Çin'den ABD'nin Baskenti Washington'daki Taipei Temsilcilik Ofisi'nin Adinin Degistirilmek Istenmesine Tepki

Çin, ABD’nin baskent Washington’daki “Taipei” temsilciliginin adini “Tayvan” temsilciligi olarak degistirmek istemesine tepki gösterdi.

Global Times’in haberine göre ABD’nin, Washington’daki “Taipei Ekonomik ve Kültürel Temsilcilik Ofisi”nin (TECRO) adini “Tayvan Temsilcilik Ofisi” olarak degistirmeyi planlamasina Çin’den yanit gecikmedi.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Zhao Lijan, haftalik basin toplantisinda isim degisikligine tepki göstererek, “ABD ile Tayvan Adasi arasindaki her türlü etkilesimin durdurulmasi gerektigini” vurguladi.

Zhao, ABD’yi Tayvan’daki “ayrilikçi güçlere yanlis sinyaller göndermeyi birakmasi ve tek Çin ilkesine uymasi” konusunda uyardi.

Financial Times’ta yer alan haberde, ABD’li yetkililerin, Tayvan’daki Demokratik Ilerleme Partisi'nden gelen talep üzerine, isim degisikligini “ciddi sekilde degerlendirdigi” kaydedildi.

Pekin Üniversitesinde Çin-ABD iliskilerine iliskin arastirmalar yürüten Ni Feng, ABD’nin “geleneksel bir sehir ismi olan Taipei’yi Tayvan olarak degistirmesi halinde, Tayvan’i bir ülke gibi Çin ile ayni konumda degerlendirdigine dair net bir mesaj verecegini” belirtti.

Ni, isim degisikliginin ciddi sonuçlari olabilecegi uyarisinda bulundu.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisim Çin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararasi toplumda sadece kendilerinin temsil ettigini savunuyor ve Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

Kaynak: AA