Bursa'nin 250 Büyük Firmasi Belli Oldu

BTSO tarafindan yapilan arastirmaya göre, 2020 yilindaki net satislar baz alinarak hazirlanan listede 31,2 milyar lira ile OYAK Renault birinci, TOFAS 24,7 milyar lirayla ikinci, Bosch ise 8,4 milyar lirayla üçüncü sirada yer aldi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) tarafindan yürütülen çalisma kapsaminda kent ekonomisine en fazla katki saglayan ilk 250 firma belirlendi.

Odadan yapilan açiklamaya göre, bu yil 24'üncü kez düzenlenen "250 Büyük Firma Arastirmasi" siralamasinda yer alan firmalarin toplam iç ve dis satislari geçen yil, 2019'a kiyasla yüzde 14,7, üretimden net satislari da yüzde 17,7 artti.

Söz konusu firmalarin faaliyetlerinden elde edilen katma deger 2020 yilinda yüzde 21 büyüdü.

250 büyük firmanin geçen yilki net satislari 189 milyar liraya, olusturduklari katma deger 30,6 milyar liraya, öz kaynaklari ise 49,9 milyar liraya ulasti.

Bu firmalarin aktif büyüklükleri 145,7 milyar lira, üretimden satislari 139,4 milyar lira, dönem karlari ise 12,6 milyar lira olarak kayitlara geçti.

Listedeki 250 büyük firmanin 2020'de gerçeklestirdigi ihracat 9,8 milyar dolar olurken, bu sirketler geçen yil 149 bin kisi istihdam etti.

Arastirma sonuçlarina göre, net satislar baz alinarak hazirlanan listenin basinda 31,2 milyar lira ile OYAK Renault geldi. Listede TOFAS 24,7 milyar lirayla ikinci, Bosch ise 8,4 milyar lirayla üçüncü sirada bulunuyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, 2020 yilinda gerek küresel ölçekte gerekse de Türkiye'de yakin tarihin en önemli kirilimlarindan birinin yasandigini bildirdi.

Firmalarin ana kosullarini, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin etkileri ve bundan dolayi uygulanan politikalarin belirledigini belirten Burkay, olaganüstü kosullarin sektörlere farkli yansimalarinin bulundugunu aktardi.

Burkay, Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa'da en kapsamli saha çalismalarindan biri olarak hazirladiklari "250 Büyük Firma Arastirmasi"nin, firmalarin olaganüstü kosullar karsisinda gösterdikleri performansi yansittigina isaret ederek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Olaganüstü kosullarin yasandigi 2020 yilinda kentimizin ve ülkemizin kalkinma hedefleri dogrultusunda güçlü bir mücadele sergileyen firmalarimiz takdiri fazlasiyla hak ediyor. Bu vesileyle kent ve ülke ekonomimize deger katan tüm firmalarimizi yürekten kutluyorum. BTSO olarak üretimi, ticareti, istihdami gelistirmeye ve tüm firmalarimizi desteklemeye devam edecegiz. Bir taraftan imalati, istihdami ve ihracati artirirken es zamanli olarak da girisimcilik ekosisteminin gelisimine, inovasyona, katma degeri yüksek teknolojik ürünlere yönelmemiz ve ölçek ekonomisine geçisi hizlandirmamiz gerekiyor. Sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz dogrultusunda ayrica önemi her geçen yil daha da artan döngüsel ekonomiye de odaklanmaliyiz. Çünkü teknoloji ve gelecege yönelik kaynak ayirma düzeyimiz, Bursa'nin ve ülkemizin küresel rekabetteki yerini de belirleyecektir."
Kaynak: AA