Disisleri Bakani Çavusoglu, Manavgat AFAD Koordinasyon Merkezi'nde Konustu Açiklamasi (2)

'Katar'dan gelen ekiple bugün görüstüm, 66 kisilik ekip var. Gündogmus'ta çalismalarimiza yardim ediyorlar. Birlikte çalismaktan son derece mutlular' 'Yanginin bittigi yerde hasar tespitlerini arkadaslarimiz yapiyorlar. Bu hasarlarin da tamir edilmesi, zararlarinin karsilanmasi için de gerekli adimlari attik'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Katar'dan gelen 66 kisilik ekiple bugün görüstügünü belirterek, "Gündogmus'ta çalismalarimiza yardim ediyorlar. Birlikte çalismaktan son derece mutlular." dedi.

Bakan Çavusoglu, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ile Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Antalya'nin Manavgat ilçesinde AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki degerlendirme toplantisi öncesi açiklama yapti.

Çavusoglu, yanginla mücadelede kritik bir gün oldugunu ve 5 ilçede 15 farkli noktada yanginla mücadele ettiklerini söyledi.

Yangina aksama kadar havadan ve karadan, aksamdan sonra karadan müdahale edildigini vurgulayan Çavusoglu, sunlari kaydetti:

"Manavgat, Gündogmus, Ibradi, Akseki ve Alanya ilçelerinde etkili. Demirciler, Beydigin, Ahmetler, Kizilagaç, Sirtköy, Karahisarli, Çayirözü, Senir ve Alara bölgesinde yanginla mücadelemiz gün boyunca devam etti, gece boyunca da devam edecek. Gündogmus'un Ümütlü'ye bakan yamaci, Demirkapi tünelinin kuzeyi, Gölcük, Gülendag, Güzelbag, Alara arasinda, susuz cephelerinde çikan orman yanginlari, ekiplerin cansiperane mücadelesiyle bazi cephelerde kontrol saglanmis, sogutma çalismalari basladi."

Bazi bölgelerde kontrol altina alma çalismalarinin devam ettigini anlatan Çavusoglu, iki farkli cephede ekiplerin, yanginda kalma riski yasadigini ancak yogun mücadele sonucunda Güzelbag ve Demirciler bölgesinde kurtarildigini bildirdi.

Bugün 6 uçakla müdahale edildigini, uçaklardan bazilarinin ariza yaptigini anlatan Çavusoglu, uluslararasi camiadan destek tekliflerinin ve desteklerin de gelmeye devam ettigini vurguladi.

- "KKTC'den 21 kisilik ekip yola çikti"

Bugün Avrupa'dan, özellikle Türkiye'ye yakin 4 ülkeden daha AB mekanizmasina yangin sebebiyle destek basvurusu yapildigini anlatan Çavusoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Italya, Yunanistan, Makedonya ve Arnavutluk. O ülkelere de geçmis olsun dileklerimizi iletmek isteriz. KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar'in bize ziyareti moral ve güç verdi. Kendisine tesekkür ediyoruz. Sayin Cumhurbaskanimiz ile Kibris Türk halkina sükranlarimizi sunuyoruz. KKTC'den 21 kisilik bir ekip bu aksam saatlerinde deniz yoluyla yola çiktilar, İçel'e gelecekler. Aksam saat 21.30'da ulasmis olacaklar. Kizilay Baskani ve bir heyet Antalya'ya gelecekler. Sayi olarak sembolik olabilir ama bizim için son derece degerlidir, anlamlidir. KKTC'nin sembolik de olsa bize verdigi destek gerçekten bizi mutlu etmistir."

Helikopterlerin kullandigi "bambi" denilen su tanki ihtiyacinin da olabilecegi düsünülerek farkli ülkelerden getirilmesi için çalismalarin devam ettigini aktaran Çavusoglu, Azerbaycan'dan 2, Ukrayna'dan bir, Rusya'dan yarin sabah 2, cuma günü 3 bambinin Türkiye'ye gelecegini ifade etti.

Diplomatik kargoyla hizli bir sekilde bunlari getireceklerini belirten Çavusoglu, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'in talimatiyla bunlarin gönderildigini dile getirdi.

Bakan Çavusoglu, konusmasina söyle devam etti:

"Aslinda uçagi ilk günden gönderecegini söyledi ancak uçak bakimdaydi. Bugün bakim bitiyormus, testlerden sonra yarin sabah insallah yola çikacak. Türkmenistan'dan teklif geldi, sembolik bir teklif. Bazi tibbi ekipmanlar göndereceklerini söylediler. Biz de 'buyurun' dedik onlar da yardimlarini ulastiracak. Katar'dan gelen ekiple bugün görüstüm, 66 kisilik ekip var. Gündogmus'ta çalismalarimiza yardim ediyorlar. Birlikte çalismaktan son derece mutlular."

Çavusoglu, sahada tüm ormancilar, belediyeciler, sivil toplum kuruluslari, AFAD, Kizilay ve ilgili kuruluslarin cansiperane bir sekilde yanginla mücadeleyi devam ettirdigini belirtti.

Çalismalarin koordinasyonuna katki saglamaya çalistiklarini ifade eden Çavusoglu, "Yanginin oldugu bittigi yerde hasar tespitlerini arkadaslarimiz yapiyorlar. Bu hasarlarin da tamir edilmesi, zararlarinin karsilanmasi için de gerekli adimlari attik." diye konustu.

(Bitti)
Kaynak: AA