Japonya'da Pfizer Üretimi Kovid-19 Asisi Siseciklerinde Yabanci Madde Saptandi

Japonya'da, Tokyo ve Osaka'ya yakin ilçelerde uygulanan Pfizer üretimi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin siseciklerinde yabanci madde saptandi.

Içeriginde yabanci madde saptanan Moderna üretimi bazi asi serilerinin kullaniminin askiya alinmasi sonrasinda, Pfizer asilari da arastirildi.

Kyodo ajansinin yerel yönetimlere dayandirdigi haberine göre, baskent Tokyo ile Osaka'ya yakin ilçelerde uygulanan bazi asilarda yabanci madde saptandi.

Yerel yönetimlerin arastirmalari sonucunda Tokyo yakinlarindaki Sagamihara ve Kamakura ilçeleri ile Osaka yakinlarindaki Sakai ilçesinde, Pfizer üretimi kullanilmamis 5 Kovid-19 asi siseciginde yabanci madde tespit edildi.

Yabanci madde saptanan sisecikler kullanilmadi. Ilçe idareleri, üretici firma Pfizer'dan, bu siseciklerin üretildigi seri numaralarini analiz etmesini istedi.

Ayni seri üretim numaralarina sahip ve yabanci madde saptanmayan siseciklerin ise asilama kampanyasinda uygulandigi aktarildi.

- Kirlenme ve yabanci madde

Japonya Saglik Bakanligi, açilmamis Moderna asisi siseciklerinde geçen ay sonunda kirlenme, bazi siseciklerde ise yabanci maddeler bulundugunu açiklamisti.

Bakanlik, kullanilmamis 1,6 milyon doz Kovid-19 asisini toplatma karari almisti. Kamu yayincisi NHK, 1,6 milyon doz asinin ülke genelinde 900 saglik yerleskesine dagitildigini bildirmisti.

Moderna asilarinin ülkedeki satisindan ve dagitimindan sorumlu Japon Takeda firmasi, ayni üretim bandindan çikan dozlarin Japonya'daki kullanimina ara verdiklerini duyurmustu.

Kovid-19 Asilarindan Sorumlu Kabine Üyesi Kono Taro, yaptigi açiklamada, "potansiyel kirlenme" saptanan Moderna serisi 500 bin dozdan fazla asinin uygulandigini kaydetmisti.

Kaynak: AA