Disisleri Bakani Çavusoglu, Antalya'daki Yanginlar Hakkinda Konustu Açiklamasi (2)

'Yarin Ukrayna'dan dört tane daha yangin söndürme helikopteri gelecek. Bir sirketten bulduk. Bu helikopterlerin bir avantaji da aksam saatlerinde de yangina müdahale edebilecek' 'Hiçbir zaman sadece bugün degil, hele hele böyle bir afette hiç olmaz, bize gelen teklifleri sirf 'gurur ya da kibir olsun' diye reddetmemiz söz konusu degil' 'Çünkü ormanlarimiz, mahallelerimiz, sehirlerimiz yaniyor. Böyle bir durumda biz nasil böyle bir durum içine düsen ülkelere yardim ettiysek, farkli ülkelerden gelen teklifleri de titizlikle degerlendirdik'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, yarin Ukrayna'dan dört tane daha yangin söndürme helikopteri gelecegini belirterek "Bir sirketten bulduk. Bu helikopterlerin bir avantaji da aksam saatlerinde de yangina müdahale edebilecek." dedi.

Bakan Çavusoglu, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ve Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Antalya'nin Manavgat ilçesinde AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantinin ardindan açiklama yapti.

Çavusoglu, Antalya'daki söndürme çalismalarina devam edildigini; sahadaki ekiplerin, Gündogmus Çayirözü'ndeki yanginin bu gece kontrol altina alinabilecegini söyledigini aktardi.

Bugün Gülendag, Gündogmus ve Demirciler bölgesinde kahraman personelin ates altinda kaldigini belirten Çavusoglu, "Çok sükür yaralanmadan veya herhangi bir yanma, yanik olmadan bu arkadaslarimizi yine kahraman çalisma arkadaslarinin destekleri sayesinde kurtarmis olduk. Rüzgar çok farkli yönlerden esiyor." diye konustu.

Rüzgarin güçlü olmasi sebebiyle yarinin yine kritik bir gün olabilecegini anlatan Çavusoglu, poyrazla beraber Gündogmus'un güneybatisinda hem Alara Çayi'nin Alanya tarafindan hem de kuzeybatisinda asagiya dogru gelme riski oldugunu dile getirdi.

Bu bölgelerde ekiplerin tedbirler aldigini vurgulayan Çavusoglu, sabah erken saatlerden itibaren helikopter ve uçaklarla burayi destekleyeceklerini söyledi.

Çavusoglu, çalismalarda yanginlardan etkilenen vatandaslarin da oldugunu, Antalya'da bugüne kadar 5 vatandasin ve 2 orman isçisinin vefat ettigini kaydetti.

- "Aksam saatlerinde de yangina helikopterle müdahale edilebilecek"

Kasabalarin, mahallelerin, köylerin ve sehirlerin de yangindan etkilendigini belirten Çavusoglu, sunlari kaydetti:

"Yarin Ukrayna'dan dört tane daha yangin söndürme helikopteri gelecek. Bir sirketten bulduk. Bu helikopterlerin bir avantaji da aksam saatlerinde de yangina müdahale edebilecek. Antalya ve Antalya disinda gelen tüm degisik kurumlarin destekleriyle isbirligi uyum içinde yanginla mücadelemizi sürdürüyoruz. Mugla ve diger bölgelerde de yanginla mücadelede arkadaslarimiz gayret sarf ediyoruz. Isparta Sütçüler'deki yangina Tarim ve Orman Bakanimizi giderek çalismalari yerinde gözlemlendi. Oradaki yangin kontrol altina alindi. Bu çalismalari arkadaslarimiz sürdürürken onlara elimizden gelen destegi veriyoruz."

- "Ülkelerden gelen talepleri titizlikle degerlendirdik"

Çavusoglu, Türkiye'de özellikle disaridan gelecek yardimlarin kabul edilmedigi yönünde iddialar bulundugunu belirterek sunlari söyledi:

"Hiçbir zaman sadece bugün degil, hele hele böyle bir afette hiç olmaz, bize gelen teklifleri sirf 'gurur ya da kibir olsun' diye reddetmemiz söz konusu degil. Çünkü ormanlarimiz, mahallelerimiz, sehirlerimiz yaniyor. Böyle bir durumda biz nasil böyle bir durum içine düsen ülkelere yardim ettiysek farkli ülkelerden gelen teklifleri de titizlikle degerlendirdik. Birçok ülke gönlünden kopani söyledi. Biz de ihtiyacimiz varsa o yardimlari kabul ettik ama bizim daha çok helikoptere ve uçaga ve helikopterde kullanacagimiz bazi araç gereçlere ihtiyacimiz vardi. Bu dogrultuda çalismalarimizi yürüttük."

Bu talepleri hem ikili ülkeler düzeyinde hem de Avrupa Birligi düzeyinde görüsmelerin yapildigini aktaran Çavusoglu, bu düzeyde yapilan temaslarda bazi ülkelerin yardimlarini ulastirdigini, bazilarin ise önce "Verebilirim" deyip, sonra kendi bölgesindeki yanginlardan dolayi veremeyeceklerini bildirdiklerini kaydetti. Çavusoglu, bu konuda Fransa'yi örnek gösterdi.

Ayrica Yunanistan'la ilgili de çesitli tartismalarin yasandigini belirten Çavusoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Iliskilerimiz kötü oldugu için mi Yunanistan'dan gelen yardim teklifini reddediyoruz?' gibi sorular geldi, yorumlar geldi. Hayir, böyle bir sey söz konusu degil. Geçmiste de depremler oldugu zaman, yanginlar oldugu zaman buna benzer afetler oldugu zaman Türkiye ve Yunanistan birbirine yardim etmistir. Yunanistan Disisleri Bakani bu teklifte bulundu fakat AB üzerinden ilana çikildigi zaman kendileri buna olumlu dönüs yapamadilar, sonra neden yapamadiklarini, neden helikopter veremediklerini, uçak veremeyeceklerini büyükelçimizi arayarak açiklamada bulundular. Biz de bu nezaketleri için çok tesekkür ediyoruz. Çünkü Yunanistan'da da degisik bölgelerde yanginlar var. Italya'da da ayni sekilde. Çok bölgede yangin var. Dolayisiyla her ülke tabii kendisini düsünmekte, yani basindaki ülkelere destek olmak zorunda."

Ise yarayacak yardimlarin gelmesi noktasinda sadece ülkelerden degil, özel sirketlerden de temasa geçtiklerini ve imkanlar çerçevesinde getirdiklerini, getirmeye de devam edeceklerini anlatan Çavusoglu, "Helikopterlerde kullanilan su tasiyan tanklarin da ilave olarak gelmesi konusunda bazi ülkeler de sirketlerden bazi ülkeler kendileri gönderdi, kardes Azerbaycan gibi. Yola çikacak helikopterlerle beraber yine 3 tane ilave tankin da diger helikopterlerle kullanilmak üzere ülkemize gelecegini söylemek isterim." diye konustu.

(Bitti)

Kaynak: AA