Cumhurbaskani Erdogan KKTC Ile Ilgili Önemli Açiklamalarda Bulundu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve kapali Maras bölgesinin açilmasina yönelik, “Biz bir 50 yil daha bekleyemeyiz. Ne yapilacaksa artik yapilmalidir. O günden bugüne kuzeyi Avrupa birligi hep maalesef yalanla oyalamistir. Yalanla vermesi gereken taahhütlerini yerine getirmemistir. Kibris’i su an taniyan kim var sadece biz variz. Biz rahatlikla huzur içinde gittik. Ama su anda kapali Maras açildi mi açildi. Orayla ilgili de ne gibi adimlar atilacagini uluslararasi hukuk neyi gerektiriyorsa biz o adimlarimizi atariz” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ATV, Aaber, Apara ve Anews ortak yayininda önemli açiklamalarda bulundu. KKTC’nin ve kapali Maras bölgesinin statüsü ile ilgili açiklamada bulunan Erdogan, “O bölgeye gittigimizde hava yagisliydi ama orada bir sinyali verdik. Ondan sonra malum ülkeler malum kuruluslar hepsi tehditlere basladilar. Ve bu arada tabii bir Cenevre bulusmasi oldu. Orada ersin bey dik durdu. Orada mesajimizi oradaki ilgililere iletti, ‘Iki esit egemen devlet’ dedi.

Biz bir 50 yil daha bekleyemeyiz. Ne yapilacaksa artik yapilmalidir. Biz Kofi Annan’la bir araya geldik. O bir araya geliste de bize ‘referandum yapalim bunun neticesinde de durum ne çikarsa ona eyvallah’ Ve o referandum yapildi. Kuzey yüzde 65 evet dedi güney tam aksine yüzde 65 hayir dedi.

O günden bugüne kuzeyi Avrupa birligi hep maalesef yalanla oyalamistir. Yalanla vermesi gereken taahhütlerini yerine getirmemistir. Bakin su anda hala Kibris’i oyaliyorlar. Kibris’i su an taniyan kim var sadece biz variz. Biz rahatlikla huzur içinde gittik. Ama su anda kapali Maras açildi mi açildi. Orayla ilgili de ne gibi adimlar atilacagini uluslararasi hukuk neyi gerektiriyorsa biz o adimlarimizi atariz. Ve bu konuda da yetismis çok güçlü insanlarimiz var. Belki de sonbahar gibi bir uluslararasi bir toplantiyi düsünüyoruz. Ve bu uluslararasi toplantiyla beraber insallah isin performansini daha da artirmayi düsünüyoruz” dedi.

“Zorlamadan yana degilim”

Korona virüs salgini ile mücadele ile ilgili kontrollü normallesme sürecinde vaka sayilarinda bir artis oldugunu vurgulayan Erdogan,

“Diger taraftan virüsün yeni varyantlari tüm dünya için bir tehdit. Kimileri kendi akisina birakiyor. Ülkemizin saglik sisteminin gücü ve asilamada geldigi nokta itibariyle hamdolsun aslinda iyi bir noktadayiz. Toplam yapilan asi sayimiz 75 milyonu bulmus vaziyette. Asilama en etkili ve yaygin korunma yöntemi. Buradan tüm vatandaslarima kendilerinin ve sevdiklerinin sagligi için asi olmalari çagrimi tekrar ediyorum. Bunun yaninda temizlik maske ve mesafe kuralina tavizsiz sekilde uyalim. Özellikle de su anda Biontech noktasinda da bir sikintimiz yok. Orada ugur hoca da asilari göndermeye devam edecek. Bu sekilde yolumuza da devam edelim. Türkovac ile yerli Covid-19 asimizin faz-1 ve faz-2 asamalari basariyla tamamlandi. Haziranda da son asama olan faz klinik asamasina geçildi. Asi çalismalari için belirlenmis evrensel standartlarda yürütülüyor. 3 hastanemiz de baslatilan faz 3 çalismasinin ilk etabi tamamlandi. Faz-3 çalismasi 30 hastanede devam edecek. Türkovac e-nabiz uygulamasi araciligiyla katilim saglamaya devam ediyorlar. En kisa sürece Türkovac asimiz için acil kullanim onayi almayi hedefliyoruz. Asisizlar ile ilgili olarak belli kisitlamalara yönelik konusan Erdogan, “Bu konuda dogrusu ben zorlamadan yana degilim. Yani burada bilim kurulu herhalde bunlarla ilgili onlarda bir çalisma yapacaktir. Gönüllülük esasina göre bunu yaparsak inaniyorum ki neticesi hayrolacaktir” seklinde konustu.

“Faiz oranlarinda da düsüse geçiyoruz”

Ekonomi ile ilgili sorulan sorulari cevaplayan Erdogan, zamaninda aldiklari tedbirlerle Türkiye ekonomisinin 2000 yilinda yüzde 1,8 oraninda büyüdügünü belirtti.

Erdogan,

“Böylece G-20 ülkeleri arasinda Çin ile birlikte pozitif büyüme kaydeden 2 ülkeden biri olduk. Güçlü yatirimlar özel tüketim ve dis talebin destegi ile büyüme yillik yüzde 7 seviyesine ulasti. Salgin döneminde imalat sanayimizi ayakta tutmak için verdigimiz destekler su anda neticelerini veriyor. Yani beklenenin çok daha üzerinde bir büyümeyi yakalayacagimizi umuyoruz. 2019 yili 3. Çeyreginden bu yana ilk defa pozitif döndü ve bu katki 1,1 puan olarak gerçeklesti. Ve ben su anda çok açik ve net söylüyorum yüzde 7’nin üzerinde bir büyümeyi biz yakalayacagiz. Ve bir digeri de 2021 yili ikinci çeyreginde sanayi üretimi ve düsük bazin da katkisiyla yillik yüzde 20 civarinda bir büyüme gerçeklesmesini tahmin ediyorum. Enflasyon noktasinda da ben özellikle su anda agustos ayini geride biraktigimizda biz agustos ayiyla birlikte de enflasyonda da düsüs görecegiz ama bunun orani suanda bulundugumuzun altinda olur. Bundan böyle enflasyonun daha yukari çikmasi mümkün degil. Faiz oranlarinda da düsüse geçiyoruz. Düsük faiz de bize düsük enflasyonu getirecektir. Agustos ayi ile beraber de artik biz düsük enflasyona geçecegiz” dedi.

“Toplamda 540 milyar metreküplük dogalgaz rezervi kesfine ulasmis olduk”

Enerji alaninda da önemli açiklamalarda bulunan Cumhurbaskani Erdogan, geçen yil agustos ayinda Sakarya sahasindaki dogalgaz kesfinin ilk müjdesini verdiklerinin altini çizdi.

Fatih sondaj gemisinin 320 milyar metreküplük kesfinin Türkiye’de ve dünyada büyük yanki uyandirdigini hatirlatan Erdogan,

“Bunu yine geçen yil ekim ayindaki 85 milyar metreküplük kesfimiz izledi. Bu yil haziran ayinda 135 milyar metreküplük 3. kesfimizi duyurduk. Toplamda 540 milyar metreküplük dogalgaz rezervi kesfine ulasmis olduk. Son 1 yilda Karadeniz’de 6 kuyu açtik. Yeni dogalgaz kesifleri için arama çalismalarimiz devam edecek. Kesfedilen dogalgaz karaya insallah 3 asamada çikarilacak. Deniz tabani dogalgaz üretim sistemleri kurulacak. Karadaki dogalgaz isleme tesisleri kurulacak. Deniz tabani üretim sistemleri ve kara gaz isleme tesislerinin süreçleri es zamanli olarak yürütülüyor. Deniz tabani dogalgaz üretim sistemlerinin tasarimi tamamlandi. 2022 yilinda 169 km boru deniz yüzeyine serilecek. Bu dünyanin en uzun derin deniz baglantisi olacak. 2023 yilina gazin ilk faz üretimi gerçeklestirilecek. Yerli sanayi sürecin önemli bir parçasi olacak. Burada edinilen tecrübelerle ilerleyen dönemlerde Türkiye, arama, sondaj ve egitim konusunda yurt disina hizmet veren bir ülke konumuna da gelecek. Insallah vatandasim daha düsük fiyatlarla dogalgazi kullanacak” seklinde konustu.

Diyarbakir anneleri ile ilgili de konusan Erdogan, “Basta Hacire anneyle baslayan o süreç hakikaten çok anlamli bir süreç. Aysegül kardesimin o imani ana yüregi gibi. Her seyi daglari devirircesine. Oradaki diger arkadaslarin durumu öyle. Beni en çok duygulandiran suydu bir defa bunlarin gözünde ümitsizlik yoktu. Orada çadirin içerisinde yaz kis demeden durdular o bekleyislerini kararli bir sekilde sürdürdüler. Rabbim diger evlatlarini bekleyen annelere de kavusmalarini nasip etsin” dedi.

“Mete bizi çok duygulandirdi”

Türk sporcularin olimpiyatlardaki basarilarina da deginen Erdogan, okçuluk dalinda olimpiyat sampiyonu olan Mete Gazoz’un kendisini çok duygulandirdigini belirtti.

Tarihin akisi içerisinde ok ve yayin çok önemli oldugunun altini çizen Erdogan,

“100 yil söyle geriye gittiginiz zaman Osmanli’nin o bütün savaslarinda yay, ok çok anlamli. Mete bununla dünyada 1 numara oldu. Bu basarisinin devaminin özellikle temenni ediyorum. Allah annesine babasina bagislasin. Tabi oglum Bilal de okçuluk noktasinda çok gayreti emegi var. Ve tabii bu noktada da kendisine ayri muhabbeti var. Ailece bizi çok çok mutlu etti. Ve bu altinlarin sayisi daha da insallah artisin. Güreste özellikle beklentimiz daha farkliydi. Bu noktada üzüntümüz oldu. Jimnastikte yine beklentimizin disinda bir gelisme oldu. Ve temennimiz ol dur ki önümüzdeki süreçte jimnastikte de asmis oluruz. En önemlisi boksta Busenaz Çakiroglu gerekse diger Busenaz Yildiz. Yani her ikisinin de finale yürümesi çok anlamli. Yani kizlarda böyle bir basari su anda altina yürüyüsü artirdilar. Insallah onlarin ikisi de altini getirirse bizi biz bir anda Türkiye olarak klasmani artiririz degil mi. Simdi o finalde altinlari kaptilar mi klasman noktasinda iyi bir yere tirmanacagiz.

Tabi filenin sultanlari bize büyük gurur yasatti. Birazda Güney Kore’yi küçümsedik mi acaba diyorum. Ama yine de filenin sultanlari sultanlik yaptilar basardilar. Olimpiyatlarda futbol önde degil. Olimpiyatlar daha çok kolektif degil bireysel sporun öne çiktigi bir bulusma. Bizim bireysel spora büyük bir önem vermemiz gerekecek” dedi.

Gençler ile iletisimlerinin güçlü oldugunu ve milletvekillerinin seçilme yasinin önce 25’e daha sonra da 18’e indirdiklerini hatirlatan Erdogan, “Z kusagini tepeden tirnaga ören AK Parti iktidari olmustur. Çünkü biz gençligimize güvendik, inandik. Su anda millettekileri içerisinde bu grubun içerisinde olanlar var.

Bu sene üniversite imtihanlarinda bir sikinti yasandi. Ben tabi YÖK baskanimizla da konuyu görüstüm. Simdi olayi çok daha fazla sayida gencin magdur olmayacagi duruma getirdiler. Bende açiklamami yaptim. Özellikle bu korona virüs salgini sebebiyle biz bu süreci uzatma karari aldik. YÖK, halledecek ve bu isi insallah gençlerimizin lehine bitirmis olacagiz. Gençlerimizi mümkün oldugunca diri tutmamiz lazim” dedi.

“Agaç isi bizim isimiz”

Son olarak Türkiye’de meydana gelen orman yanginlarinda yanarak kül olan agaçlar ile ilgili de konusan Erdogan, “Su ana kadar da tabii yaklasik 5,5 milyar agaci diken bir iktidariz. Buna devam edecegiz. Ve bu yanan tüm yerleri yemyesil hale getirecegiz. Ama fidanlarla getirecegiz ama agaçlarla getirecegiz. Bir agaç bir fidan dikmek noktasinda kararli olsunlar ve hep beraberce bu alanlari ayaga kaldiralim” dedi.

Kaynak: İHA