Hatay'da 'Yakma Sanati' Bu Kez De Deriye Islendi

Hatay’da hobi olarak basladiklari yakma resim sanatini gün geçtikçe gelistiren Gülbol çifti, simdi ise yakma sanatini hiç yapilmamis olan deriye milim milim isliyor.

Hatay'da 'Yakma Sanati' Bu Kez De Deriye Islendi
Hatay’in merkez ilçesi Antakya’da dünyanin ilk aydinlatilan caddesi olarak bilinen Kurtulus Caddesi’ndeki Fransiz döneminden kalma asirlik 3 katli binada birçok tarihi mekanin yani sira unutulmaya yüz tutmus meslekleri büyük zahmetle ahsaba isleyen sanatçi çift, hosgörü kenti Hatay’in adini duyurmaya çalisiyor. Gün geçtikçe kendilerini gelistiren Gülbol çifti yakma sanatini daha önce hiç yapilmamis olan deriye isliyor.

Yakma resim sanatçisi Zeynep Gülbol, yaptiklari tablolarla hem Hatay’i anlatmaya hem de kendilerini tanitmaya çalistiklarini belirterek, “Bu ise yillar önce atölyeyi ziyaret etmek ile basladim. Daha önce ahsap üzerine yakma sanatini hiç görmemistim. O zamanlar esim Naim Gülbol ile tanistim. Bu isi ögretebilecegini söyleyince ondan kurs alip, çalismaya basladim. Esim 50 seneden beri bu isi yapiyor ben de 30 senedir ahsap üzerine yakma resim sanatini yapiyorum. Biz yillardir bu sanati sürdürürken yurt içi yurt disi sergilerde yaptigimiz tablolarda hem Hatay’i anlatmaya çalisiyoruz hem de kendimizi tanitmaya çalisiyoruz. Çalismalarimizda özellikle Hatay’in tarihi mekanlari, ibadet yerleri ve mozaiklerini çalismaya baslamistik. Mozaikleri de bugüne kadar çalisan yok. Biz yakma resimlere mozaikleri birebir çalisiyoruz" dedi.

Gülbol, sürekli yeni seyler denediklerine isaret ederek söyle devam etti:

"Neler yapilabilir, hangisi daha güzel olur seklinde. Bu defa derinin üzerinde çalismaya basladik. Esim ile beraber çalismalar yaptik. Mozaikleri, tarihi mekanlari ilk defa derinin üzerine islemeye çalistik. Deriyi çalismak daha zor, kayiyor ve çabuk yaniyor. Yakarken daha çabuk dagiliyor. Çok hassas bir çalisma, yakma da hassas ama bu kadar dagilmiyor, bunun üzerinde daha fazla dagilma yapiyor. Ama elimizden geldigi kadar net bir sekilde çalismalari yaptik. Inanmak basarmanin yarisidir, önemli olan güzel seyler yapabilmek.”
Kaynak: İHA