BM Açiklamasi Libya'da Seçimlerin Basarisiz Olmasi Ülkeyi Kaosa Sürükleyebilir

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis, Libya’da yil sonu yapilacak seçimlerin basarisiz olmasi halinde ülkenin yeni bir kaosa sürüklenebilecegi uyarisi yapti.



BM Güvenlik Konseyi’ndeki oturumda konusan Kubis, Libya’da 24 Aralik’ta yapilmasi planlanan baskanlik ve parlamento seçimlerine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Kubis, seçimlerin yapilmasi konusunda ülkenin netlige ihtiyaci oldugunu vurgulayarak, "Seçim çalismalarini terk etmek, birçoklari için ülkede iktidara giden tek yolun siddet oldugunun bir isareti olacak." ifadesini kullandi.

Seçimler konusunda ülkede hala bir belirsizlik havasi olduguna isaret eden Kubis, bu belirsizligin Libya'daki kurumlar ve yetkililer arasindaki mevcut gerilimleri besleyerek, siyasi geçisi manipüle etmeye çalisanlar için verimli bir zemin yarattigina belirtti.

Seçimlerin basarisiz olmasi halinde ülkenin yeni bir kaosa sürüklenebilecegi uyarisinda bulunan Kubis, "tüm kusurlara, zorluklara ve risklere ragmen" yapilacak seçimlerin, "istikrarsizligi, bölünmeyi ve çatismayi besleyecek" seçimsiz bir ortama tercih edilecegini kaydetti.

Seçimlerin, 2020 yilinin ekim ayindan bu yana ülkede saglanan olumlu gelismelerin devam etmesi için gerekli oldugunu dile getiren Kubis, BM ve bölge ülkelerini seçimlerin sorunsuz bir sekilde yapilmasina destek vermeye çagirdi.

BM, 23 Ekim 2020'de, Isviçre'nin Cenevre kentinde yapilan görüsmeler kapsaminda Libya'daki çatismalarda iki tarafinin ateskes anlasmasina vardigini duyurmustu.

Kaynak: AA