Van Gölü'nde Yeni Mikrobiyalitler Kesfedildi

Dünyanin en büyük sodali gölü, Türkiye’nin en büyük gölü olma özelligini tasiyan Van Gölü’nde yeni mikrobiyalitler kesfedildi.

Van Gölü'nde Yeni Mikrobiyalitler Kesfedildi
Bir süre önce 18 metre civarinda dünyanin en büyük mikrobiyalitinin tespit edildigi Van Gölü’nün Bitlis’in Adilcevaz kisminda yeni bir kesfe imza atildi. Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Dernegi Baskani Cumali Birol’un arastirmalari sayesinde kesfedilen mikrobiyalitler belgeselci Ali Ethem Keskin tarafindan görüntülendi. Göle bir dalis gerçeklestiren Birol ile Keskin, mikrobiyalitlerin olusturdugu görüntünün uzayi andirdigini belirtti.

Adilcevaz kiyi seridinden Van Gölü’ne dalan Birol ile Keskin, mikrobiyalitlerin 1 ile 6 metrede derinlikte görüldügünü ifade ettil Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, mikrobiyalitler hakkinda arastirmalarina devam ederek, dünyanin en büyük mikrobiyalitlerinin Van Gölü’nde oldugunu kaydetti.



“Yerin altinda 30-40 metre boyunda agaç gibi yapilar düsünün dünyanin en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü’nde”

Gazetecilere açiklamalarda bulunan Dr. Ögretim Üyesi Akkus, “Van Gölü 3 bin 712 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Marmara Denizi’nin 3’te 1’i büyüklügünde devasa bir ekosistem. Kapali bir göl olmasi ve ekstrem su kalitesi ile beraber dünyanin belki de en essiz ekosistemlerinin basinda gelmektedir. Göldeki pH seviyesi 9.8 civarlarinda yani göl suyu alkalik karakterde. Göl tabanindan çikan tatli sularla birlesen alkalik karakterdeki su çökermeyi olusturuyor. Burada siyona bakteriler faaliyete geçiyor ve sonuçta dünyanin en büyük mikrobiyalitleri meydana geliyor. Yani yerin altinda 30-40 metre boyunda agaç gibi yapilar düsünün dünyanin en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü’nde. Van Gölü dalis severler açisindan bulunmaz en bakir alanlardan birisini olusturuyor ve dalis severlerin farkli yapilar görmek istedikleri ender ekosistemlerin basinda geliyor. Uzun yillardir Van Gölü’nün bu güzelliklerini ortaya çikarmak için dalis ekibimizle beraber dalislar gerçeklestirmekteyiz. Iste su anda bulundugumuz Adilcevaz’in hemen kiyisindaki devasa mikrobiyalit alanda açiga çikmayi bekleyen gizemli alanlardan birisi. Sizinle paylasacagimiz görüntülerde göreceginiz gibi suyun altinda inanilmaz bir güzellik var. Bu güzelligi görmek için ülkemizdeki dalis severleri Van Gölüne bekliyoruz” dedi.



“Mikrobiyalitler turizm için de güzel bir katki saglayacaktir”

Televizyon ve dergi için belgesel çekimleri yapan Ali Ethem Keskin, buradaki mikrobiyalitlerin çok farkli oldugunu ifade ederek, "Sanki uzayda bir gezegende gibisiniz hissini veriyor. Ben belgesel yapimcisiyim. Televizyon ve dergi için çekimler yapiyorum. Bugün Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Dernegi’nin davetlisi olarak geldim. Bugün dalis yaptigimiz bölge daha önce bulunmayan bir tür mikrobiyalitleri görüntülemek için suya girdik. Muhtesem görüntüler aldik. Diger birçok bölgelerde dalislarda yaptim ama burasi kadar güzel degil. Buradaki mikrobiyalitler çok farkli sanki uzayda bir gezegende gibisiniz hissini veriyor. Onun için çok güzel görüntüler aldik. Insallah ileride özellikle su alti fotografi veya su altinda film çekmek isteyen hobi yapan kisiler için çok güzel bir yer olacak burasi. Insallah turizm içinde güzel bir katki saglayacaktir diye düsünüyorum. 1 metreden baslayarak 6 metre derinlige kadar gittik. 8 metreye kadar devam ediyor sira sira halinde. Bir sira mikrobiyalitten sonra arkasinda kumluk bir bölge var ve devaminda kademe kademe gidiyor. Dipten gelen tatli suyun içindeki kirecin gölün içinde bulunan soda ile birlesmesiyle olusan dolayisiyla tatli sularin bulundugu yerlerde oluyor. Dip oldukça berrakti çünkü mikrobiyalitlerin oldugu bölgelerde tatli su çikisi var. Van Gölü çok sodali bir göl. Dipten gelen tatlisu kaynaklarinda da kalsiyum var. Kalsiyum ve soda birlesince kalsiyum karbonat olarak kireç tasi yapisiyla çöküyor. Bu çökelti de dipte yüzyillarca süren bir süreç içinde bu mikrobiyalitlerin aynen mercanlarin olustugu gibi, magaralardaki sarkit ve dikitlerin olusmasi gibi bu mikrobiyalitler olusuyor” dedi.



“Van Gölü halen kesfedilmeye halen üzerinde çalisilmasi gereken büyük bir efsane”

Van Gölü’nde gizemini koruyan birçok faaliyetin oldugunu ifade eden Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Dernegi Baskani Cumali Birol, “Bugün Adilcevaz’da çok keyifli bir dalis gerçeklestirdik. Ali Ethem Keskin hocamizla yaklasik bir haftadir birçok çekimler yaptik. Bugünde Adilcevaz’da farkli bir mikrobiyalit türüne rastladik. Bu da Ali hocamiza nasip oldu. Van Gölü’nde gizemini koruyan birçok faaliyetler var. Henüz kesfedilmemis birçok eser var. Daha dogrusu Van Gölü gizemini koruyor. Daha farkli alanlarda çalismalarimiz var. Kanuni Sultan Süleyman’in Iran seferine gönderdigi yeni çeriler için Tatvan’da 3 tane kadirganin yapildigini ve bu kadirganin ufakta olsa bir izine rastladik. Bunu da sizinle önümüzdeki zamanlarda paylasacagiz. Çalismalarimiz halen devam ediyor. Van Gölü’ne kadar emek ve çaba sarf edersek azdir diye düsünüyoruz. Bugün hakikaten yeni kesfettigimiz farkli bir mikrobiyalit türü de ortaya çikmis oldu. Buda sunu gösteriyor 3 ayri türe rastlamis olduk. Daha önceden 2 tür vardi. Bunlarin birisi peri bacasi dedigimiz türden, digerleri de tatli su çikisinin unsurundan kaynakli oldugu yerler vardi. Bugünde daha farkli bir türe rastladik. Buda sunu gösteriyor demek ki Van Gölü halen kesfedilmeye, halen üzerinde çalisilmasi gereken büyük bir efsane bir göl. Bu gölede sahip çikmamiz lazim diye düsünüyoruz. Bugünde 8 Agustos Bitlis’in kurtulusuydu. Dalisimizi da Bitlis’in kurtulusuna bizler armagan ediyoruz. Insallah ileriki tarihlerde farkli dalislarimiz ve çalismalarimiz olacaktir. Bugün yeni kesfettigimiz mikrobiyalitler daha önce karada buldugumuz mikrobiyalitlere benziyor fakat biraz daha böyle kilica benzer ucu sivri yapilar var. Onun disinda farkli farkli kesitler var. Üstü kapali olan içi bos olan kesimler var. Ilk defa bu alanda rastladik bu da sunu gösteriyor. Tatli sunun herhalde kireç oraniyla kalsiyumla alakali bir unsur olmasi gerek. Hocalarimiz bu arastirmayi yapiktan sonra daha net bir bilgiye sahip olacagiz diye düsünüyorum” dedi.

Kaynak: İHA