Artvin Gevhernik Kalesi'nde Arkeolojik Kazi Çalismasi Baslatildi

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Osman Aytekin: 'Burasi çok önemli tarihi bir semt. Bu kentte ekibimiz 20 yil boyunca çalisma yürütecek'

Artvin'in Ardanuç ilçesinde arkeolojik sit alani olan Gevhernik Kalesi ve çevresinde arkeolojik kazi çalismasi yürütülüyor.

Osmanli döneminde ilçe merkezi olarak kullanilan ve bölgede Türk-Islam medeniyetinin bugüne ulasan en önemli yerlesim yerlerinden biri olma özelligini tasiyan alanda, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Van Yüzüncü Yil Üniversitesi is birligiyle arkeolojik kazi çalismasi baslatildi.

Orta Çag ve Osmanli dönemine ait cami, türbe, çesme, sadirvan, hamam, tarihi konut, dükkan ve kilise kalintilarinin bulundugu alanda yürütülen kazi çalismasiyla tarihi dokunun gün yüzüne çikartilarak turizme kazandirilmasi amaçlaniyor.

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi ve kazi baskani Osman Aytekin, kazi alaninda gazetecilere, Artvin ve ilçelerinde 30 yili askin süredir kültür varliklari konusunda çalismalar yürüttügünü söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanliginin izniyle Van Yüzüncü Yil Üniversitesi adina 14 kisilik ekiple fiili olarak bir aya yakin süredir bölgede kazi çalismasi yaptiklarini belirten Aytekin, "Bu kazinin amaci eski dönemlere ait dokunun ortaya çikarilmasi, restorasyonlarin yapilmasi ve turizme kazandirilmasidir." dedi.

Aytekin, ilçede Adakale olarak adlandirilan bölgenin, 2012'de arkeolojik ve kentsel sit alani ilan edildigini animsatarak, söyle devam etti:

"Burasi çok önemli tarihi bir semt. Bu kentte ekibimiz 20 yil boyunca çalisma yürütecek. Bu çalisma neticesinde Orta Çag döneminden birinci derecede ne tür yapilar kaldigini ve en önemlisi Osmanli'nin en önemli fetih yerlerinden biri olan ve Çerkez Iskender Pasa tarafindan fethedilen Ardanuç'un o döneme ait dokusunun ne oldugu, daha sonra ne tür eklemeler yapildigini netlestirmek istiyoruz."

Kazi çalismalarina Artvin Valiligi ve Ardanuç Belediyesinin katki sagladigini ifade eden Aytekin, antropolog, restoratör, nümismat, gibi farkli alanlarda uzman kisilerle birlikte yürütülen bu yilki çalismalarinin bir ay daha sürecegini aktardi.

Aytekin, kazi çalismalari kapsaminda açtiklari mezarlarda ölülerin tabutlarla gömüldügünü gördüklerini belirterek, bu durumun mezar kültürünün geçmisten bugüne nasil evrildiginin bir göstergesi oldugunu söyledi.

Kazida tasinabilir kültür varliklarina ulastiklarini anlatan Aytekin, "Tarihi eser mahiyetinde önemli ölçüde saglam bir samdan bulduk. 1819 tarihli Rus parasi bulduk. Osmanli padisahlarindan 2. Mahmud'a ait gümüs sikke bulduk. Bunlar bize bölgenin ticari iliskilerinin nasil gelistigine dair bilgilere veriyor." diye konustu.

Kaynak: AA