Kuveyt Disisleri Bakani Sabah, Bazi Arap Ülkelerinin Arap Uzlasmasini Tesvik Etmede Rol Oynayacagini Açikladi

Kuveyt Disisleri Bakani Ahmed Nasir el-Muhammed es-Sabah, bazi Arap ülkelerinin Arap uzlasmasini tesvik etmede rol oynayacagini söyledi.

Misir resmi haber ajansi MENA'da yer alan habere göre, Arap Birligi Disisleri Bakanlari Konseyi, Kuveyt'in baskanliginda 21 üye ülkenin katilimiyla baskent Kahire'de toplanti düzenledi,

Kuveyt Disisleri Bakani Sabah, toplantidan sonra Arap Birligi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile düzenledigi ortak basin toplantisinda Cezayir ile Fas arasindaki diplomatik krize degindi.

Suudi Arabistan'in El-Ula kentinde 5 Ocak 2021'de gerçeklestirilen 41. Körfez Isbirligi Konseyi Zirvesi'nin Körfez ve Arap krizini sona erdirdigini ve sorunu düzeltmek için yeni bir ruh ortaya çiktigini kaydeden Sabah, Kuveyt ve diger bazi Arap ülkelerinin Arap uzlasmasini tesvik etmede rol oynayacaklarina dikkati çekti.

Arap Birligi Genel Sekreteri Ebu Gayt da New York'ta 22 Eylül'de Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelerin disisleri bakanlariyla özellikle Filistin meselesi basta olmak üzere Arap bölgesindeki durumu görüsmek üzere bir toplanti düzenlenecegini söyledi.

Israil'in Afrika Birligi'ne gözlemci olarak kabulüyle ilgili ise Ebu Gayt, 24 Afrika ülkesinin bunu protesto ettigini ve bu karari onaylamak veya reddetmek için konunun ekim ayinda Afrika Birligi zirvesine sunulacagini kaydetti.

Arap zirvesinin tarihiyle ilgili olarak da Ebu Gayt, Cezayir Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'un kendisine zirvenin Mart 2022'de yapilmasi yönündeki kararini bildirdigini, Suriye'nin zirveye katilimi hakkinda konusmak için ise henüz çok erken oldugunu dile getirdi.

Cezayir Disisleri Bakani Ramtan Lamamra, 24 Agustos'ta yaptigi açiklamada, "son dönemde yasanan düsmanca eylemler" neticesinde ülkesinin Fas ile diplomatik iliskileri kesme karari aldigini duyurmustu.

Fas Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada ise Cezayir'in tek tarafli aldigi kararin gerekçelerinin kabul edilmedigi belirtilmisti.

Kaynak: AA