CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, THK'ye Yaptigi Ziyaretlerin Ardindan Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi

'Cumhuriyetle yasit olan bu kurumun tarihine yakisir sekilde ayaga kaldirilmasi hepimizin ortak görevidir. Burada 'A partisi', 'B partisi', 'C partisi' olmamalidir. Bu, cumhuriyetin kurumudur' 'Türk Hava Kurumunun uçaklarinin hazir olmasi lazim. Bugünden baslanirsa, kurumu ayaga kaldirirsak, seneye orman yangini çiktiginda, çiktigi anda bunlar gidecekler, orman yanginini bitirecekler'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, cumhuriyetle yasit olan Türk Hava Kurumunun (THK) tarihine yakisir sekilde ayaga kaldirilmasinin herkesin ortak görevi oldugunu belirtti.

Kiliçdaroglu, THK Genel Baskanligini ziyaret etti. Kiliçdaroglu'nu bina girisinde THK Kayyum Heyeti Baskani Cenap Asçi karsiladi.

Asçi ile basina kapali bir görüsme yapan Kiliçdaroglu, daha sonra THK Üniversitesi Türkkusu Yerleskesi'ne geçti. Buradaki görüsmelerinin ardindan Kiliçdaroglu, gazetecilere açiklamada bulundu, sorulari yanitladi.

THK'nin cumhuriyetle yasit önemli bir kurum oldugunu söyleyen Kiliçdaroglu, kurumun bugüne kadar toplumun destegini ve güvenini aldigini ifade etti.

Kemal Kiliçdaroglu, son zamanlarda yanlis yönetimler yüzünden "uçaklarin yangina katilmamasi", "uçaklarin yangini söndürmek için zamaninda onarilmamasi" gibi pek çok sorun yasandigini dile getirdi.

Su anki yönetimin THK'yi toparlamaya çalistigini vurgulayan Kiliçdaroglu, yöneticilerden bilgiler aldigini aktardi.

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, "Türk Hava Kurumu gibi bir kurumun, geçmiste orman yanginlariyla ilgili mücadele eden ve bu mücadeleden basarili çikan bir kurumun bugün atil pozisyonda olmasi hepimizin yüregini yaraliyor. Hepimiz böyle bir tablonun ortaya çikmasindan dolayi da son derece rahatsiziz." diye konustu.

Kiliçdaroglu, dün yaptigi basin toplantisindaki açiklamalarini hatirlatarak, THK'ye sahip çikilmasi için is dünyasina, belediyelere görev düstügünü, herkesin bu konuda duyarli olmasi gerektigini ifade ettigini bildirdi.

Kiliçdaroglu, CHP'li 11 büyüksehir belediye baskaninin, "THK'nin yeniden ayaga kalkmasi için elimizden gelen bütün çabayi gösterecegiz, her türlü fedakarligi yapmaya haziriz." seklinde bir açiklama yaptigini, bu açiklamanin THK'ye de gönderildigini kaydetti.

Bunlarin yapilmasi için THK yetkilileriyle büyüksehir belediye baskanlarindan olusan heyetin bir araya gelmeleri gerektigini belirten Kiliçdaroglu, finans ihtiyaçlarinin karsilanmasi konusunda da çalisilmasi gerektigini anlatti.

THK'nin bir an önce ayaga kalkmasini istediklerini aktaran Kiliçdaroglu, geçmiste yapilan çok ciddi yolsuzluklar bulundugunu, CHP olarak yargidaki davalari izleme karari aldiklarini bildirdi.

- "Türk Hava Kurumuna güvensinler"

THK'nin Türkiye'de yasayan herkesin kurumu oldugunun altini çizen Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Biz çocuklugumuzdan beri bu kuruma her türlü destegi verirdik. Ilkokula giderken, yardim kampanyalari açilirken her türlü destegi gönüllü verirdik. Yine bütün vatandaslarimdan istirham ediyorum, Türk Hava Kurumuna güvensinler. Türk Hava Kurumu, cumhuriyetin kurumudur. Bu kurumu ayaga kaldirmak, bu kurumu eski görkemli günlerine ulastirmak için hepimizin çaba göstermesi gerekiyor."

Kiliçdaroglu, THK yetkililerine "Genel bütçeden size yapilan katki, yardim var mi?" sorusunu yönelttigini, kendisine böyle bir katkinin ve yardimin olmadiginin söylendigini aktardi.

THK'ye CHP'li 11 büyüksehir belediyesinin katki verecegini ifade eden Kiliçdaroglu, kuruma genel bütçeden de katki verilmesi konusunda çaba harcanmasi gerektigini dile getirdi.

Kiliçdaroglu, "Iktidar yetkililerine seslenmek isterim, Türk Hava Kurumunun yaptigi görevler dolayisiyla, yani tüzügünde yazili olan görevler dolayisiyla ihaleye girmemesi lazim. Bu ihalelerin en az 10-15 yil içinde yapilmasi gerekiyor ama Türk Hava Kurumu 1-3 yillik ihalelere girmemeli. Ayrica Türk Hava Kurumu bütün bu ihalelerden müstesna tutulmali." diye konustu.

- "Her türlü çabayi göstermeye haziriz"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, açiklamalarini söyle sürdürdü:

"Türk Hava Kurumunun görevi ne ise tüzügünde, bu tüzük 1925'lerden itibaren yürürlüktedir, orman yanginlarini söndürmekse verirsiniz bu yetkiyi, yetkiyi aldigi için de Türk Hava Kurumu her türlü hesabi topluma, insanlara verir. Yillik raporlarini yayinlar, medya olarak siz izlersiniz, siyaset kurumu olarak biz izleriz. Islerin dogru yapilip yapilmadigini kontrol ederiz. Bu konuda da eger bir yasa teklifi getirirse iktidar kanadi, biz buna destek verecegiz, her türlü destegi vermeye haziriz. 'Hayir, biz bunu vermeyelim, siz verin' diyorlarsa kanun teklifini biz veririz. Bütün amacimiz su, cumhuriyetle yasit olan bu kurumun tarihine yakisir sekilde ayaga kaldirilmasi hepimizin ortak görevidir. Burada 'A partisi', 'B partisi', 'C partisi' olmamalidir. Bu cumhuriyetin kurumudur. Cumhuriyetin kurumu, cumhuriyetin ormanlarina sahip çikmak zorundadir. Elimizden gelen her türlü çabayi harcamaya, göstermeye haziriz. Umarim, iktidar sahipleri de ayni çabayi gösterirler. Bunu günlük siyasi polemiklerin disinda tutarak bu kurumu ayaga kaldirmaliyiz."

Bir gazetecinin görüsmede uçaklarla ilgili bilgi alip almadiginin sorulmasi üzerine Kiliçdaroglu, uçaklarin bakiminin ve yedek parça sorunun giderilmesi gerektigini bildirdi.

Kemal Kiliçdaroglu, sunlari kaydetti:

"Neresinden bakilirsa en hizli 3 ayda biz bir uçagi kaldirabiliriz. Çünkü sivil havaciligin kurallari, biz bir kamu kurulusuyuz, dolayisiyla o kurallarin disinda kalamayiz, diyorlar. Haklilar. Ama 3 ay mi, 4 ay mi, 5 ay mi olur, burada önemli olan bu kurumu ayaga kaldirmak. Çünkü bu orman yanginlari bir yila özgü bir felaket degil. Hemen hemen her yil tekrarlanir. Bu yil, mevsim dolayisiyla, iklim degisiklikleri dolayisiyla yogunlasti. Önümüzdeki yil da önümüze iklim sorunu, kuraklik çikacak. Dolayisiyla Türk Hava Kurumunun uçaklarinin hazir olmasi lazim. Bugünden baslanirsa, kurumu ayaga kaldirirsak, seneye orman yangini çiktiginda, çiktigi anda bunlar gidecekler, orman yanginini bitirecekler. Agaçlar bizim agaçlarimiz, orada yasayan canlilar da bizim canlilarimiz."

Bir devletin her türlü felakete karsi tedbirli olmasi gerektigini dile getiren Kiliçdaroglu, "Cumhuriyeti kuranlar bunu düsünmüsler, Türk Hava Kurumunu kurmuslar. Kurmuslarsa niye biz batirdik, bu hale getirdik? Yeniden ayaga kaldirmamiz lazim. Gezdigimiz yerde piril piril ustalar, pilotlar var. Bunlar, bu kurumun uzun süredir atil vaziyette kalmasindan son derece rahatsizlar. Ormanlar yanarken bu uçaklarin uçmamasindan ötürü son derece rahatsizlar, yöneticileri de rahatsiz. Biz yöneticileri de çalisanlari da anliyoruz. Bir an önce bu kuruma sahip çikilmasi gerektigi yönündeki talepleri de anliyoruz." ifadelerini kullandi.

Destek önerilerine nasil yanit alindiginin sorulmasi üzerine Kiliçdaroglu, bunun memnuniyetle karsilandigini söyledi. Kiliçdaroglu, destegin yapilmasi için uzmanlarla beraber bir masanin etrafinda oturulup kararlar alinmasi gerektigini bildirdi.

- "Bütün sorunlari asmasini biliriz"

"Protokol yapilacak mi?" sorusuna Kiliçdaroglu, "Yeri, zamani geldiginde bunlar olur." yanitini verdi.

Kiliçdaroglu, "Açikça ifade edeyim, bizim belediye baskanlarimiza toplumun duydugu güven çok yüksek. Dolayisiyla eger bize engel olmazlarsa, yani belediye baskanlarimiza engel olmazlarsa biz bu yardim kampanyasini açariz, degil 4 milyon, 14 milyon dolar para da toplariz. Yeter ki toplanan para yerinde, zamaninda kullanilsin, israf edilmesin. Bunu biz yapariz. Engel çikarmasinlar, önümüzü açsinlar, biz otururuz Türk Hava Kurumu yetkilileriyle bütün bu sorunlari asmasini biliriz ve asariz da. Harcanan her kurusun hesabini da milletimize veririz." diye konustu.

Soru üzerine Kiliçdaroglu, "Bize uçaklarla, sivil havacilikla ilgili bilgiler verildi. 'Tamiri yapalim, hemen uçaklar uçsun' diye bir kolaycilik içinde degiller. Kurallara uygun hareket etmek istiyorlar. Çünkü Türk Hava Kurumunun bir adi, markasi, sayginligi var. Bu sayginligin geregini hukuk içinde yerine getirmek istiyorlar." dedi.

Bir gazetecinin, "Hangarda çalisabilir durumda hiçbir uçak yok mu?" sorusuna Kiliçdaroglu, "Hayir, su anda yok." yanitini verdi.

Yangin bölgelerindeki koordinasyonda CHP'li belediye baskanlarinin olmadigina yönelik iddialarinin sorulmasi üzerine Kiliçdaroglu, yangin bölgelerinde tam bir felaketin yasandigini, sürecin iyi yönetilmedigini sokaktaki vatandasin gördügünü belirtti.

Kiliçdaroglu, kisir tartismalarin ötesinde sorunun kalici olarak çözülmesini istedigini vurguladi.

AK Parti'li belediyelerin çok sayida araç gönderdigini söyleyen Kiliçdaroglu, hiçbir ayrim yapmadan bütün belediyelere tesekkür ettiklerini kaydetti.

THK'nin kurulusuna yönelik defteri gördügünü aktaran Kiliçdaroglu, cumhuriyetin kolay kurulmadigini, 10-30 yil sonrasi düsünülerek kurumlarin olusturuldugunu, bu kurumlarin pek çogunun perisan edildigini belirtti. Kiliçdaroglu, "Ayaga kaldiracagiz, baska çaremiz yok." dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun yayinci kuruluslara gönderdigi mesajin sorulmasi üzerine Kiliçdaroglu, basinin yaptigi haberlere baska bir otoritenin sinirlama getirmesinin dogru olmadigini, bunun kabul edilemeyecegini vurguladi.

Böyle bir durumun demokrasiye ve Türkiye'nin itibarina gölge düsürecegini ifade eden Kiliçdaroglu, "Bir medya mensubu bir haberi baski nedeniyle yapamiyorsa, bir televizyon 'Su haberleri vermeyeceksin' diye baskiyla karsilasiyorsa artik biz agzimizla kus tutsak dahi 'Türkiye'de demokrasi vardir'i anlatamayiz. Son derece yanlistir. Medya özgürce haberini yapar, yanlis bir sey varsa da mahkemeler var, tekzip edersiniz veya ilgili bakan, yetkili çikar 'Bu haber dogru degil' diye açiklama yapar." degerlendirmesinde bulundu.

Kemal Kiliçdaroglu, medya mensuplarina sinirlama getirilmesinin dogru olmadigini sözlerine ekledi.

Ziyaretlerde Kiliçdaroglu'na bazi büyüksehir belediye baskanlari da eslik etti.

Kaynak: AA