Samsun Saglik Müdürü Oruç Asinin Önemine Dikkati Çekti Açiklamasi

'Yogun bakimlarimizda yatan ve Kovid19 nedeniyle hayatini kaybeden vatandaslarimizin büyük bir kismi asisiz'.

Samsun Saglik Müdürü Muhammed Ali Oruç, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yogun bakimlarda yatan ve hayatini kaybeden hastalarin büyük kisminin asisiz oldugunu bildirdi.

Oruç, yaptigi yazili açiklamada, asi çalismalarinda birinci dozda il olarak istenen seviyede olduklarina ve yüzde 75 asi oraninin üstüne çikarak Samsun'u "mavi" renge tasidiklarina isaret etti.

Ancak asi oranlari detayli incelendiginde, ikinci ve üçüncü dozlarda yavas yavas geç kalmaya basladiklarini vurgulayan Oruç, "Birinci ve ikinci dozlarini olan vatandaslarimizin bir sonraki dozlarini ertelediklerini görüyoruz. Birçok ilçemizde ikinci doz asi yaptirma oranimiz yüzde 60'in altinda gözüküyor. 19 Mayis, Asarcik, Ayvacik, Canik, Çarsamba, Ilkadim, Kavak, Salipazari, Tekkeköy ve Vezirköprü ilçelerimizde durum böyle. Yani bu ilçelerimizde, ilk doz asisini yaptiran vatandaslarimizin neredeyse yarisi ikinci dozlarini haklari oldugu halde yaptirmamis, asilarini ertelemis durumda. Asimizi ertelememiz virüse karsi bagisikligimizin düsmesine neden oldugu gibi, ona yeniden yayilim imkani da taniyor." ifadelerini kullandi.

- "Tek ya da eksik doz asinin bizi korumaya yetmeyecegini unutmayalim"

Oruç, asiyi ertelemenin olusturdugu tablonun yogun bakim yatis ve ölüm oranlarina da yansidiginin altini çizerek sunlari kaydetti:

"Yogun bakimlarimizda yatan ve Kovid-19 nedeniyle hayatini kaybeden vatandaslarimizin büyük bir kismi asisiz. Asisi olanlarin da yüzde 90'i birinci doz asilarini yaptirip ikinci dozlari yaptirmayanlardan ya da ikinci doz asisini mart, nisan dönemlerinde yaptirmis, hakki oldugu halde 3. doz asisini erteleyen vatandaslarimizdan olusuyor. Veriler bize asisini erteleyen vatandaslarimizin, hiç asisini yaptirmamis vatandaslarimizla ayni oranda yogun bakima yatisi yapilma ve hayatini kaybetme riskine sahip oldugunu gösteriyor. Yani ilimizde yeni bir pik olacaksa bu, asisini yaptirmayanlar ya da erteleyenler nedeniyle olacak gibi gözüküyor. Buna izin vermeyelim. Asilarimizi mutlaka yaptiralim. Kovid-19 ile hayatimiz üzerine kumar oynamayalim. Tek ya da eksik doz asinin bizi korumaya yetmeyecegini unutmayalim."

Özellikle ikinci doz Sinovac asisini mart ve nisan aylarinda yaptiran, üçüncü dozunu henüz yaptirmayan 50 yas üstü ve kronik rahatsizligi olan vatandaslari vakit kaybetmeden asilarini yaptirmaya davet eden Oruç, "El birligiyle birinci dozda maviye tasidigimiz sehrimizi, ikinci doz oranlarimizda da maviye tasiyalim. Koronanin yasattigi acilardan kurtulmak için lütfen asilarimizi ertelemeyelim, asisini yaptirmakta tereddüt edenleri ikna edelim. Koronanin sevdiklerimizi elimizden çekip almasina izin vermeyelim." uyarisinda bulundu.
Kaynak: AA