New York'ta 2 Myanmarli, Ülkelerinin Darbe Karsiti BM Büyükelçisi'ne Suikast Girisiminden Tutuklandi

ABD'de iki Myanmar vatandasi askeri darbeye ve yönetimi ele geçiren orduya karsi çikan Myanmar'in Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kyaw Moe Tun'a suikast girisimi iddialari üzerine tutuklandi.

New York'ta federal mahkemeye sunulan iddianameye göre, Phyo Hein Htut ve Ye Hein Zaw isimli iki Myanmar vatandasi cunta karsiti Myanmar Büyükelçisi'ne suikast tesebbüsünde bulundu.

Myanmar ordusuna silah satan Taylandli bir silah tüccarinin bu iki kisiyi Myanmar'in BM Büyükelçisi'ni görevi birakmasi için sindirmek yoksa öldürmek için kiraladigi belirtilen iddianamede, bu kisilerin tutuklandigi ifade edildi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor. Myanmar ordusunun darbe karsitlarina müdahalesi sonucu ise simdiye kadar en az 939 kisi hayatini kaybetti.

Kaynak: AA