Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum, Marmaris'te Koordinasyon Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Il genelinde toplamda 2 bin 923 binada inceleme yaptik ve toplamda 173 bina, 230 bagimsiz birimin yangindan tamamen etkilendigini, acil, agir hasarli ve yikik oldugunu tespit ettik' 'Termik santralimizin bulundugu bölgede hava kalitesini üçü mobil, 10 adet izleme istasyonu ile izliyoruz. Yaptigimiz incelemelere göre yüksek risk arz eden tehlikeli bir seviye olmadigi tespit edilmistir' 'Su an için denizimizde herhangi bir kirlilik tespit edilmemistir, ne deniz yüzeyinde ne de kiyilarda'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Mugla'da çikan yangin nedeniyle yürüttükleri hasar tespit çalismalari hakkinda bilgi vererek, "Il genelinde toplamda 2 bin 923 binada inceleme yaptik ve toplamda 173 bina, 230 bagimsiz birimin yangindan tamamen etkilendigini, acil, agir hasarli ve yikik oldugunu tespit ettik." dedi.

Bakan Kurum, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Içisleri Bakani Süleyman Soylu ve Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Marmaris Ögretmenevi'nde koordinasyon toplantisina katildi.

Kurum, toplanti öncesinde yaptigi açiklamada, Antalya'da 11 gün süren orman yanginlarinin kontrol altina alindigini, dün itibariyla baslayan yagisla sogutma islemlerinin de hizli bir sekilde yürütüldügünü belirtti.

Bütün kurumlarin, STK'lerin, belediyelerin, vatandaslarin yaralarini sarmak için sahada çalistigini, Antalya'da vatandaslarla birlik, beraberlik ruhu içerisinde süreci tamamladiklarini ifade eden Kurum, Çevre ve Sehircilik Bakanligi ekiplerinin Mugla'da da hasar tespit çalismalari yürüttüklerini söyledi.

Antalya'daki görevi tamamlayip destek olmak için Mugla'ya geldiklerini dile getiren Kurum, yangindan Bodrum, Marmaris, Milas, Köycegiz, Kavaklidere, Mentese ve Seydikemer ilçelerindeki 303 mahalleden 37'sinin etkilendigini bildirdi.

Yangindan etkilenen 33 mahallenin tamaminda hasar tespit çalismalarinin tamamlandigini belirten Kurum sunlari kaydetti:

"Il genelinde toplamda 2 bin 923 binada inceleme yaptik ve toplamda 173 bina, 230 bagimsiz birimin yangindan tamamen etkilendigini, acil, agir hasarli ve yikik oldugunu tespit ettik. Diger taraftan da yine tüm ekiplerimiz, gerek Tarim ve Orman Il Müdürlügümüz, Defterdarligimiz sahada vatandaslarimizin gerek hayvanlarina gerek araç gereçlerine iliskin hasar tespit çalismalarini süratli bir sekilde yürütüyorlar. Biz de vatandaslarimizla bir araya gelerek, muhtarlarimizi, vatandaslarimizi dinleyerek, acil öncelikli ihtiyaçlari belirlemeye çalisiyoruz. Antalya'da ifade ettigimiz gibi, burada yöresel mimariye uygun bir sekilde konutlarimizi hizli bir sekilde yapacagiz. 2+1 evlerimizi 2+1, 3+1 olanlari da 3+1 olacak sekliyle. AFAD'dan hak sahibi olabilenleri AFAD'dan, hak sahibi olamayanlari da Bakanligimizin Kentsel Dönüsüm Genel Müdürlügü kapsaminda yapacagiz. En geç 1-2 ay içerisinde burada da insaatlarimiza es zamanli baslayacagiz ve bir yil bitmeden de tamamini bitirmeyi hedefliyoruz."

Köylerdeki ahirlarin yapimina da öncelik vereceklerini, 3 ay içerisinde vatandaslarin ihtiyaç duydugu ahirlarin insasini gerçeklestireceklerini belirten Kurum, AFAD koordinasyonunda hayvanlarin barinma ihtiyacini giderecek geçici yerlerin kurulumunun da yapildigini ifade etti.

- "Yanan alanlardaki bitki türünün ve yaban hayatinin korunmasi için bilim kurulu olusturuldu"

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, yanginin bir kisminin özel çevre koruma bölgesi ve dogal sit alanlarinda çiktigini animsatti.

Özel çevre koruma bölgesi ile dogal sit alanlarinin da imara açilmayacagini belirten Kurum, bu alanlarda yapilasmaya müsaade edilmeyecegini dile getirdi.

Vatandaslarin evlerinin eski yerlerine yapilacagini, yaralarin hizli bir sekilde sarilacagini vurgulayan Bakan Kurum, Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügü bünyesinde bilim kurulu olusturduklarini, kurulun yangin sonrasi yapilacaklara iliskin çalisma yürütecegini aktardi.

Yanan alanlardaki biyolojik çesitlilik kaybinin, yaban hayvan türünün arastirilacagini söyleyen Kurum, bitki ve yaban hayvani türlerinin yasatilmasi adina gerekli adimlarin atilacagini belirtti.

Yanginlarin kontrol altinda alinmasina müteakip, es zamanli olarak yapilasmayla birlikte özel çevre koruma bölgeleri ile dogal sit alanlarinin iyilestirmesini, ihyasini da gerçeklestireceklerini dile getiren Kurum söyle konustu:

"Termik santralimizin bulundugu bölgede hava kalitesini üçü mobil, 10 adet izleme istasyonu ile izliyoruz. Yaptigimiz incelemelere göre yüksek risk arz eden tehlikeli bir seviye olmadigi tespit edilmistir. Tüm riskler anlik takip edilmektedir. Yangin sonrasinda yangindan etkilenen bölgelerimizde olusan malzemelerin, yangin küllerinin, agaç parçalarinin denize tasinmasi suretiyle meydana gelme ihtimali olan çalismayi yürütüyoruz. Su an için denizimizde herhangi bir kirlilik tespit edilmemistir, ne deniz yüzeyinde ne de kiyilarda. Ancak buna iliskin ayni müsilajda oldugu gibi hem Antalya'mizda hem Mugla'mizda Valilikler koordinasyonunda deniz temizligi seferberligi için ekiplerimizi, çalismalarimizi kuruyoruz. Bu çerçevede, belediyelerimizle birlikte tüm sahil kenarlarinda hem deniz yüzeyinde hem de kiyida olasi kirliligi engelleyecek adimlari da atacagiz."
Kaynak: AA