Azerbaycan'da Ünlü Besteci Üzeyir Hacibeyli Anildi

Modern Azerbaycan müziginin öncüsü olan, 1908'de besteledigi "Leyla ile Mecnun" operasiyla "Dogu'nun ilk opera bestecisi" unvanini elde eden Üzeyir Hacibeyli'nin 136. dogum yil dönümü dolayisiyla Bakü'de etkinlik düzenlendi.

Uluslararasi Türk Kültür ve Miras Vakfinin organize ettigi etkinlige Azerbaycan Egitim Bakani Emin Emrullayev, Türkiye, Kazakistan, Kirgizistan ve Türkmenistan'in Azerbaycan büyükelçiliklerinin temsilcileri, müzisyenler ve bilim insanlari katildi.

Azerbaycan Egitim Bakani Emrullayev, etkinlikte yaptigi konusmada, Üzeyir Hacibeyli'nin Azerbaycan ulusal kimliginin bir parçasi oldugunu söyledi.

Emrullayev, Hacibeyli'nin Azerbaycan müziginin gelismesinde büyük rol oynadigini, müzigin yani sira Azerbaycan egitimine de büyük katki sundugunu belirtti.

Uluslararasi Türk Kültür ve Miras Vakfi Baskani Günay Efendiyeva, Hacibeyli'nin Ermenistan isgalinden kurtarilan Susa sehrinde dogdugunu hatirlatti ve onun ayni zamanda Karabag'in da sembolü oldugunu ifade etti.

Efendiyeva, Hacibeyli'nin sadece Azerbaycan için degil tüm Türk dünyasi için önemli bir tarihi kisilik oldugu vurguladi.

Etkinlikte, Emrullayev ve Efendiyeva Uluslararasi Türk Kültür ve Miras Vakfinca bastirilan Üzeyir Hacibeyli hatira pulunun ilk gün zarfini imzaladi ve mühürledi.

Etkinlik, Hacibeyli'nin besteledigi eserlerden ibaret sarkilarin seslendirilmesi ve sahne gösterileri ile devam etti.

Kaynak: AA