Fransa Disisleri Bakani'ndan ABD Ve Avustralya Için 'Eski Ortak' Nitelemesi

Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian, denizalti anlasmasi krizinde "eski ortaklari" olarak niteledigi ABD ve Avustralya'daki büyükelçilerini memnuniyetsizliklerini göstermek için geri çektiklerini belirtti.

Le Drian, France 2 televizyonunda konuk oldugu programda, ABD ile Fransa iliskileri tarihinde ilk defa büyükelçilerini geri çagirdiklarini, bunun iki ülke arasindaki ve Avustralya ile krizin siddetini gösterdigini kaydetti.

Disisleri Bakani, "Yalan, ikiyüzlülük, ciddi bir güven ihlali ve hor görmeyle karsilastik. Aramizda isler yolunda gitmiyor, bu kriz anlamina geliyor." ifadesini kullandi.

Fransa'nin ABD ve Avustralya'daki büyükelçilerini geri çekmesi konusunda, "Eski ortaklarimiza ciddi bir memnuniyetsizlik, aramizda ciddi bir kriz oldugunu göstermenin bir yoluydu." diyen Le Drian, Avustralya ve ABD'deki çikarlarini savunmak için pozisyonlarini yeniden degerlendireceklerini söyledi.

Fransiz Bakan, Ingiltere'yi de sürekli firsatçilik pesinde olmakla suçlayarak, bu nedenle Londra büyükelçisini geri çekmeyi gereksiz gördüklerini aktardi.

Denizalti anlasmasi krizinin NATO'nun yeni strateji konsepti üzerinde yansimalari olacagini ifade eden Le Drian, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un ABD Baskani Joe Biden ile konuyla ilgili henüz görüsmedigini dile getirdi.

Jean-Yves Le Drian, Biden'in bu konudaki davranis tarzini eski ABD Baskani Donald Trump'a benzeterek, Biden'in tweet atmasa da tek bir duyuruyla hareket ettigini, bunun katlanilamaz oldugunu vurguladi.

Fransa Disisleri Bakani, "Çin, ABD, Türkiye ve Rusya karsisinda Avrupa strateji degistirmeli mi?" sorusuna, Afganistan'dan çekilme ve denizalti krizinden sonra, eger tarihte kalmak istiyorsa Avrupa ülkelerinin birlesmesi ve farkli bir dogrultuda hareket etmesi gerektigi seklinde cevap verdi.

Kaynak: AA