Disisleri Bakan Yardimcisi Kiran'dan Guatemala Ile Tarihi Mirasi Yeniden Canlandirma Mesaji Açiklamasi

'Ivme kazanan iliskilerimiz Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle yakinlasmamizin da güzel bir örnegi oldu. Bölgeyle kültürel is birligimizi daha ileri tasimayi samimiyetle arzu ediyoruz'

Disisleri Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran, Guatemala ile iliskilerin ivme kazanmasinin Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle yakinlasmasinin güzel bir örnegi oldugunu bildirdi.

Kiran, Disisleri Bakanligi Suna Çokgür Ilicak Sanat Galerisi’nde Guatemalali sanatçi Fernando Valdiviezo’nun Türk banknotlarindaki Türk büyüklerine yönelik çalismasindan olusan sergiye katildi.

Serginin açilisinda konusan Kiran, son dönemde çok önemsedikleri kültürel diplomasinin en önemli eserlerinden birine ev sahipligi yapmanin memnuniyetini ve heyecanini yasadiklarini belirtti.

Kiran, "Bu sergi vesilesiyle Guatemala'nin bagimsizliginin 200. yil dönümünü sahsim, sayin bakanim, bakanligimiz ve aziz milletimizi adina tebrik ediyorum." dedi.

Türkiye ile Guatemala arasinda yaklasik 12 bin kilometre mesafe bulundugunu kaydeden Kiran, "Ama kültürel diplomasinin ne kadar önemli oldugunu bugün bu sergi vesilesiyle bir kez daha anliyoruz ve ülkeler arasinda, halklar arasinda binlerce kilometrelik fiziksel mesafeler olsa da, sanatin, kültürün, fiziksel mesafeleri ne kadar anlamsiz kildigini bu sergi vesilesiyle bir kez daha resmediyoruz." diye konustu.

Kiran, Guatemala ile diplomatik iliskilerin 1874 yilina uzandigini hatirlatarak, "Ancak bu köklü ve tarihsel mirasi yeniden canlandirmak için önümüzde çok daha büyük, çok daha güçlü bir perspektif bulunduguna birlikte inaniyoruz ve birlikte çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Iki ülke büyükelçiliklerinin faaliyete geçmesiyle siyasi, ekonomik ve kültürel iliskilerin hiz kazandigina isaret eden Kiran, sunlari söyledi:

"Ivme kazanan iliskilerimiz Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle yakinlasmamizin da güzel bir örnegi oldu. Bölgeyle kültürel is birligimizi daha ileri tasimayi samimiyetle arzu ediyoruz. Sanatçi Valdiviezo’nun Türk büyüklerini resmeden sergisini o yüzden bugün bakanligimizda agirlamak istedik ve anlayislari için, destekleri için Guatemala’ya da mütesekkiriz. Eserlerin bakanligimiza hediye edilmesi de bu çabanin anlamli bir sonucu oldu. Bu sergi esasen Türkiye-Guatemala iliskilerinin 147 yillik geçmisinin de güzel bir nisanesidir."

Kiran, eserleri incelerken Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyetin kurulusuna giden yolda kararli durusunu, Türkçe’nin ve Türk kültürünün temel taslarindan Yunus Emre’yi, ilk kadin romancilardan Fatma Aliye Topuz'u, Itri’den klasik Türk musikisinin ilk tinilarini, Mimar Kemaleddin’in Osmanli mimarisini çagdas unsurlarla harmanlayan eserlerini, ordinaryüs profesörlerden Aydin Sayili ve Cahit Arf’in bilime katkilarini hatirlayacaklarini kaydetti.

Vatana ve insanliga üstün hizmet yolunda mühim eserler vermis tüm büyükleri rahmetle yad ettigini belirten Kiran, bu yilin "Yunus Emre Yili" olarak kutlandigini ve bu kapsamda Guatemala’da bir alt geçitte pano çalismasi yapildigi bilgisini paylasti.

Sergiye katilan Guatemala'nin Ankara Büyükelçisi Jairo David Estrada Barrios ise Guatemalali sanatçinin, eserleriyle "kültürel diplomasi örnegi" oldugunu ifade etti.

Barrios, "Guatemala, Türkiye’nin tarih boyunca sürdürdügü ve güçlendirdigi 18 Temmuz 1874’te kurulan diplomatik iliskilerin 147. yilini anma çerçevesinde Guatemalali sanatçi Fernando Valdiviezo tarafindan yapilan ve bugün itibariyla Türkiye Cumhuriyeti Disisleri Bakanliginca sergilenecek olan 'yasayan semboloji' adli seriyi sizlere sunmaktan onur duyarim." dedi.

Türkiye’ye bu baglamda gerçeklestirdikleri kültürel etkinliklere verdigi destek dolayisiyla minnettar olduklarini dile getiren Barrios, 2023 yilinda Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilini birlikte kutlamayi temenni ettiklerini kaydetti.

Büyükelçi Barrios, Sanatçi Valdiviezo’nun Türk Lirasi’nin her bir banknotunun yükledigi anlamlara iliskin bilgi vererek, söyle devam etti:

"(Sanatçi Valdivizezo) 5 liralik banknota 'gizemi çözme', 10 liralik banknota 'yapi içinde yürüme', 20 liralik banknota ‘sir uzayda’, 50 liralik banknota ‘cennette mektuplar’, 100 liralik banknota ‘cennetin sesleri’, ilk 200 liralik banknota ‘evrensel miras’ adini vermistir. Son olarak sanatçinin Türklerin atasi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’e ithafen yaptigi çalismayi ikinci 200 liralik banknotu ise 'bilgelik, vizyon ve ruh' olarak adlandirmistir."
Kaynak: AA