Arjantin'de Binlerce Kisi Istihdam Ve Sosyal Yardim Talebiyle Yürüdü

Arjantin'de binlerce kisi, hükümetin issizler için istihdam olusturmasi ve sosyal yardimlari artirmasi talebiyle gösteri düzenledi.

Sol görüslü gruplarin çagrisiyla baskent Buenos Aires'in merkezindeki 9 de Julio Caddesi'nde toplanan kalabalik, Sosyal Kalkinma Bakanligina kadar yürüdü.

Ellerinde Uluslararasi Para Fonu (IMF) karsiti pankartlar tasiyan göstericiler, Arjantin Devlet Baskani Alberto Fernandez'in genel seçimlerden önce verdigi sözleri tutmadigi ve asevlerine yeterli yardim yapmadigini savundu.

- "Siddet olaylarina yol açacak sartlar mevcut"

Protestoyu düzenleyen örgütlerden Polo Obrero'nun yöneticisi Eduardo Belliboni, AA muhabirine yaptigi açiklamada, protestonun asil amacinin gerçek is talebiyle yapildigini, Arjantinli birçok gencin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda okulu birakmak zorunda kaldigini ve uzaktan egitim için gerekli ekipmanlarinin olmadigini belirtti.

Belliboni, ülkede 11 milyondan fazla kisinin yemek yedigi asevlerine acil ihtiyacin olduguna dikkati çekerek, hükümetin bu alana yönelmedigini, 2 aydan fazladir hiç yiyecegin gönderilmedigi asevleri oldugunu söyledi.

Halkin rahatsizliginin Sili ve Kolombiya'dakine benzer siddet olaylarina sebep olmasina iliskin soruya Belliboni, "Yüzde 50 yoksulluk orani ve 4 milyon yardima muhtaç insanla bunun olmamasi gariptir çünkü bir halk isyaninin çikmasi için bütün sosyal ve ekonomik sartlar mevcut." ifadelerini kullandi.

- "Bu kapitalist sistem ise yaramiyor"

Gösteriye katilan diger bir grup "MST Teresa vive" yöneticilerinden Nahuel Orellana da Fernandez hükümetinin seçim öncesi verdigi sözleri tutmadigini belirterek, asevlerine acil gida yardimi yapilmasi çagrisinda bulundu.

Orellana, hükümetin gerekli ekonomik önlemleri almadigi takdirde, halkin Sili ve Kolombiya'daki gibi sosyal krize yol açacak bir sürece gidecegini belirtti.

Kovid-19 salgininin halkin çektigi sikintilari gözler önüne serdigine dikkati çeken Orellana, "Bu kapitalist sistem ise yaramiyor, sadece daha fazla issizlik ve açliga neden oluyor." dedi.

Arjantin'de doksanli yillarin ortasinda ortaya çikan ve sik sik gösteri düzenledikleri için Türkçe karsiligi "yol kesen" anlamina gelen "piquetero" isimli gruplar, ülkede sik sik gösteriler düzenliyor.

Çogunlugu sol görüslü olan bu gruplar, yaptiklari protestolarla devletten istihdam, sosyal yardim ve asevlerinin gida ihtiyaci gibi yardimlar talep ediyor.

Kaynak: AA