Brezilya'da Banka Soygunculari Rehineleri Çalinti Arabalara Bagladi

Brezilya'nin güneyindeki Araçatuba kentinde düzenlenen baskin sonrasi banka soygunculari, rehineleri çalinti araçlarin üstüne bagladi.

BBC'de yer alan haber göre, yetkililer, soyguna yirmiden fazla kisinin katildigini, soyguncularin yanan araçlarla yollari trafige kapattigini ve sehrin dört bir yanina patlayicilar yerlestirdiklerini aktardi.

Yetkililer, soygunu yapan çete üyeleri kaçmaya çalisirken polisle çikan çatismada bir kadinin ve bir süphelinin öldürüldügünü belirtirken, soygunu kameraya alan bir kisinin de çete tarafindan öldürüldügü aktarildi.

Çetenin yerlestirdigi patlayicilardan birinin infilak ettigi sirada oradan geçen 25 yasindaki bir bisikletçi ise agir yaralandi. Yerel medyanin aktardigina göre, cerrahi müdahale sonucunda bisikletçinin iki ayagi kesilirken, diger üç kisi de kursun yaralari nedeniyle hastaneye kaldirildi.

Yerel polis yetkilisi, sehrin farkli noktalarina isi veya harekete duyarli 14 farkli bombanin tuzaklandigini aktardi.

Okullarin pazartesi günü egitime ara verdigi belirtilirken, sehir sakinlerinin bombalar etkisiz hale getirilene kadar evlerinden ayrilmamalari istendi.

Pazartesi günü erken saatlerde Araçatuba'nin merkezindeki üç bankaya agir silahli bir çetenin saldirdigi soygunun ardindan, çete çok sayida kisiyi rehin aldi ve yerel askeri polis karakolunu kusatti.

Sosyal medyaya yansiyan görüntülere göre, rehinelerin bazilari arabalarin üstlerine baglandi.

- Rehineler canli kalkan olarak kullaniliyor

Iyi planlanmis bu soygun, 1920'lerde ve 1930'larda Brezilya'nin bazi bölgelerinde haydutlugu tanimlamak için ilk kez kullanilan bir terime atifta bulunarak, Brezilyalilarin Yeni "Cangaço" adini verdigi bir fenomenin parçasi olarak görülüyor.

2015 yili itibariyla artan büyük ölçekli soygunlarda, degerli esyalari depolayan ve tasiyan bankalar veya firmalar hedef aliniyor.

Patlayicilar ve agir silahlarla donatilmis düzinelerce suçlu bu soygunlarda görev aliyor.

Ülkede büyük ölçekli banka soygunlari son yillarda daha sik hale gelirken, rehineler de canli kalkan olarak kullaniliyor.

Soygunlarin çogu Brezilya'da gerçeklestirilirken, Brezilyali bir çetenin Paraguay'da bir soygun gerçeklestirdigi biliniyor.

Kaynak: AA