Bakan Mus, Agustos Ayi Dis Ticaret Rakamlarini Açikladi Açiklamasi (1)

'Ihracatimiz geçtigimiz yilin agustos ayina göre yaklasik yüzde 52'lik artisla 18,9 milyar dolar seviyesinde gerçeklesmistir. Bu rakam ile en yüksek agustos ayi ihracat rakamina ulasmis bulunuyoruz' 'Son 12 aylik ihracat degerimiz de 207,5 milyar dolar ile yeni bir cumhuriyet rekoru kirmayi basarmistir' 'Ihracatimizda yakaladigimiz bu güçlü ivme ile pandemi öncesi performansini da geride birakmis durumdayiz. Ihracatimiz agustos ayinda 2019 yili agustos ayina göre de yüzde 43'lük artis sergilemistir'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, agustosta ihracatin geçen yilin ayni ayina göre yaklasik yüzde 52'lik artisla 18,9 milyar dolara ulastigini belirterek, "Bu rakam ile en yüksek agustos ayi ihracat rakamina ulasmis bulunuyoruz. Ayrica, son 12 aylik ihracat degerimiz de 207,5 milyar dolar ile yeni bir cumhuriyet rekoru kirmayi basarmistir." dedi.

Bakan Mus, bakanlik konferans salonunda Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) ile düzenledigi basin toplantisinda agustos ayi dis ticaret rakamlarini açikladi.

Ihracatta 2021 yili boyunca ortaya konulan güçlü performansin agustos ayinda da devam ettigine isaret eden Mus, "Ihracatimiz geçtigimiz yilin agustos ayina göre yaklasik yüzde 52'lik artisla 18,9 milyar dolar seviyesinde gerçeklesmistir. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bu rakam ile en yüksek agustos ayi ihracat rakamina ulasmis bulunuyoruz. Ayrica, son 12 aylik ihracat degerimiz de 207,5 milyar dolar ile yeni bir cumhuriyet rekoru kirmayi basarmistir." diye konustu.

Mus, yil sonunda ihracatin 210 milyar dolara ulasacagina olan inancinin tam olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"2021 yili ocak-agustos döneminde ihracatimiz geçtigimiz yilin ayni dönemiyle karsilastirildiginda yüzde 37 artarak 140,2 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Ihracatimizda yakaladigimiz bu güçlü ivme ile pandemi öncesi performansini da geride birakmis durumdayiz. Ihracatimiz agustos ayinda 2019 yili agustos ayina göre de yüzde 43'lük artis sergilemistir. Benzer sekilde, ocak-agustos döneminde 2019 yilina göre yaklasik yüzde 20'lik artisa sahit oluyoruz."

Ithalatin ise agustosta geçen yilin ayni ayina göre yüzde 23,8 artis ile 23,2 milyar dolar seviyesinde gerçeklestigini bildiren Mus, ocak-agustos dönemi ithalatinin 2020'nin ayni dönemine göre yüzde 25,5 artisla 170 milyar dolar oldugunu söyledi.

Mus, agustos ayinda gerçeklesen 42,1 milyar dolarlik ticaret hacminin en yüksek agustos ayi dis ticaret hacmi olduguna da isaret ederek, su ifadeleri kullandi:

"Bir diger önemli gösterge olarak ihracatin ithalati karsilama orani, ocak-agustos döneminde, geçtigimiz yila göre 6,9 puan artisla yüzde 82,5'e yükselmistir. Bir zamanlar bu oranin yüzde 50'li seviyelerde oldugunu hatirlatmak isterim. Agustos ayinda ihracatin ithalati karsilama orani ise geçtigimiz yilin ayni ayina göre 15,1 puan artis ile yüzde 81,5'a ulasti. Benzer sekilde, dis ticaret açigimiz ocak-agustos döneminde geçtigimiz yilin ayni dönemine göre yaklasik yüzde 10 azalarak 29,8 milyar dolara gerilemis durumdadir. Ihracat tutarimiz kadar, ihracata yönelen firma sayimizdaki artis da ihracatin tabana yayilmasi açisindan bizleri sevindirmektedir. Ocak-agustos döneminde ihracat yapan firma sayisi yüzde 11 artisla 83 bine yaklasmistir."

(Sürecek)
Kaynak: AA