'Türkiye Olarak, ABD'nin Sorumsuz Ve Ülkemize Danismadan Aldigi Karari Kabul Etmiyoruz'

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, ABD’nin açikladigi, ‘ABD için çalisan Afganlar ve ailelerine yönelik göçmen kabul programi’ hakkinda, “Türkiye olarak, ABD’nin sorumsuz ve ülkemize danismadan aldigi karari kabul etmiyoruz” açiklamasinda bulundu.

'Türkiye Olarak, ABD'nin Sorumsuz Ve Ülkemize Danismadan Aldigi Karari Kabul Etmiyoruz'


Disisleri Bakanligi Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç ABD’nin açikladigi “ABD için çalisan Afganlar ve ailelerine yönelik göçmen kabul programi” hakkindaki soruya cevap verdi. Bilgiç, ABD Disisleri Bakanliginin 2 Agustos’ta yaptigi açiklamada, ABD devleti, ABD merkezli STK’lar ve basin kuruluslari için çalisan Afganlar ve ailelerine yönelik göçmen kabul programi ile Afganlarin ABD’ye göç basvurularinin bagli olduklari kuruluslar araciligiyla üçüncü ülkelerden alinacagi belirtilerek, basvurular için Türkiye’yi isaret edildigini hatirlatti. Bilgiç, ABD’nin açiklamasinin bölgede büyük bir göç krizine neden olacagini ve göç yollarinda Afganlarin acilarini artacagini, soruna bölge ülkeler arasinda çözüm bulmak yerine Türkiye’nin rizasi olmaksizin çözüm aranmak istemesinin kabul edilemez oldugunu bildirdi.

Son 7 yildir dünyada en fazla siginmaciya ev sahipligi yapan Türkiye’nin yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adina üstlenecek kapasitesi bulunmadigini vurgulayan Bilgiç, “Türkiye olarak, ABD’nin sorumsuz ve ülkemize danismadan aldigi karari kabul etmiyoruz. ABD, eger bu kisileri ülkesine almak istiyor ise dogrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür. Ülkemiz, hiçbir durumda üçüncü ülkelerin uluslararasi sorumluluklarini devralmayacak, kanunlarimizin üçüncü ülkeler tarafindan kendi amaçlari için kötüye kullanilmasina izin vermeyecektir. Bölgemizde üçüncü ülkelerin kararlari neticesinde yasanan göç krizlerinin yükünün Türk milleti tarafindan üstlenilmesini kimse beklememelidir” ifadelerini kullandi.

(Mehmet Kalay/IHA)
Kaynak: İHA