Çukurca'da Geleneksel Yöntemlerle Hazirlanan Tahin Sofralari Süslüyor

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde çiftçiler, ürettikleri susami makine kullanmadan mesakkatli bir sürecin ardindan tahine dönüstürüyor Üretici Mesut Yasar: 'Çukurca tahininin güzel olmasinin sebebi, tamamen dogal, organik olmasi ve hiçbir katki maddesinin bulunmamasi'.

SAYIM HARMANCI - MEHMET DAYAN - Hakkari'nin Çukurca ilçesinde yetistirilen susamin tarihi tas degirmenlerde ögütülmesiyle yapilan tahin, zorlu bir süreç sonrasi tüketicilere sunuluyor.

Engebeli arazi ve yüksek daglarla çevrili olan, iliman iklimi nedeniyle incir, nar, pirinç ve Trabzon hurmasi gibi ürünlerin yetistigi ilçede, yag bitkilerinden susam da çiftçiler için önemli gelir kaynaklari arasinda yer aliyor.

Kaymakamlik ve belediyenin destegiyle 3 yil önce hayata geçirilen "Zap Vadisi Projesi" kapsaminda alim garantisi verilmesiyle susamin ekim alani artti.

Çiftçiler için vazgeçilmez ürün olan ve ilkbaharda ekildikten sonra 4 ayda olgunlasan susamin geleneksel yöntemlerle hasadina baslandi.

Sabahin ilk isiklariyla tarlaya giden çiftçilerin birbirlerine yardim ederek oraklarla biçtigi susam, kümeler halinde kurumaya birakiliyor. Yaklasik 20 gün güneste bekletildikten sonra sopalarla vurulan susam, bitkisinden ayiklaniyor.

Susam taneleri, elenip savrulmasiyla yabanci maddelerden temizleniyor. Bir gece suda bekletilerek nemlenmesi saglanan susam, daha sonra tuzlu suya konularak kabuklarindan ayriliyor.

Birkaç defa yikandiktan sonra odun atesiyle yakilan tas firinlarda kavrulan susam, tekrar elenip ardindan suyla çalisan tarihi tas degirmenlerde ögütülerek tahine dönüstürülüyor.

Bölgedeki çiftçilerin yogun emegi sonucu hiçbir makine kullanilmadan üretilen, dogalligi ve lezzetiyle ilgi gören tahin, paketlenerek satisa hazir hale getiriliyor.

- "Türkiye'nin her tarafina gönderiyoruz"

Gündes köyü sakinlerinden Behçet Demir, AA muhabirine, ilkbaharda ektikleri susami yardimlasarak ürettiklerini anlatti.

Hasat döneminde de susami el birligiyle biçtiklerini belirten Demir, "Bu sene havalar çok sicakti. Hemen hemen herkesin tarlasi var. Kiminin 2, kiminin 3, kiminin 5 tarlasi var. Özellikle hasat döneminde çok zorluk çekiyoruz. Hasat normaldi. Geçen seneye göre azdi. Biçtikten sonra kurutuyoruz, temizliyoruz. Ondan sonra degirmene götürüyoruz. Türkiye'nin her tarafina gönderiyoruz. Iran, Irak ve baska ülkelere de satiyoruz." diye konustu.

Semih Demir de susami mayis, haziranda ektiklerini, eylülde de biçmeye basladiklarini söyledi.

Köylüler olarak birbirlerine yardim ederek çalistiklarini anlatan Demir, "Hasat ettigimiz susami kurutuyoruz, sonra elekten geçiriyoruz. Degirmende tahin yapiyoruz. Bize yetecek kadar kaldiriyoruz, kalani da satiyoruz. Buranin topraklari çok verimlidir, susami da organiktir. Organik oldugu için tahini de çok güzel oluyor. Çukurca'nin tahini çok meshurdur." ifadelerini kullandi.

Mesut Yasar ise bu ürünün büyük emekler sonucu elde edildigini dile getirerek, "Çukurca tahininin güzel olmasinin sebebi, tamamen dogal, organik olmasi ve hiçbir katki maddesinin bulunmamasi. Hiçbir asamada makine kullanilmiyor. Tadi da harika. Tahinimize, 2-3 yildir Kaymakamligin verdigi desteklerle ve büyük sehirlerdeki sempozyumlarda yaptigimiz tanitimlarla yurt içi ve yurt disindan siparisler aliyoruz." dedi.
Kaynak: AA