CW Enerji Ve Solarkol, Yerli Günes Enerjisi Ekipman Üretimi Için Is Birligi Yapti

Günes paneli üretici CW Enerji ve inverter üretimi yapan Solarkol, yerli günes enerjisi ekipman üretimi alaninda is birligi için anlasti.

CW Enerji Yönetim Kurulu Baskani Tarik Sarvan, Solarkol Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ünal Boztunali ve Solarkol Genel Müdürü Kemal Ertugran, düzenlenen basin toplantisinda, anlasmaya iliskin açiklamalarda bulundu.

Is birligi çerçevesinde sirketler, Ar-Ge ve tasarimi tamamen kendi bünyelerinde gelistirdigi günes invertör sistemleri ile günes panelleri üreterek, Türkiye'deki pazarin yüzde 50'sine ulasmayi hedefliyor.

Invertör yerliliginin yüzde 77, panel yerliliginin ise yüzde 56 seviyesinde olmasi planlanan is birligi çerçevesinde basta Almanya olmak üzere Afrika ülkeleri dahil 57 ülkeye ihracat yapilmasi hedefleniyor.

Türkiye pazarinda da 81 ilde olusturulacak bayiliklerle, bireysel çati uygulamalarinda panel ve invertör destegi saglanacak.

CW Enerji Yönetim Kurulu Baskani Tarik Sarvan, konusmasinda, küresel iklim degisikligi ile mücadelede yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarina yönelmenin artik bir gereklilik haline geldigini söyledi.

Evler, fabrikalar, ticari isletmeler, sanayi ve organize sanayi bölgeleri, otel, isletme ya da bos arazi dahil her yere günes paneli kurulabilecegini, mahsuplasma ile ilgili tüm detaylarin düzenli hale geldigini vurgulayan Sarvan, "Halihazirda evlerde, villalarda üretilen fazla elektrik dagitim sirketi vasitasiyla sebekeye satilabiliyor. Off grid denilen sebekeden bagimsiz paneller sayesinde ise öz tüketim için elektrik üretimi gerçeklestirilebiliyor." ifadelerini kullandi.

Sarvan, tipik bir evin yaklasik 10 kilovat kurulu günes gücüyle elektrik ihtiyacinin karsilanabilecegini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Tek haneli konut için 1 kilovat kurulu güç 900 ile 1100 dolar seviyesinde maliyetle gerçeklestirilebilir. Türkiye'de bir çok banka çatisina günes paneli kurmak isteyenler için destek paketleri sunuyor. Bunu kendi çatisina yatirim yapiyor gibi düsündügünde, bu yatirim kendini 5 ile 7 yilda amorti edebiliyor. Elektrik faturasi öder gibi yatirima para ödüyorsunuz. Panellerin ekonomik ömrü ise 25 yil. Biz de panellerimize 25 yil garanti veriyoruz."

Sarvan, bu yatirim ve is birlikleri yardimiyla günes enerjisi sektöründe kalifiye eleman ve mühendis yetistirilmesine katki saglanacagini kaydetti.

- Elektrik faturasi öder gibi günes enerjisi yatirimi

Solarkol Genel Müdürü Kemal Ertugran da Türkiye günes enerjisi pazarindan gelecek olan talebe yönelik üretim kapasitesinin artirilabilecegini belirterek, ilk etapta aylik 250 adet üretimi hedeflediklerini kaydetti.

Ilk önce Türkiye pazarinin hedeflendigini dile getiren Ertugran, üretimin Ankara'da gerçeklestirilecegini, montaj, dagitim ve proje asamalarinda CW Enerji ile beraber çalisacaklarini dile getirdi.

Solarkol Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ünal Boztunali ise Türk mühendisler tarafindan gelistirilen ve yüzde 100 yerli sermaye ile genis güç araliginda üretilen günes inventörlerine ek olarak küresel ölçekte üretilen miko invertör, uluslararasi yangin yönetmeliklerine uygun optimizer üniteleri, haberlesme cihazlari, enerji kalite ölçüm araçlari ve ürünlerin içerisinde gömülü yazilim teknolojilerinin Ar-Ge tasarim ve üretimlerinin gerçeklestirildigini anlatti.

Boztunali, Türkiye'nin enerjide disa bagimliligini azaltacak olan ilk yerli günes invertörü ve diger ürünleri ile sektörde önemli bir pazar payi elde etmek istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA