ATB Baskani Bilgiç Açiklamasi 'Pamukta Destek 1,5 TL Olmalidir'

Adana Ticaret Borsasi (ATB) Baskani Sahin Bilgiç, 2021 yili pamuk hasadinin Adana’da basladigini belirterek, bölgenin 2-3 kat daha fazla kütlü pamuk üretim kapasitesi olmasina ragmen üreticilerin para kazanamamasi sebebiyle alternatif ürünlere yöneldigini, bunu önlemek için pamukta prim desteginin 1,5 TL olmasi gerektigini söyledi.

ATB Baskani Bilgiç Açiklamasi 'Pamukta Destek 1,5 TL Olmalidir'
Adana Ticaret Borsasi tarafindan, ‘Çukurova Pamugu’ olarak Cografi Isaret alinarak tescillenen kütlü pamuk fiyatinin 9-10 TL olmasi gerektigini ifade eden Baskan Bilgiç, “Sürdürülebilirlik için bu sarttir. Pamuk ekim alanlari daraldikça Türkiye pamugu disaridan aliyor. 2020 yilinda Türkiye’de üretilen pamuktan biraz daha fazlasi ithal edilmistir. Bu da ülke ekonomisinde cari açigi arttirmaktadir. Özellikle pamuk gibi katma degeri yüksek tüm ürünlerde disa bagimliliktan mutlaka kurtulmamiz gerekir” dedi.

Çukurova ve Adana’nin sembolü beyaz altin pamugun eski günlerine dönmesi gerektigini söyleyen Bilgiç söyle devam etti:

"2020’de Adana’da yaklasik 230 bin dekar alana pamuk ekildi. Üretim miktari ise yaklasik 125 bin ton civarindadir. Çukurova’da ise yaklasik 600 bin dekarin üzerinde pamuk ekildi. 320 bin ton kütlü pamuk toplandi. 2020 yilinda tüm Türkiye’de yaklasik 1 milyon 700 bin ton kütlü pamuk üretimi oldu. Bunun yaklasik yüzde 20’si Çukurova Bölgesinden saglanmistir. 1940’li yillarda Türkiye’de üretilen toplam pamugun yarisindan fazlasi Çukurova Bölgesinden saglanirdi. Pamuklu ürünlerle ihracatimiz az da olsa o dönemde baslamisti. Çukurovamizda katma degeri yüksek olan pamuk üretiminin mutlaka artmasi lazim. Ülkemizin her bölgesinde iklim ve toprak uygun olmadigindan pamuk yetismemektedir. Pamuk ekimine uygun tarlalara üreticiler alternatif ürün ektiklerinden pamuk ekim alanlari giderek daralmaktadir. Bir kismi narenciyeye döndü. Farkli ürünlere dönen üreticiler var ama benim önerim Türkiye’nin neresinde olursa olsun pamuk yetisen tarlalara, topraklara mutlaka pamuk ekilmelidir. Adana’da dekar basina ortalama 500 kilonun üzerinde pamuk alinmasi iyi bir rakamdir.”
Kaynak: İHA