Akilli KOBI Platformu Tanitim Toplantisi Gerçeklestirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank: 'Dijital dönüsüm alaninda yeni bir vergi tesvik programi üzerinde çalisiyoruz' 'Dijital dönüsümü hizlandirmak amaciyla, KOBI'lerimizin dijital dönüsüm harcamalarini vergi tesviki kapsamina alacagiz' 'Programdan faydalanmak isteyen isletmeleri önce olgunluk degerlendirme sürecine tabi tutacak, ardindan dijitallesme yol haritasi çikaracagiz'.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, dijital dönüsüm alaninda yeni bir vergi tesvik programi üzerinde çalistiklarini belirterek, "Dijital dönüsümü hizlandirmak amaciyla, KOBI'lerimizin dijital dönüsüm harcamalarini vergi tesviki kapsamina alacagiz."

Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ve Visa'nin Ortaklasa Kurdugu 'Akilli KOBI Platformu' Tanitim Toplantisi'na video konferansla katildi.

Buradaki konusmasinda Varank, "Çagin dinamikleri, toplumsal veya ekonomik bir dijital dönüsüme yolculugunu hepimize zorunlu kiliyor." ifadesini kullandi.

Yeni tip koronavirüsün, (Kovid-19) hizlandirici etkisiyle çalisma biçimlerinin, is ortaminin, is gelistirme süreçlerinin dönüsüme sahne oldugunu belirten Varank, salginin orta vadeli etkilerine karsi hazirlikli olunarak bu dönüsümün firsata çevrilmesi gerektigini söyledi.

Varank, bu dönüsümünde KOBI'lerle basarilabilecegini vurgulayarak, "Yetkin insan kaynagi, saglikli isleyen bir altyapi, etkin ve stratejik is birlikleri, yüksek Ar-Ge ve inovasyon kapasitesi. Bu dört ana sütun üzerine insa edilmis bir KOBI ekosistemiyle Türkiye, rekabet gücünü ve olusturdugu katma degeri katbekat arttiracaktir." diye konustu.

Bu noktada basarinin bireysel ya da sektörel girisimlerle olmayacagini dile getiren Varank, bunun dogru kurgulanmis bir takim oyunuyla yapilacagini bildirdi.

Varank, kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluslarinin bu sinerjiyle hareket etmesinin önemine isaret ederek, dijitallesme yolculuklarinda KOBI'lere destek olacak Akilli Kobi Platformu'nun, paydaslarla ayni öncelik ve vizyona sahip olundugunu gösterdigini ifade etti.

- Ar-Ge harcamalarinin beste biri KOBI'lerden

Girisimlerin yaptigi cironun yüzde 66'sinin, istihdamin yüzde 74'ünün, ihracatin yüzde 37'sinin KOBI'lere ait oldugunu ifade eden Varank, "Ar-Ge harcamalarinin beste birini KOBI'lerimiz yapiyor, bu alandaki insan kaynagimizin yarisina yakinini yine KOBI'ler istihdam ediyor. Dolayisiyla verimliligi ve rekabetçiligi sagladiklarinda KOBI'ler, Türk girisimciliginin lokomotifi olacak. Günümüzde de verimliligi arttirmanin, rekabetçiligi saglamanin, katma degerli hizmet ve ürün gelistirmenin anahtari dijital dönüsümdür. Bugün kurumsal yapidan müsteri yönetimine, ürün gelistirmeden tedarik zincirine birçok süreci verimli sekilde yönetmek dijital dönüsümle mümkün. Iki yil içinde dünyada dijital dönüsüm odakli yatirim tutarinin yaklasik 2,3 trilyon dolar olmasi öngörülüyor. Bu dönüsüm süreci mühim oldugu kadar mesakkatli de." degerlendirmesinde bulundu.

Varank, teknolojinin karmasik ve hizli gelistigini dile getirerek, yatirimlarin maliyetlerinin yüksek, geri dönüslerde kismen de olsa belirsizliklerin oldugunu ifade etti.

Stratejisini dogru belirlemeden yatirim yapan sirketlerin kaynaklarinin bosa gidebildigini vurgulayan Varank, "Yarim asirlik kuruluslar, yüz milyarlarca dolar degerindeki uluslararasi sirketler gün geliyor dijital sorunlar karsisinda çaresiz kalabiliyor. Ama ayni sirketler, birkaç yillik start-up'larla is birligi yaparak bu açiklarini kapatabiliyor. Ülkemizden de bunun nice basarili örneklerini görüyoruz. Kamu olarak esnek, hizli ve cesur kararlar alindiginda rekabet gücümüzü nasil ileri seviyelere çikartabilecegimizi görüyoruz." dedi.

Varank, dogru stratejiler gelistirerek dijital dönüsümün hizli ve verimli saglanmasi gerektigini bildirdi.

Bu maratonda, Türkiye'nin avantajli konumda oldugunun altini çizen Varank, su degerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizde 29 milyona yakin insan aktif is gücüne katiliyor. Bizi dünyayla, rekabet ettigimiz ülkelerle ayristiran oldukça genç ve cevval bir nüfusa sahibiz. Bu durum birden çok firsat penceresi araliyor. Mevcut is gücümüzü, dogru beceri ve yeteneklere yönelttigimizde, gençlerimizi bugünden gelecegin mesleklerine hazirladigimizda yarinlarimiz daha aydinlik olacak. Bakanlik olarak bu gerçegin farkindayiz. Bundan dolayi ise erkenden koyuluyor, ilkokuldan liseye kadar tüm gençlerimize yönelik en modern teknolojilerin egitimlerini veriyoruz. Teknoloji atölyeleri açiyor, uzay-havacilik-teknoloji festivalleri düzenliyor, global yazilim okullarini ülkemize kazandiriyoruz."

Varank, insana yapilan hiçbir yatirimin kaybettirmeyeceginin altini çizerek, bir yandan yarinlarin teknoloji ekosistemini yesertecek tohumlari ekerken, diger yandan KOBI'lerin mevcut kapasitesini gelistirmenin gayreti içinde olduklarini ifade etti.

Dünya Ekonomik Forumu'nun baslattigi 'Beceri Açiginin Azaltilmasi Hizlandirma Programi girisimine dahil olduklarini bildiren Varank, "Programla KOBI'lerimize yeni beceriler kazandiriyor, dünyadaki basarili örneklerden faydalanmalarini sagliyoruz." dedi.

Varank, yeni teknolojilerin, anahtar teslim çözümler sunmadigini belirterek, her isletmenin probleminin, yapisinin, ihtiyacinin, hedefinin farkli oldugunu kaydetti.

Isletmelerin mevcut durumlarinin analiz edilmesi, dijital dönüsüm ihtiyaçlarinin belirlenmesi ve onlara özgü dijital dönüsüm yol haritalarinin hazirlanmasi gerektigini vurgulayan Varank, "Bu dogrultuda, Dünyanin en büyük dijital dönüsüm ve yetkinlik gelisim merkezi MEXT'te, beyaz ya da mavi yaka fark etmez özel egitim programlari tasarliyoruz. Bu merkezde, TÜBITAK TÜSSIDE araciligiyla 'KOBI'lerin Dijital Dönüsümünü Hizlandiran Endüstriyel Nesnelerin Interneti' projesini baslattik. Amacimiz KOBI'lerimizin teknoloji okuryazarligini arttirarak onlari nitelikli birer teknoloji ihracatçisi haline getirmek." seklinde konustu.

Varank, isin finansal destek boyutunun da olduguna isaret ederek, KOSGEB'in KOBI'leri her alanda destekledigini bildirdi.

Is birligi Destek Programi ile KOBI'lere rekabet avantaji saglayacak is birligi projelerine 10 milyon liraya kadar kaynak sagladiklarini ifade eden Varank, "Isletmelerimizin teknolojik üretim yetkinliklerini gelistirmek için Stratejik Ürün Destek Programiyla isletme basina 6 milyon liraya kadar destek veriyoruz. KOBIGEL Programi ile teknolojiyi imalat süreçlerine entegre eden KOBI'lere son 2 yilda 120 milyon liraya yakin destek sagladik, bunu 350 milyon liraya çikartacagiz. Ayrica, yalnizca TÜBITAK tarafindan sanayiye yönelik dijital dönüsüm alanindaki 5 bini askin projeye sagladigimiz destek tutari 4 milyar liraya ulasti. Avrupa Birligi Rekabetçi Sektörler Programi kapsaminda KOBI'lerin tekstilden otomotive, alüminyumdan beyaz esyaya kadar çesitli alanlardaki dijitallesme çalismalarina 450 milyon liralik katkida bulunduk." dedi.

- KOBI'lerin dijital dönüsüm harcamalari vergi tesviki kapsamina alinacak

Varank, dijital dönüsüm alaninda yeni bir vergi tesvik programi üzerinde çalistiklarini dile getirerek, sunlari kaydetti.

"Dijital dönüsümü hizlandirmak amaciyla, KOBI'lerimizin dijital dönüsüm harcamalarini vergi tesviki kapsamina alacagiz. Programdan faydalanmak isteyen isletmeleri önce olgunluk degerlendirme sürecine tabi tutacak, ardindan dijitallesme yol haritasi çikaracagiz. Siz hedefleyeceksiniz, biz önünüzü açacagiz. Siz gayret edeceksiniz, biz destek olacagiz. Bunu da istisare ederek, birlikte çalisarak gelistirerek basaracagiz. KOBI'lerimizin dijitallesme serüveninde, böylesine katilimci, kapsayici ve çok paydasli is birligi agi olan Akilli Kobi Platformu'nu kiymetli buluyorum. TOBB'u ve platformun finansörü Visa Türkiye'yi bu güzel is birliginden ötürü kutluyorum."
Kaynak: AA