Arslantepe Bulusmalari Basladi

Melita’dan Malatya’ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Bulusmalari programi basladi. Üç gün sürecek olan Melita’dan Malatya’ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Bulusmalari etkinlikleri kapsaminda Büyüksehir Belediyesi tarafindan birçok etkinlik düzenleniyor.

Arslantepe Bulusmalari Basladi
Kültür ve Turizm Bakanligi, Malatya Valiligi, Malatya Büyüksehir Belediyesi, Battalgazi ve Yesilyurt Belediyeleri, Inönü ve Turgut Özal Üniversiteleri, Tarihi Kentler Birligi ve Firat Kalkinma Ajansi katkilariyla Melita’dan Malatya’ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Bulusmalari Il Kongre ve Kültür Merkezinde gerçeklestirilen yogun katilimla açilisi yapildi.

Açilis programinda protokol konusmalari gerçeklestirildi.

Programda ilk olarak Battalgazi Belediye Baskani Osman Güder konustu.

Güder, “1930 yilindan baslayan büyük emekler harcanarak daha sonrasinda siyasilerimizin ve yerel yöneticilerimizin destegiyle 2014 yilinda UNESCO geçici listesine alinin ve nihayetinde 2021 yili Temmuz ayinda UNESCO kalici listesine alinan Arslantepe’nini tanitimi için buradayiz. Tarih ve kültürler olusurken ömürler adaniyor. Ömürler adanarak medeniyetler olusturuluyor. Olusturulan Medeniyetler insanla paylastikça anlam kazaniyor. 24 Temmuzda biz bunu insanlikla paylasmis olduk. Bunun insanligin ortak mirasi oldugunu ifade etmis olduk. Insallah bundan sonraki süreçte Arslantepeyi merkeze koyarak Malatya’daki tarihi, kültürü, gastronomiyi ve kayisi birçok yönüyle Malatya’mizi en güzel sekilde ulusal ve uluslararasi anlamda temsil edecegiz” dedi.

Malatya’mizda son yillarda kültür ve sanat alaninda çok güzel gelismeler yasandigini belirlen Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, “Özellikle ülkemizde ve bölgemizde tarihe çok ciddi katkilar sunuldu ve tarihi yapilarimiz, tarihi degerlerimiz bir bir ön plana çikartilarak tanitilmaya baslandi. Daha önceden çalisilmamis emek verilmemis bütün degerler son yillarda yapilan çalismalarla dogal ve tabi güzelliklerimizin yaninda tarihi birçok varligimizi hem kendi insanlarimiza hem de yurt disindan gelen misafirlerimize tanitiyoruz. Insallah UNESKO kalici listesine giren Arslantepe kayisi gibi dünya tarafindan bilinen bir merkez olacak. Malatya’mizin tanitimina Arslantepe büyük katki sunacaktir” seklinde konustu.

Arslantepe Bulusmalarinin dolu dolu geçecegini belirten Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan ise yaptigi konusmada, “Sehrimizi tarif ederken Insanlik medeniyetinin basladigi Anadoluyu Anayurt yapan destan sehir diye tarif ediyoruz. Yüzyillarin, binyillarin getirmis oldugu medeniyetler birikimler ve uygarliklar bu cografyada zuhur etmistir. Bu cografyada bunlari gün yüzüne çikarma gayretindeyiz. Çünkü bunlar insanligin ortak mirasidir. Insanlar ve ülkeler medeniyetleri ortaya çikarmak için kazi yaparken biz göz göre göre medeniyetlerimizi yok etmeye ve kendi haline terk etmisiz. Melita’dan Malatya’ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Bulusmalarinin temel amaci Malatya’nin tarihi ve kültürünün inkisaf ettirilmesi, gün yüzüne çikarilmasi günümüz insanina ögretilmesi ve gelecek nesillere aktarilmasidir. Sehirler insanlar gibidir insan tasin topragin içerisinde sehri insa ederken esasinda kendisini insa eder diyor Haci Bayram-i Veli. Gönlü tas olanin sehri tas olur, gönlü ask olanin sehri gülistan olur diyor. Bizim gönlümüz askla dolu ve sehrimizi gülistan yapmak için bütün paydaslarimizla birlikte bu sehri Türkiye’nin yildiz sehri akabinde de Dünya’da yildiz sehir yapmakla mükellefiz. Bu bizim görevimizdir. Insanlik medeniyetinin basladigi sehir diyoruz bunu da UNESCO 24 Temmuz tarihinde almis oldugu kararla Insanlik medeniyeti Malatya’da baslamis dedi.

Malatya hem insanlik tarihi açisindan hem de Türk Islam tarihi açisindan önemli bir sehirdir. Geçmiste burada kahramanlik destanlari yazilmis, ilim irfan destanlari yazilmistir. Bizlerde hizmet destanlari yazmakla mükellefiz. Malatya mazisine layik istikbali el ele vererek hep birlikte yakalattiracagiz. Önemli olan sehirdeki birlik, beraberlik ve dayanisma ile birlikte farkli görüs ve düsüncelerin bir zenginlik olarak telaki edildigi bir anlayisin bu sehre hakim olmasidir. Bu sehir medeniyetleri inkisaf etmis bir sehirdir. Melita’dan Malatya’ya Kültür ve Sanat Günleri Arslantepe Bulusmalarinin dolu dolu geçecegine inaniyorum” ifadelerini kullandi.

Kentin degerlerine sahip çikilmasinin çok önemli oldugunu belirten CHP Malatya Milletvekili ve Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, “Türkiye’nin birçok yerinde konusmama ben Dünyanin en güzel kentinin milletvekiliyim diye basliyoruz. Malatya çok çesitli tarim ürünlerinin yetistirmis oldugu bir tarim kenti. Malatya çok kiymetli insanlarin yetistigi bir kenttir. Kenti kent yapan nüfusunun çogunlugu degil, yüksek binalar, AVM’ler degil. Kenti kent yapan yetistirmis oldugu degerleridir. Kentin siyasi ve kültürel degerlerine sahip çikmaliyiz. Bu degerlerimize sahip çikarsak kentimiz sadece Türkiye’de degil Dünya’da bir marka olur. Arslantepe’nin UNESCO kalici listesine girmesinde Sayin Valimize, Büyüksehir Belediye Baskanimiza ve diger emegi geçenlere tesekkür ediyorum” dedi.

Malatya’nin medeniyetler sehri oldugunu belirten AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, “ Malatya denilince sevginin, kardesligin, barisin ve huzurun, çesitliligi zengin olarak kabul eden bir sehir akla geliyor. Ayrica geçmiste isgale ugramamis ve medeniyetler sehridir. Özellikle bir tarihin izinden giderek, dünya mirasini gün yüzüne çikarmak önemli bir olaydir. Bu süreçte basta Büyüksehir Belediye Baskanimiza ve bütün çalismalarda emegi olan herkese tesekkür ediyoruz. Malatya içinde yetistirdigi insanlariyla ve Türkiye’ye kazandirdigi insanlariyla da bir kültür kentidir. Malatya ayni zamanda yemek kültürüyle de artik Türkiye’de adindan söz ettiren gizli kalmis bir hazine olarak da insanlarimizin kesfetmesini bekledigi bir sehirdir. Vegan kültürünün her türlü çesidinin hakim oldugu ama bunun yaninda firin yemekleriyle de Türkiye’de belli bir sayginligi hak etmis bir sehir. Dolayisiyla bu noktada bütün arkadaslarimizin gayretleriyle insallah Malatya bu anlamiyla da hak ettigi yere gelmis olacak. Birlikte yapacagimiz projelerle Malatya’yi dünyanin parlayan yildizi haline getirebiliriz. Ben Arslantepe’yi siyaset üstü görüyorum. Herkesin sahip çikmasi çok önemli. Bu anlamiyla da Malatya Büyüksehir Belediye Baskanimizin çalismalariyla ve bizlerin de gayretiyle Malatya’miza güzel bir müze de kazandiracagiz” dedi.

Son olarak konusan Malatya Valisi Aydin Barus ise Malatya isminin tarihten bugüne kadar ki gelisinden bahsederek “ Malatya lezzetlerin sehridir, yesilliklerin sehridir, dogal güzelligin sehridir. Dünya kayisi baskenti olarak bilinen bir sehirdir. Malatya yillik yaklasik 100 bin ton kuru kayisiyi dünyaya ihraç etmektedir. Malatya kayisisi essiz bir degerdir. Malatya kayisisinin lezzetini dünyada hiçbir yerde bulamazsin. Burada yasanmis uygarliklar gerek tarih öncesi gerekse bugünkü bulusmaya vesile olmus Arslantepe Höyügü’nde

de izlerini gördügümüz tarihi kalintilar Malatya’nin en eski medeniyet merkezlerinden oldugunu göstermektedir. Bugüne kadar yapilan kazilarda milattan önce 5.500 yillarina ait tapinak bulunmustur. Milattan önce 3.300 yillarina yakin tarihlere ait kerpiç saray bulundu ki bu kerpiç saray çok önemlidir. Çünkü dünyada devlet teskilatinin ilk izleridir bunlar. Su ana kadar dünyada bulunmus olan bu kadar eski bir saray yok. Saray etrafinda bulunan 2 bine yakin mühür baski, saray etrafindaki bürokrasi teskilatinin kurulmus olduguna isaret etmektedir.

Malatya’daki tarihin ve kültürün gelisiminin bariz örnegi Arslantepe’dir. Medeniyetin gelisimine katkida bulunmus bütün uygarliklarin izleri Malatya’da var. Biz Malatya’yi tarif ederken yollarin kesistigi ve medeniyetlerin bulustugu bir sehir olarak tarif ediyoruz. Malatya binlerce yildir çok degisik medeniyetlerin, degisik anlayista düsüncelerin, fikirlerin baris ve huzur içeresinde yasadiklari bir sehirdir. Malatya ülkemizin en huzurlu ve kardesçe yasanan sehridir. Arslantepe’nin UNESCO’nun kalici miras listesinde yer almasiyla birlikte Malatya tarihi ve kültürel anlamda bir çigir asmistir. Insallah bundan sonra Malatya bu kültür ve tarih degerleriyle birlikte sahip oldugu essiz diger güzellikleriyle Gastronomisi ve dogal güzellikleriyle birlikte dünyanin önemli turizm noktalarindan birisi olacaktir” sözlerine yer verdi.

Yapilan konusmalarin ardindan ‘Arslantepe Höyügü ve Kültür Varliklarinin Malatya Kent Kültürü ile Sanatina Etkisi’ konulu panele geçildi.

Prof. Dr. Nizamettin Kazanci moderatörlügünde gerçeklestirilen panele konusmaci olarak UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Öcal Oguz, Arslantepe Kazi Baskani Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, Disisleri Bakanligi Kültürel Diplomasi Genel Müdür Yardimcisi Emir Salim Yüksel, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Kültürel Miras Ihtisas Komitesi Üyesi Gökhan Bozkurtlar ile Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü Tespit ve Planlama Daire Baskani Prof. Dr. Zafer Gençaydin katildi.

Kaynak: İHA