Kirgizistan'da Eski Basbakan Otorbayev, Kumtör Davasinda Gözaltina Alindi

Eski Kirgizistan Basbakani Coomart Otorbayev, Kanada sermayeli altin maden sirketi "Kumtör" ile ilgili açilan davada devam eden sorusturma kapsaminda gözaltina alindi.

Kirgizistan'da Eski Basbakan Otorbayev, Kumtör Davasinda Gözaltina Alindi


Kirgizistan’da Kanada sermayeli altin maden sirketi “Kumtör” ile ilgili açilan davada sorusturma devam ediyor. Milli Güvenlik Devlet Komitesi tarafindan yapilan açiklamada, eski Kirgizistan Basbakani Coomart Otorbayev’in görevdeyken Devlet Çevre Koruma ve Orman Dairesi’nden bir komisyona Kumtör madeninin ana planinin çevresel incelemesini yapmasi için baski yaptigi iddiasiyla gözaltina alindigi ifade edildi. Eski Basbakan’in Milli Güvenlik Devlet Komitesi’nin geçici gözalti tesisine yerlestirildigi belirtilerek, önümüzdeki 48 saat içinde Biskek Pervomaisky Bölge Mahkemesi’nin Otorbayev için önleyici tedbir seçme konusunu degerlendirecegi bildirildi.

Açiklamada ayrica, "Otorbayev, Su Kanunu ve Kirgizistan’in Su Üzerine Kanunu’nu ihlal ederek, yabanci sirket Kumtor Gold Company (Centerra Gold Inc.) yararina hareket etti ve Lisiy ile Davidov buzullarinin yok edilmesine riza gösterdi" ifadeleri yer aldi.

Kirgizistan’in 19. Basbakani Coomart Otorbayev, Mart 2014 - Nisan 2015 yillari arasinda görev yapmisti. Daha önce aralarinda eski Basbakan Ömürbek Babanov, eski Basbakan Temir Sariyev, eski Cumhurbaskani Sooronbay Ceenbekov’un kardesi eski milletvekili Asilbek Ceenbekov olmak üzere çok sayida eski yetkili ve milletvekili Kumtör altin madeni projesine yönelik dava kapsaminda gözaltina alinmisti.

Öte yandan, ülkenin kurucu Cumhurbaskani Askar Akayev de 16 yil sonra Rusya’dan Kirgizistan’a getirilerek Kumtör davasinda sorguya çekilmisti. Daha sonra, eski Cumhurbaskani Sooronbay Ceenbekov da Kumtör altin madeni davasinda tanik olarak sorgulanmisti.
Kaynak: İHA