Dünyayi Dolasan Ingiliz Hasta Çareyi Türk Hekimlerinde Buldu

Tedavisi için Almanya, ABD gibi dünyanin birçok ülkesini dolasan skolyoz hastasi 13 yasindaki Ingiliz dansçi Olivia Buckley, çareyi Türk hekimlerinde buldu. Ingiltere’den Türkiye’ye topladigi bagislar sayesinde tedavi olmak için gelen genç dansçi, geçirdigi basarili ameliyat sonrasinda tekerlekli sandalyeyle girdigi hastaneden dans ederek çikacak.

Dünyayi Dolasan Ingiliz Hasta Çareyi Türk Hekimlerinde Buldu
Geçmiste birçok hasta tedavilerini gerçeklestirmek için Avrupa ülkelerine yönelirken, Türkiye bugün saglik alanindaki basarisiyla dünyanin dört bir yanindan gelen hastalar tarafindan tercih ediliyor. Ingiltere’de yasayan 13 yasindaki dansçi Olivia Buckley de o hastalardan biri oldu. Ileri derecede omurilik egriligi (skolyoz) hastasi oldugu ortaya çikan genç kizin ailesi, ABD, Almanya’nin yani sira birçok Avrupa ülkesinde genç kiz için tedavi yolu aradi. Birçok ülkeyi gezerek kizlarinin dans kariyerine devam etme hayalini gerçeklestirmek isteyen aile, Alice McLoughlin ve Megan Fleming isimli iki genç kizin geçmiste kizlariyla ayni durumunda oldugunu ve Acibadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Ahmet Alanay sayesinde dans kariyerlerine devam edebildiklerini ögrendi. Ardindan rotalarini Türkiye’ye çeviren aile, Alanay ile iletisime geçti ve genç dansçinin tedavi süreci de basladi.



Basarili geçen ameliyat sonrasi sandalyeyle girdigi hastaneden dans ederek çikacak

Ingiltere’den Türkiye’ye tedavisi için gelen genç dansçi Olivia geçirdigi basarili ameliyat sonrasi dans tutkusuna kaldigi yerden devam edecek. Acibadem Maslak Hastanesi’nde tedavisi devam eden ve hibrit yöntem kullanilarak ameliyat edilen Olivia, tedavisinin tamamlanmasinin ardindan dans tutkusuna kaldigi yerden devam edebilecek.

Ameliyatin zorlu ama basarili geçtigini söyleyen ve hastasinin Türkiye’ye gelis hikayesini anlatan Prof. Dr. Ahmet Alanay, “Olivia aslinda çocuklugundan itibaren skolyoz yani omurganin egriligi nedeniyle izlenen bir hastamiz. Gördügü çesitli tedaviler skolyozunun ilerlemesini maalesef durduramamis. Cerrahi tedaviler de tabii söz konusu olmus. Fakat bir dans tutkusu var. Bu dansa da devam etmek istiyor ve biliyor ki klasik cerrahi yöntemde omurga sabitleniyor. Harekette bir kisitlama söz konusu oluyor. Belki normal bir hayat sürdüren birisi için bu çok ciddi bir sikinti olusturmayabilir ama dansa devam eden ve dansi bir tutku seklinde yapan biri için tabii ki hareket kisitliligi bir dezavantaj olacaktir. O yüzden de acaba baska bir tedavi yöntemi var mi alternatifini ararken bizi buluyorlar. Zannederim hastalarin sosyal medyada sayfalari da var. Orada bu BBT hakkindaki bizim Türkçe’deki bantla gerdirme veya iple gerdirme yöntemini duyuyor. Bu zaten su an için genel olarak baktiginizda Amerika ‘da ve simdi Almanya’da bir merkezi yapiliyor ve bizde yapilan bir yöntem. Bu alternatifleri arastiriyor ve bizde daha önceden tedavi gören hastalarimizin pozitif geri bildirimleri nedeniyle bize gelmeyi tercih ediyor. Sonra da bir bagis kampanyasi yapiyor onun da güzel bir hikayesi var. Bagis kampanyasi düzenleyerek finansal olarak da o destegi sagladiktan sonra ülkemize ve bize tedavi olmaya geldi” dedi.



“Tekerlekli sandalyeyle geldi, dans ederek çikacak”

Genç hastasinin odaya tekerlekli sandalye ve agrilarla geldigini belirten Alanay, “Bize geldiginde çok endiseliydi. Çok agrilari oldugunu söylüyordu ve skolyozda az görülen bir sey benim odaya ilk gelisi tekerlekli sandalyeyle oldu açikçasi. Son derece depresif de görünüyordu. Tabii bir de yabanci bir ülkede ameliyat olmanin da eminim olusturdugu bir stres de vardi. Agrilari oldugunu söylüyordu. Ameliyati zor ve uzun bir ameliyatti. Ona hibrit yöntem dedigimiz sirtina füzyon yaptik aslinda. Alt tarafa belde ise koruyucu olarak hareketi koruyan iple gerdirme yöntemini uyguladik. Sirt daha az hareketli bir yer oldugundan asil hareket belde oldugu için o yine bir avantaj sagladi. Sirt için iple gerdirme tedaviyi karsilamadigindan bizde iki yöntemi birlestirdik ve böyle uyguladik. Ameliyat tabii agir bir ameliyatti. 10 saat- 12 saat süren bir ameliyat. Kapali da uyguladigimiz için. Ameliyattan sonra bir iki gün tabii dogal olarak ameliyat sonrasi agrilari mevcuttu. Ama su anda çok çok iyi durumda. Yüzündeki o degisimi de gördüm. Son derece moralli. Çünkü boyu da uzadi bu ameliyattan sonra. Ameliyatta planlanan her seyde yolunda gitti onun da farkinda. Dolayisiyla hastamiz ameliyat sonrasinda hem moral olarak hem de fiziki olarak daha iyi durumda. Onu evinde mutlu bir sekilde gönderecegiz insallah” diye konustu.



“3’üncü ayda dansa baslayacak”

Olivia’nin dans tutkusuna en kisa zamanda dönebilecegini belirten Prof. Dr. Ahmet Alanay, ”Genellikle biz bu ipli gerdirme ameliyati sonrasinda 3’üncü aya kadar bir hareket kisitlamamiz oluyor. Tabii bu hibrit yöntem oldugu için bu hareket kisitlamamiz füzyonda biraz daha uzun süreli ama yaklasik olarak üçüncü ayda artik dansa baslatmayi düsünüyoruz. Özellikle akro dans dedigimiz çok akrobatik hareketleri olan dansa 6’inci aydan sonra baslatmayi düsünüyoruz. Ama üç aydan sonra klasik dansina baslayabilir. 6 haftadan sonrada önce bir kondisyonunu gelistirecek olan yüzme, kosu ve yer egzersizleri yaptiracagiz. Üçüncü aydan sonra da dansa baslatacagiz. Tabii Olivia ilk degil. 2013 yilinda biz bunu baslattik bu yöntemi ve dünyada yapan sayili yerlerden biri haline geldik. Öncü olduk. Hepimiz adina bence bu güzel bir sey. Özellikle Bati dünyasini buraya tedavi amaçli getirebilmek güzel bir sey. Bu diger branslarda da eminim oluyor. Insallah daha da artar ve Türkiye’ye de bir saglik üssü olarak bir misyon yüklenir. Bundan sonra da bu sekilde ilerleriz insallah” dedi.

Kaynak: İHA