Çalisma Açiklamasi Hindistan'da Hava Kirliligi Insanlarin Ömrünü 9 Yila Kadar Kisaltabilir

Hindistan’da tehlikeli boyutlara ulasan hava kirliliginin milyonlarca insanin yasam süresini 9 yila kadar kisaltabilecegi bildirildi.

CNN’in haberine göre, Chicago Üniversitesi Enerji Politikasi Enstitüsü (EPIC) tarafindan yayinlanan çalisma, yaklasik 1,3 milyarlik Hindistan nüfusunun tamaminin, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan belirlenen kirlilik seviyesini asan tehlikeli düzeyde bir kirlilikle karsi karsiya oldugunu ortaya koydu.

Hindistan hükümeti, 2019 yilinda hava kirliligini 2024 yilina kadar yüzde 30 düsürmek için ulusal temiz hava kampanyasi baslatti.

Söz konusu çalismada, özellikle ülkenin batisindaki Maharastra eyaleti ve orta kesimindeki Madhya Prades eyaletinde hava kirliliginin daha da kötü seviyelere ulastigi belirtildi.

Çalismada, Hindistan'da oldukça tehlikeli boyutlara ulasan hava kirliliginin, milyonlarca insanin yasam süresini 9 yila kadar azaltilabilecegi degerlendirmesinde bulunuldu.

Hindistan'in baskenti Yeni Delhi’deki kirlilik seviyesinin de oldukça yüksek oldugunu ortaya koyan çalismada, hava kirliliginin boyutunun DSÖ kriterlerine inmesiyle Yeni Delhi sakinlerinin yasam sürelerine 10 yil kadar eklenebilecegi yorumu yapildi.

EPIC'nin çalismasina göre, Hindistan’daki hava kirliliginin ülke nüfusunun yüzde 40’ina tekabül eden yaklasik 520 milyon insanin yasam süresini kisalttigi tahmin ediliyor.

Kaynak: AA