Marketlerdeki Fahis Fiyata Kizdi, Tarlasini Vatandaslara Açti

Elazig’da bir çiftçi marketlerdeki fahis fiyatlara sinirlenmesinin ardindan tarlasina ektigi sebze ve meyvelerin fiyatini 3 liradan sabitledi. Alana gelen vatandaslar, tarlaya girip ürünleri dalindan koparip ucuza almanin keyfini çikardi.

Marketlerdeki Fahis Fiyata Kizdi, Tarlasini Vatandaslara Açti
Elazig’da Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan merkeze bagli Salkaya köyünde ‘Kendi Sebzeni Kendin Topla’ etkinligi düzenlendi.

65 yasindaki 5 çocuk babasi Fethi Çakmak, yol kenarinda 20 dönüm alan üzerine sebze ve meyve ekti. Bir bölümünü toptancilara satan Çakmak, marketlerde artan fahis fiyatlardan dolayi tarlasini vatandaslara açti. Tarlaya gelen vatandaslar, kendi bahçesinden topluyormus gibi istedigi kadar taze sebzeyi dalindan kopararak satin aliyor. Domates, biber, patlican ve kabak gibi sebzeleri kendi elleriyle toplayan müsteriler hem stres atiyor hem de çocuklarini doga ile iç içe yasatmanin mutlulugunu yasiyor.

"Bölgenin degil Türkiye’nin birçok iline Elazig’dan sebze gönderiyoruz"

Sebze hasat etkinliginde Elazig’a has yeni bir kültürü de hayata geçirme ve bu kültürü de yasatma adina farkli bir çalisma yürüttüklerini ifade eden Il Tarim ve Orman Müdürü Turan Karahan, vatandaslarin tarlaya gelip ürünleri kendi elleri ile topladigini söyledi.

Karahan, "Burada özellikle vatandaslarin hasat döneminde ihtiyaç duyduklari sebzeleri kendi araçlariyla buraya gelip ailece kendi elleriyle toplayip tartimini da kendi elleriyle yaptiktan sonra uygun fiyatlarla tüketmek üzere alim isini gerçeklestiriyorlar. Bu da çok güzel bir kültürü insallah ilimizden sonra diger illere de örnek olacak sekilde hayata geçiriyor. Burada hedefimiz özellikle çocuklarimizin ve gençlerimizin son dönemde beton yiginlari içerisinde kaldigi tarladan, topraktan ve dogadan uzaklastigi bir dönemde çocuklarin ebeveynleriyle birlikte gelip tarladan Elazig’a has tadi ve kivami olan bu sebzeleri kendi elleriyle toplayip götürmeleri bizim için çok önemli bir durum. Dolayisiyla biz bunu devam ettirme noktasinda çalismalarimizi yürütüyoruz. Elazig ili sebze üretimi açisindan sadece Türkiye’nin iç piyasasina degil, dünyanin birçok ülkesine Elazig’dan ihraç ettigimiz kurutmalik organik domatesin hasadini ve kurutma islemlerini yapmistik. Biz sadece bölgenin degil Türkiye’nin birçok iline Elazig’dan sebze gönderiyoruz. Kapali seralarin disinda birçok köyümüzde Elazig’imiza has dolmalik biberimiz, patlicanimiz ve yerel domateslerimizi açik tarlalarda üretimini gerçeklestirip hem iç piyasaya hem de dis piyasaya pazarliyoruz. Elazig ilimizde yaklasik 180 bin dekar alanda biz sebze üretimi gerçeklestiriyoruz. Bu alanlarda toplamda yilik 80 bin ton civarinda hasat yapiyoruz” dedi.

Yillardir bu isi yaptigini aktaran tarla sahibi Fethi Çakmak, "Bu isi yapmaktan zevk duyuyorum. Elimizden geldigi kadar Elazig halkina üretim yapip bir katkida bulunmak istiyoruz. Bu kendin toplama sistemini gerçeklestirdik. Burada ailece geliyorlar kendileri toplayip topladiklarini ürünü tartiyorlar hem de ailece dogada gezmis oluyorlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA