ABD'de Görevden Alma Referandumunda Anketler California Valisi'nden Yana

ABD Baskani Joe Biden, görevden alma referandumunda demokrat California Valisi Gavin Newsom'u desteklemek için sahaya indiCalifornia Valisini görevden almak için düzenlenen referandum, demokratlara ABD Senatosunun kontrolüne mal olabilir.

Demokratlar için tarihi önem tasiyan California Valisi Gavin Newsom’un görevden alinmasi referandumunda ibre son anketlerde demokrat validen yana dönmüs görünüyor.

ABD Baskani Joe Biden, demokrat Vali Newsom’un kampanyasina destek olmak için Kaliforniya’ya giderken, eylül ayinda yapilan tüm anketler, 14 Eylül’de yapilacak görevden alma referandumunda valinin görevde kalabilecegine isaret etmeye basladi.

Seçmenlerin üçte ikisinin demokrat oldugu California’da yaz aylarinda yapilan anketlerin sonuçlarina göre 2019 yilinda göreve baslayan demokrat Newsom’un görevden alinarak yerine cumhuriyetçi aday Larry Elder’in geçmesi olasi görünüyordu.

Anket sonuçlari, Bernie Sanders ve Elizabeth Warren gibi isimlerin Newsom’a desteklerini açiklamasina, Biden ve Baskan Yardimcisi Kamala Harris’in de kampanya için sahaya ineceklerini duyurmalarina neden oldu.

Demokrat Parti, yüksek profilli isimlerin aday olmasini engelleyerek Newsom aleyhine bir sonuç çikmamasi için çaba gösterdi.

Newsom’in kampanyasinin yalnizca agustos ayi reklam harcamasinin 36 milyon dolardan fazla oldugu açiklandi. Valinin görevden alinmasini savunanlarin kampanyasinin toplam reklam harcamalari ise 17,4 milyon dolarda kaldi.

Kampanya basariya ulasmis görünüyor. Kamuoyu arastirma sirketi SurveyUSA’e göre 2-4 Agustos tarihinde California halki yüzde 40’a karsi yüzde 51’le Newsom’un görevden alinmasini desteklerken, 7-8 Eylül tarihli ankette yüzde 57’ye 43’le Vali’nin görevinde kalmasini istiyor.

Yine eylül ayinda yapilan Emerson College anketinde Vali’nin görevde kalmasi gerektigini düsünenler 20 puan, Data for Progress anketinde 14 puan, Suffolk Üniversitesi Anketinde ise 10 puan önde görünüyor.

- Görevden alma referandumu nedir?

California’da valilerin göreve gelirken aldiklari oy sayisinin yüzde 12’si kadar imza toplandiginda görevden alma referandumu düzenleniyor.

Bu referandumlarda oy pusulalarinda seçmenlere valinin görevden alinmasini isteyip istemedikleri ve istiyorlarsa yerine kimin geçmesini istedikleri soruluyor.

Referandumda seçmenlerin yüzde 50’den fazlasi valinin görevden alinmasini onaylarsa, ikinci bölümde en çok oy alan isim vali seçiliyor.

Bu referandumda, valilige aday olan 46 isim arasinda, eski sporcu ve reality show yildizi Caitlyn Jenner ve tüm kampanyalarina bir Alaska boz ayisiyla birlikte gezen John Cox gibi renkli isimler bulunuyor.

Ancak anketlerde siyasette deneyimsiz, muhafazakâr bir radyo programcisi olan Larry Elder açik farkla önde görünüyor.

- Newsom neden görevden alinmak isteniyor?

Vali Newsom hakkinda göreve geldigi 2019 yilindan bu yana 7 kez görevden alma kampanyasi düzenlendi, ancak bunlardan yalnizca biri gereken yaklasik 1,5 milyon imzaya ulasabildi.

California eyaleti uzun zamandir evsizlik, yüksek vergiler ve hayat pahaliliginin yani sira yaz aylarinda orman yanginlari ile mücadele ediyor.

Newsom’u referanduma tasiyan en büyük neden olaraksa yeni tip koronavirüs (Kovid-19) konusundaki kriz yönetimi ve salgina karsi alinan tedbirleri her endüstriden esit biçimde talep etmemesi gösterildi.

Geçen kasim ayinda Newsom’in kendi koydugu Kovid-19 kurallarina uymayarak kalabalik bir restoranda maske takmadan yemek yerken görüntülenmesi özellikle tepki çekmisti.

Ancak, Newsom görevden alinmasina neden olan Kovid-19 krizini kampanyasinda yine merkeze yerlestirdi.

Zira referandumda Vali’ye alternatif adaylar arasinda lider durumda bulunan Cumhuriyetçi radyo programcisi Larry Elder, göreve gelmesi durumunda Kovid-19 maske ve asi düzenlemelerini kaldirmaya söz verdi.

- Newsom kaybederse demokratlarin ABD senatosundaki kontrolü tehlikeye girecek

Newsom için yüksek profilli bir kampanya düzenlenmesi, demokratlar için bu referandumun ne kadar önem tasidigini gösteriyor.

Demokratlarin kalesi olarak görülen eyaletin kaybedilmesi, demokratlar için ara seçimlere bir yil kala önemli bir moral bozuklugu ve utanç kaynagi olmasinin ötesinde, ABD senatosunda çogunlugu yitirmelerine bile yol açabilir.

1992 yilindan beri görevde bulunan 88 yasindaki California Senatörü Dianne Feinstein’in saglik sorunlari nedeniyle görevden çekilmesi durumunda, yerine California Valisi tarafindan bir senatör atanabilir.

Cumhuriyetçi bir valinin, senatoya cumhuriyetçi bir senatörü atamasi, 50 cumhuriyetçi ve 50 demokrat senatörün bulundugu ve Baskan Yardimcisi Kamala Harris’in oyuyla demokratlarin kontrolünde bulunan senatoda cumhuriyetçilerin çogunlugu ele geçirmesine neden olabilir.

- Newsom kaybedebilir mi?

Anketler Newsom’in görevde kalmasinin daha büyük bir olasilik oldugunu gösterse de anket firmalari görevden alma seçimlerinde hata payinin yüksek oldugunu belirtiyor ve bunun sira disi bir seçim oldugu için sira disi sonuçlar çikabilecegini vurguluyor.

1913 yilindan beri California’da 179 kez valiyi görevden alma girisiminde bulunuldu, ancak bunlarin 6’si sonuca ulasti.

2003 yilinda referandumla demokrat Gray Davis görevden alinmis ve yerine Cumhuriyetçi aktör Arnold Schwarzenegger göreve gelmisti.

Kaynak: AA