyar lira alacagi var. Simdi bu alacagi ödenmedigi gibi yeteri kadar tesvik de verilemiyor. Gübre fiyati sadece sanmayin burada böyle, Türkiye'nin neresine gidersek gidelim ayni fiyat zaten. Gübre fiyati almis basini gidiyor. Digerleri de aslinda tohumdan tutun da elektrige kadar, ilaca kadar her sey dolara endeksli. Dolayisiyla fiyatlar sürekli artiyor ve çiftçi de elde ettigi ürünün karsiligini alamiyor. Normalde iyi bir planlama yapilmasi lazim ve o planlama çerçevesinde de çiftçiye belli bir gelirin devlet tarafindan garanti edilmesi lazim. Maliyeti kaç lira bunun, '100 lira' diyelim, 25 lira kar verecek."

Bir çiftçinin, "Baskanim, dolarlari bulamadilar mi? Dolarlari da yok." demesi üzerine Kiliçdaroglu, "Onu hallettiler, 128 milyar dolari hallettiler ama benim size bir sözüm var, Allah'in izniyle iktidar oldugumuzda bütün bu rezaletlere son verecegim. Çiftçi kazanacak, üreten kazanacak, esnaf kazanacak, sanayici kazanacak. Yani kim üretiyorsa, kim alin teri döküyorsa destegi ona verecegiz. Öyle gidip de devleti soyanin pesinden devlet gitmeyecek. Devleti soyanin hesabini soracagiz. Neden soydun kardesim? 128 milyar dolar eger bizde olsaydi kefen paramiz olsaydi herhalde bu kadar da zam gelmezdi. Bütün bunlarin hepsini biliyorum, hepsini çözerim. Allah'in izniyle de desteginize ihtiyacimiz var." diye konustu.

En son bir soru önergesinde, çiftçinin elektrik borcunun 22 milyon lira oldugunu dile getirdiklerini animsatan Kiliçdaroglu, Türkiye genelinde çiftçi kazanamadigi için bu borcunu ödeyemedigini belirtti.

Bir çiftçinin, Türkiye ekonomisinin bu yilin ikinci çeyreginde yüzde 21,7 oraninda büyüdügünün açiklandigini hatirlatmasi üzerine Kiliçdaroglu, "Valla, birileri büyüdü, yalniz çiftçi hariç, esnaf hariç, manav hariç, bakkal hariç. Bunlar büyümedi ama birileri büyüdü, onu biliyoruz. Sandik gelecek sabredin, benim sizden istegim bu. Sandik gelecek, sabredin." ifadesini kullandi.

- "En geç 2 sene içinde bütün Suriyelileri, Afganlari hepsini gönderecegiz"

Kiliçdaroglu, bir çiftçinin, "Türkiye'deki Suriyeliler hakkinda ne düsünüyorsunuz?" sorusunu ise söyle yanitladi:

"Hiç meraklanma en geç 2 sene içinde bütün Suriyelileri, Afganlari hepsini gönderecegiz. Hiç endise etmeyin. Bu memlekette kendi karnimizi doyurduk da onlar mi kaldi? Bu konuda çok duyarliyim, irkçilik yapmiyorum, gelen kisilere kizmiyorum, onlari getirenlere kiziyorum. Onlari davulla, zurnayla kendi memleketlerine gönderecegim. Herkes kendi memleketine gitsin. Orada huzur içinde yasasin. Yardimsever gene orada da yardim eder. Burada degil ama oraya yarim edin. Onlarin can güvenligini saglayacagim. Onlara yardim edecegim. Evini, yolunu, okulunu yapacagim. Kendi memleketlerine gitsinler. 'Hem yerli, hem milliyiz' diyorlar, Türkiye'nin dokusunu degistirdiler, etnik yapisini degistiriyorlar. Biz bunlari kaldiracagiz."

Bir çiftçinin, "Afganistan 24 saatte teslim oldu, hiç mi vatansever yokmus içinde?" sözlerinin ardindan Kiliçdaroglu, "Hepsi burada. Afgan gençler burada, biz de askeri oraya gönderiyoruz. Bizim askerin kani satilik mi Allah askina. 2 bin 900 kilometre ötede, 2 bin 900 kilometre öteye neden gitsin bizim askerimiz? Bizim askerimizin burnu kanamasin, ayagina tas degmesin." degerlendirmesinde bulundu.

Suriyelilere 40 milyar dolar verdiklerini ifade eden Kiliçdaroglu, 40 milyar dolari bu ülkenin üreticisine, çiftçisine, alin teri dökene vermeleri durumunda ülkenin saha kalkacagini aktardi.

- "Sandik gelecek, bundan kaçma sanslari yok"

Simdi freni patlamis bir kamyonda yokus asagi gittiklerini kaydeden Kiliçdaroglu, "Allah sonumuzu hayreylesin diyorum. Sandik gelecek, bundan kaçma sanslari yok. Sandik gelecek, oturup bunlara demokratik yollardan bir ders verecegiz." dedi.

Bir kadinin, "Hayvanlarin hakkini çikariyorlar, biz kadinlarin hakki nerede?" diye sormasi üzerine Kiliçdaroglu, "Kadinlarin haklarini da verecegiz, hiç süpheniz olmasin. Hele sizin hakkiniz ödenmez zaten. Annelerin hakki ödenmez." yanitini verdi.

Kadinin, oglunun FETÖ'den dolayi isten atildigini, mahkemede yargilamasinin yapilmadigini ve 6 yildir herhangi bir ise giremedigini iddia etmesi üzerine Kiliçdaroglu, "Hiçbir seyi yoksa ben söz verdim, dosyasinda hiçbir sey yoksa, eger hakkinda hiçbir sorusturma yoksa, hepsini görevlerine iade edecegim. Bir kararname ile hepsini... Bakin, devlet kinle yönetilmez, devlet öfkeyle yönetilmez. Suçu yoksa iade edecegim. Bunu halledecegiz, siz hiç merak etmeyin." diye konustu.

Kiliçdaroglu, daha sonra Derinkuyu ilçesinde esnaf gezisi yapip vatandaslarla sohbet etti, kendisine ikram edilen çayi içti, vatandaslarla fotograf çektirdi.
Kaynak: AA