AK Parti Il Baskani Zihni Çaliskan, Eskisehir'in Kurtulusunun 99'Uncu Yil Dönümünü Kutladi

AK Parti Eskisehir Il Baskani Zihni Çaliskan, Eskisehir'in düsman isgalinden kurtulusunun 99'uncu yil dönümü dolayisiyla mesaj yayinladi.

Çaliskan, mesajinda, 26 Agustos 1922'de baslayan sanli Türk Ordusunun taarruzu sonucu, 2 Eylül 1922'de Eskisehir'in düsman isgalinden kurtuldugunu belirterek, kentin kurtulusunu her yil ayni cosku ve minnetle kutladiklarini bildirdi.

Kurtulus günlerinin tarihe not düsmenin yaninda, gelecege yön vermesi bakimindan da son derece önemli oldugunu vurgulayan Çaliskan, mesajinda su ifadelere yer verdi:

"1922 yilinin zaferlerle dolu agustos ayindan sonra eylül ayi kurtulus vakti olmustur. Eskisehir sahip oldugu stratejik konum ve demiryollarinin kavsak noktasinda olmasi gibi pek çok önemli özellige sahiptir. Daha 22 Ocak 1919'da bunun önemini kavrayan Ingiltere 200 kisilik birligiyle Eskisehir Istasyonu'nu isgal etmistir. Zamanla Ingiliz isgal kuvvetlerinin sayisi artmis ve Mart 1920'de 2 bine ulasmistir. 22 Ocak 1919'da Ingiliz isgalinden baslayip 2 Eylül 1922'de kurtulusla sonuçlanan süreç boyunca Eskisehir halki pek çok badire atlatmistir ama hiçbir zaman yilginliga ve ümitsizlige düsmemis, Mustafa Kemal Pasa'nin öncülügünde verilen Milli Mücadele'ye maddi, manevi tam destek vermistir. 2 Eylül 1922 günü isgalden kurtarilan sehirlerine dönen Eskisehirliler, burayi neredeyse taninmayacak halde bulmuslar ama özgürlügün verdigi güçle yeniden imar faaliyetlerine baslamislardir. O günden bugüne uzanan süreçte vatanperver ve çaliskan Eskisehirliler sehirleri için ayni cesaret ile hareket etmektedirler. Bunu 15 Temmuz gecesi de gördük. Geçmisimizin verdigi güç ile gelecege yürümekteyiz."

Kaynak: AA