Nadir Görülen 'Absolut' Müzik Kulagina Sahip Otizmli Kerem, Üniversiteden Mezun Oldu

Samsun’da yasayan otizmli Kerem Bayrak, ender görülen müzik yetenegine sahip. Otizmli genç, azimle girdigi Ondokuz Mayis Üniversitesi Egitim Fakültesi Müzik Ögretmenligi Bölümü’nden mezun olarak ailesine gururu yasatti.

Nadir Görülen 'Absolut' Müzik Kulagina Sahip Otizmli Kerem, Üniversiteden Mezun Oldu
Küçük yasta otizm tanisi alan Kerem Bayrak (23), farkli müzik aletlerini çalarak kendisine hayran birakiyor. Ortaokul hayatinda farkli sanat dallarinda yer alan otizmli Kerem, akabinde ortaokuldan sonra girdigi yetenek sinavlarinda basarili olunca tercihini Ilkadim Güzel Sanatlar Lisesinden yana kullandi. Burada ailesinin ve ögretmenlerinin destegi ile kendisini daha çok gelistiren Kerem Bayrak ender görülen müzik yetenegiyle çello, baglama, gitar ve piyano gibi müzik aletlerini çalabiliyor. 2018 yilinda Ondokuz Mayis Üniversitesinin programlarina özel ögrencileri alacagini duyurmasi üzerine Egitim Fakültesi Müzik Ögretmenligi Bölümü sinavlarina giren Kerem Bayrak basarili olarak bölüme girmeye hak kazandi. Bölüm hocalari ise Kerem’in çok disiplinli ve sorumluluk sahibi bir ögrenci oldugunu söyledi.

Üniversite sürecini basariyla tamamlayan Kerem Bayrak, Müzik Ögretmenligi Bölümü’nden mezun oldu.

"Çok hirsli ve ögrenmeye açik bir çocuk"

Kerem’in annesi Gülten Bayrak, bu durumun çok gurur verici oldugunu ifade ederek, "Kerem otizmli. Bu durumu ögrendigimizden beri egitimi ile ben ilgileniyorum. Özel ögretime Ankara’ya götürdüm. Paket programlar halinde evde kendim özel olarak ilgilendim. Çok zorlu bir süreçti. Kerem çok hirsli ve ögrenmeye açik bir çocuktur. O konuda çok yardimci oldu. Ögrenme konusunda inatçi ve israrlidir. Hata yapmayi sevmiyor. Bu müzik konusu ile ilgili anladigimiz zaman biz de baya üstüne gittik. Müzikle dogdugundan beri ilgilidir. Kerem ortaokuldayken Atatürk Kültür Merkezi’nin bale ve opera sinavina girdi. Orayi kazandi. Carmen’de operada oynadi. Bu süre içerisinde hayalimiz Anadolu lisesini kazanmakti. Kerem’le birlikte sürekli ders çalisiyorduk. Sinavi kötü geçti. Anadolu lisesini kazanamayacagini düsündügümüzden Güzel Sanatlar Lisesi sinavina girmesi gerektigini düsündük. Orayi ikincilikle kazandi. Anadolu lisesini de kazandi ama bizim tercihimiz Güzel Sanatlar Lisesi oldu. Çünkü hep müzik hayatinda vardi. Liseyi bitirince hayalimiz konservatuvar ya da müzik ögretmenligiydi. Müzik ögretmenligi oldu. Bu yil da mezun oldu. Bize çok gurur verici bir durum" dedi.

Ondokuz Mayis Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölümü Müzik Egitimi Anabilim Dali Dr. Ögr. Üyesi Beril Tekeli Yigit, "Kerem, çok degerli hocalarimizla birlikte çalisti. Biz Kerem’le ortak derslerde ve özel egitim derslerinde bulustuk. Oldukça disiplinli bir ögrencidir. Çok dakiktir. Ödevlerini gerçeklestirmeyi sever. Sorumluluk bilinci olan bir ögrencimizdir. Bizim 2018 yilinda programlarimiza özel ögrencilerimizi alma sansimiz oldu. Biz de Kerem’i bu sekilde tanimis olduk. Umarim çok daha farkli özel gereksinim grubunda yer alan ögrencilerimiz bizi tercih edeceklerdir. Tabii, bunun için bizim çok daha bilinçli bir profilimizin olmasi, fiziksel alt yapilarimizin güçlendirilmesi gerektigini bütün Türkiye genelinde düsünüyorum. Umarim Kerem bundan sonra çok daha güzel isler yapar" diye konustu.



"Ögretmenlik hayalimi gerçeklestirmek için atama bekliyorum"

Kerem Bayrak ise "Aslinda Anadolu lisesini kazanmistim ama güzel sanatlara gelmek istedim. Müzigi çok sevdigim için. Aslinda konservatuvara gidecektim. Konservatuvara gidemedigim için müzik ögretmenligi bana nasip oldu. Ben de bu sene müzik ögretmenliginden mezun oldum. Su an atama bekliyorum. Ögretmenlik hayalimi gerçeklestirmek için. Çello, baglama, gitar ve piyano çalabiliyorum. Yetismemde emegi geçen Ilkadim Güzel Sanatlar Lisesi ve OMÜ Müzik Ögretmenligi Bölümüne tesekkür ediyorum" seklinde konustu.

Absolut kulak, diger bir deyisle mutlak kulak anlamina geliyor. Çok az kiside bulunan bu özellik dogustan geldigi biliniyor. Bu özellige sahip bireyler, sesleri kulakla degil beyin ile algiliyor. Absolut kulaga sahip kisi genellikle herhangi bir ses duyar duymaz notasini anlayabildigi gibi seslerin birbirine olan uyumuna ve araliklara bakarak, aralarindaki detonasyonu anlayabiliyor.
Kaynak: İHA