Içisleri Bakani Süleyman Soylu Bozkurt'ta Konustu Açiklamasi (1)

'(Bati Karadeniz'deki sel) 82 vatandasimiz rahmeti rahmana kavustu ve onlari defnettik. 15 vatandasimizin arama kurtarma çalismalari 459 personelle havadan, karadan ve denizden hala devam ediyor' 'Daha önce taskin riski için yapilan özellikle tahkimatlarin aslinda daha büyük bir faciayi nasil önledikleri, bu konuda yapilan her bir yatirimin aslinda bu büyük afette bir vesileyle koruyucu oldugunu hep birlikte gördük'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Bati Karadeniz'deki sel ile ilgili "82 vatandasimiz rahmeti rahmana kavustu ve onlari defnettik. 15 vatandasimizin arama kurtarma çalismalari 459 personelle havadan, karadan ve denizden hala devam ediyor. " dedi.

Soylu, Kastamonu'nun Bozkurt ilçesindeki Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki koordinasyon toplantisinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Bati Karadeniz'de 11 Agustos'ta yasanan sel felaketinin üzerinden bir ay geçtigine isaret etti.

Sel felaketi öncesi Bozkurt ilçesi Mamatlar köyüne 453 kilogram yagis düstügünü belirten Soylu, "Yani, çok yogun, görülmedik bir sekilde, insanin ve yaptiklarimizin da çaresiz kaldigi bir tabloyla bizi karsi karsiya birakti. Hem Kastamonu'yu hem Sinop'u hem de Bartin'i etkiledi ve ilçelerimizi de etkiledi. Kayiplarimiz oldu." diye konustu.

- "Benim çok zor gecelerimden bir tanesiydi"

Yasanan felaketin büyüklügüne dikkati çeken Soylu, söyle devam etti:

"Sunu söyleyebilirim. Insan hayatinda zor günler, zor geceler vardir. Benim çok zor gecelerimden bir tanesiydi. Benim ne kadar zor gecemse çatilarin üzerinde kalip devletinden aman bekleyen, imdat dileyen insanlarin da benden daha zor gecesiydi ve günüydü. 82 vatandasimiz rahmeti rahmana kavustu ve onlari defnettik. 15 vatandasimizin arama kurtarma çalismalari 459 personelle havadan, karadan ve denizden hala devam ediyor. Rahmeti rahmana kavusan vatandaslarimiza Cenab-i Allah'tan rahmet yakinlarina, akrabalarina, hemsehrilerimize bas sagligi dileklerimizi tekrardan iletiyoruz. Arama kurtarma çalismalarinda bulundugumuz vatandaslarimizin da basta akrabalari olmak üzere sabir diliyoruz."

Gayretlerinin bu asamada da devam ettigini aktaran Soylu, afet konusunda devletin gerek daha önce yaptiklariyla, afet öncesi aldigi tedbirlerle afet aninda yaptiklariyla ve afet sonrasi yaptiklariyla süreci yürüttügünü belirtti.

Daha önce yapilan yatirimlarin daha büyük bir faciayi önledigini aktaran Bakan Soylu, sunlari söyledi:

"Bartin'a da gittigimizde ve birçok yere gittigimizde orada da sahit olduk. Burada belediye baskanlarimiz, kaymakam arkadaslarimiz da var. Onlarin ilçelerine gittigimizde de sahit olduk. Daha önce taskin riski için yapilan özellikle tahkimatlarin aslinda daha büyük bir faciayi nasil önledikleri, bu konuda yapilan her bir yatirimin aslinda bu büyük afette bir vesileyle koruyucu oldugunu hep birlikte gördük ve daha büyük felaketlerin sonucunun olusmasini engelledigine de hep beraber sahit olduk. Yine bizim çalismalarimiz güne ait çalismalar degildir. Yapilan tespitler, yatirimlar çerçevesinde görülmektedir."

"Ayni zamanda özellikle afet konusunda geçen yil afetlere hazirlik yiliydi." diyen Soylu, sunlari kaydetti:

"Bu yil afet egitim yili. Pandemi olmasina ragmen 25 milyon insanimiza yüz yüze egitim verdik ve bu hedefimiz yil sonu itibariyla 50 milyon idi. Olusturdugumuz bir video var. 11 milyon insan tam zamanli olarak izledi. Yine bu yil Türkiye'de afetlerle ilgili önemli bir meseleye adim atmistik. Bu il risk afet planlarini hazirlama idi. Yani depremden, sel baskinina kadar, kaya düsmesinden, toprak kaymasina kadar, yangina kadar, sanayi yanginina kadar illerin afet risklerini azaltmaya yönelik tüm kurumlarin ortak plan yapmasi, valilerin ve üniversitelerin koordinasyonuyla... Geçen yil 6 tanesini tamamlamistik. Bu yil 81'ini bitirme konusunda bir hazirligimiz vardi. Insallah, yil sonu itibariyla bitmis olacak. Bundan sonra belediyeler, ilçeler neler yapacaklar, yatirimlarini yaptiklari zaman afetsellikleri nasil ölçecekler, hangi adimlari atacaklar, bu konuda çalismalar devam etmektedir."

(Sürecek)
Kaynak: AA