Tunus'ta Isçi Partisi Ve Tekettül Partisi Baskanlik Sistemi Planina Tepki Gösterdi

Tunus'ta Isçi Partisi ve Tekettül Partisi, Cumhurbaskani Kays Said'in aldigi olaganüstü kararlarin ardindan ülkede baskanlik sistemine geçilmesi için hazirlik yapildigi yönündeki açiklamalara tepki gösterdi.

Isçi Partisinden yapilan yazili açiklamada, "Hukuki sürece saygi duymadan keyfi bireysel kararlarla sistemi degistirme egilimi, güç tekeli olmak için devlet erklerinin kullanilmasi ve kamuoyunun harekete geçirilmesi, bu süreci darbe yolunda atilmis bir adim haline getiriyor." ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, baskanlik sistemine geçis açiklamalarina iliskin, "Halkin daha seffaf ve demokratik bir sisteme geçis umutlarina yeni bir sorun eklenmektedir." degerlendirmesi yapildi.

Tekettül Partisinden yapilan yazili açiklamada da "Cumhurbaskani Said'in anayasayi askiya alarak bir baskanlik sistemi kurma yoluyla tek adam rejimi olusturmasinin kesinlikle reddedildigi" kaydedildi.

Cumhurbaskaninin anayasaya saygili bir biçimde siyasi ve ekonomik krizden çikis vizyonunu ve planini netlestirmesi istenilen açiklamada, "demokratik kazanimlarin korunmasi, demokratiklesmeye geri dönüs ve halkin ülkenin geleceginde karar sahibi olmasi" çagrisinda bulunuldu.

"Demokratik yolun basarisina ve devrimin kazanimlarini korumaya kararli güçleri, demokratik yola dönmek ve ulusun geleceginde halki hakemlik etmek için seferber etmeye" çagirdi.

- Tunus'ta baskanlik sistemi tartismalari

Birlesik Arap Emirlikleri merkezli "Sky News Arabia" televizyonuna açiklamalarda bulunan Tunus Cumhurbaskani Danismani Velid el-Huccam, 2014'te kurulan siyasi sistemin artik sürdürülebilir olmadigini ifade etmis, ülkede baskanlik sistemine geçilmesi yönünde hazirlik yapildigini paylasmisti.

Huccam, 2011 yilinda Tunus'un Arap Bahari sürecinde halk ayaklanmasiyla devrilen eski Cumhurbaskani Zeynel Abidin Bin Ali dönemini hatirlatarak "Sistem tek adam rejimi degil, baskanlik sistemi olacak. Tunus'un sikintisini çektigi sey, tek adam rejimiydi." ifadelerini kullanmisti.

Tunus Meclisindeki üçüncü büyük parti olan Demokratik Akim Partisi, önceki gün yaptigi yazili açiklamada, baskanlik sistemine geçilmesi için hazirlik yapildigi yönündeki açiklamalari kinamisti.

Tunus Cumhurbaskanligi henüz Huccam'in sözlerine yönelik bir açiklama yapmadi.

- Tunus'ta Cumhurbaskani Said'in olaganüstü kararlari

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclisin çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler Said'in bu kararini desteklerken Meclis içindeki partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin bu kararlariyla "Anayasa'yi ihlal ettigini" belirtmis, bazilari da Said'i anayasal bir darbe girisiminde bulunmakla suçlamisti.

Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said, bir aylik sürenin dolmasinin ardindan Meclisin çalismalarinin durdurulmasi dahil olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin "ülkedeki tehlike durumu geçmedigi gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatildigini" bildirmisti.

Kaynak: AA