Afet Bölgesine Yardim Yaparken Bunlara Dikkat

Afet yardimlari hakkinda dikkat edilmesi gerekenler hakkinda degerlendirmelerde bulunan Ögr. Gör. Veysi Kortak, “Resmi kanallar disinda plansiz ve gelisigüzel yapilan yardimlar maalesef ki beraberinde birçok sorun getirmekte ve hatta bazi durumlarda afet alaninda çalisanlarin islerini yapmasina engel bile olabilmektedir” dedi.

Afet Bölgesine Yardim Yaparken Bunlara Dikkat
Akdeniz havzasinin küresel iklim degisikligi karsisinda en kirilgan yerlerden biri oldugunu belirten Izmir Kavram Meslek Yüksekokulu Ilk ve Acil Yardim Programi Ögr. Gör. Veysi Kortak, “Iklim degisikligi sadece ülkemizde degil tüm dünyada orman yanginlarini tetikleyen belki de en önemli tehlikedir. Özellikle ülkemizin de içinde yer aldigi Akdeniz Havzasi küresel iklim degisikligi karsisinda en kirilgan yerler arasindadir. Bu yerlerde hava sicakliginin 40 derecenin üzerine çikmasi, diger bilesenlerle beraber yanginin çikmasina elverisli bir zemin hazirlar. Ne yazik ki önümüzdeki yillarda ülkemizde bu risk daha da artacaktir” açiklamalarinda bulunarak risk yönetimindeki konularin üzerinde durulmasi gerektiginin altini çizdi.

“Fazladan gönderilen ve ikinci el malzemeler israf oluyor”

Afet bölgeleri için yapilacak olan yardimlarin belli kurallar çevresinde olmasi gerektigini hatirlatan Veysi Kortak, “Yetkili kurumlarin yaptigi yardim çagrilarina uymamiz ve yapilacak yardimlarin yine bu resmi kurumlar vasitasiyla yapilmasina özen gösterilmesi gerekiyor. Resmi kurumlarin tespit ettigi ihtiyaç malzemeleri disinda malzeme gönderilmesi durumunda hem asil ihtiyaç olan malzemelerin tasnifinde görevlilerin zaman kaybi yasamasina neden olmakta hem de bu malzemelerin depolanmasi için belirli bir planlama olmadigindan maalesef bu malzemeler bosa gitmektedir. Ayrica gönderilecek yardim malzemelerin ikinci el olmamasina da dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha önce kullanilmis olanlar da ayni sekilde bosa gitmektedir ve bu da büyük bir israfa neden olmaktadir” dedi.



“Izinsiz nakdi ve maddi yardim yapilmamali”

Izinsiz nakdi ve maddi yardim faaliyetlerinde bulunmanin yasal olmadigina dikkat çeken Kortak, “Bunun için mutlaka gerekli yerlerden izin alinmalidir. Bu nedenle televizyon, internet, sosyal medya gibi ortamlarda organizasyonlar, topluluklar araciligi ile yardim yapilacak ise bu yapilarin resmi yerlerden izin alip almadiklari mutlaka ögrenilmelidir. Ayrica bu organizasyonlarin topluluklarin yöneticilerinden yapilacak yardimlari afet bölgesine planli ve saglikli bir sekilde ulastirip ulastirmadiklari resmi kurumlar ile baglantilari olup olmadiklari hakkinda bilgi istenmelidir. Saibeli durumlarda yardim yapilmamalidir” diye konustu.

Son olarak halkin afet durumlarinda hassas davranarak yardimlasma isteklerinin kötü amaçli da kullanabilecegini dile getiren Kortak, “Sosyal medyadan, telefondan veya çevremizde bilmedigimiz kisilerden gelen yardim çagrilarina cevap vermemek gerekir. Halkin hassasiyetini bu tip durumlarda bile bir firsat olarak degerlendiren ve yardim adi altinda halktan maddi ve nakdi yardim talep eden kötü niyetli kisilere karsi uyanik olunmalidir. Bu kisilerin mutlak suretle gerekli yerlere sikâyeti yapilmalidir.” uyarisinda bulundu.
Kaynak: İHA