Islam Isbirligi Teskilati, Fanatik Yahudilerin Mescid-I Aksa Baskinini Kinadi

Islam Isbirligi Teskilati (IIT), Israil polisi korumasinda fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskini kinadi.

IIT'den yapilan yazili açiklamada, Israil'in Mescid-i Aksa'nin avlusunda ibadet edenlere yönelik mükerrer saldirilari kinandi.

Bu eylemlerin, isgalci güç Israil'in, Kudüs'teki tarihi ve hukuki statükoyu degistirme girisimleri çerçevesinde gerçeklestigi kaydedilen açiklamada, bunun uluslararasi hukuku, Cenevre Sözlesmelerini ve ilgili Birlesmis Milletler (BM) kararlarini ihlal etmek anlamina geldigi aktarildi.

Bu sistematik saldirilarin tüm sorumlulugunun Israil hükümetine ait oldugu belirtilen açiklamada, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) basta olmak üzere uluslararasi toplumu bu ihlallere son verilmesi için sorumluluklarini üstlenmeye ve iki devletli çözüme dayali baskenti Dogu Kudüs olan bagimsiz bir Filistin devletinin kurulmasi vizyonuna dayali barisi saglamak için siyasi bir yolu baslatma çagrisinda bulunuldu.

Ibrani takvimine göre 15 Eylül aksami baslayan Yahudilerin en kutsal günü Yom Kippur (Kefaret günü) ve ardindan bir hafta sürecek Sukot Bayrami (Çardaklar Bayrami) münasebetiyle fanatik Yahudiler, sik sik "Tapinak Tepesi" olarak isimlendirdikleri Mescid-i Aksa'ya yönelik baskin çagrilari yapiyor.

Kudüs Islami Vakiflar Idaresi'nden önceki gün yapilan yazili açiklamada, 369 fanatik Yahudi'nin Mescid-i Aksa'nin güneybatisindaki El-Megaribe (Faslilar) Kapisi'ndan Harem-i Serif'e baskin düzenledigi belirtilmisti.

Kaynak: AA