Antik Kentin Üzerine Kurulu Ilçede Yer Arayisi

Iki bin yillik geçmise sahip Sebastapolis Antik Kenti üzerine kurulu Tokat'in Sulusaray ilçesi, kazilarin devam etmesi ve antik kentin ortaya çikarilmasi için tasinmayi bekliyor Sulusaray Belediye Baskani Necmettin Coruk: 'Tarihin üzerinde yasiyoruz. Insanlar sit alani oldugu için yerlesim yeri yapamiyor. Sehrin farkli alana tasinmasi gerekiyor. Yeni yasam alanlari açmamiz gerekiyor'

EKBER TÜRKOGLU - Tokat'in Sulusaray ilçesinin altindaki Sebastapolis Antik Kenti'nin tamamen gün yüzüne çikarilabilmesi için ilçenin tasinmasi bekleniyor.

Bugüne kadar bir kismi ortaya çikarilan, yaklasik üç bin yillik geçmise sahip Sebastapolis Antik Kenti'nin büyük bölümü Sulusaray ilçesinin altinda yer aliyor.

Antik kent üzerindeki evlerin kamulastirma çalismalarinin sürdügü, 3 bin 500 nüfuslu Sulusaray ilçesinde vatandaslar tarihle iç içe bir yasam sürüyor.

Ilçenin büyük bölümünün sit alani olmasi nedeniyle evlerde herhangi bir tadilat yapilamiyor.

- "Sebastapolis Antik Kenti'mizin bir an önce turizme kazandirilmasi gerekiyor"

Sulusaray Belediye Baskani Necmettin Coruk, AA muhabirine, Sebastapolis Antik Kenti'nde Roma ve Bizans dönemine ait kalintilarin oldugunu, kentin Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir yerlesim yeri oldugunu söyledi.

Latince "Büyük azametli sehir" anlamina gelen Sebastapolis Antik Kenti'nin önemine dikkat çekmek için Galler Prensi Charles'in antik kenti iki kez ziyaret ettigine isaret eden Coruk, 1986 yilindaki sondaj çalismasinin ardindan baslayan kazi çalismalarinin su an devam etmedigini belirtti.

Antik kentte, 22 yil aradan sonra 2013 yilinda kazi çalismasi baslatildigini, son iki yila kadar Tokat Müze Müdürlügü ve Gaziosmanpasa Üniversitesi is birliginde kazi çalismasi yürütüldügünü anlatan Coruk, "Son iki yila kadar Özel Idare bütçesi ile burada kazi çalismasi sürdürülüyordu. Yilda 2 ay gibi kazi çalismasi yapiliyordu. Taseron yasasinin çikmasi ile 28 güne düstü. O da yeterli degil. Buranin kurtulmasi için bakanlik düzeyinde kazi çalismasi yapilmasi gerekiyor. Sebastapolis Antik Kenti'mizin bir an önce restore edilerek turizme kazandirilmasi gerekiyor." diye konustu.

Ilçe halkinin Sebastapolis Antik Kenti'nin üzerinde yasadigini, antik kentin tamamen ortaya çikarilabilmesi için ilçenin tasinmasi gerektigini dile getiren Coruk, söyle devam etti:

"Bu konuda TOKI ile görüsmelerimiz devam ediyor. AK Parti Genel Baskan Yardimcimiz Özlem Zengin, AK Parti Tokat milletvekilleri Yusuf Beyazit, Mustafa Arslan'a ve tüm yetkililere tesekkür ediyorum. Oranin bakanlik düzeyinde kazi yapilarak turizme kazandirilmasi gerekiyor. Tarihin üzerinde yasiyoruz. Insanlar sit alani oldugu için yerlesim yeri yapamiyor. Sehrin farkli alana tasinmasi gerekiyor. Yeni yasam alanlari açmamiz gerekiyor."

Coruk, Sebastapolis Antik Kenti'nin tamamen gün yüzüne çikarilip turizme kazandirilmasinin ilçelerinin kalkinmasinda önemli rolü olacagina inandiklarini sözlerine ekledi.

- Sebastapolis Antik Kenti

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzakliktaki Sulusaray'da bulunan ve kurulus tarihi kesin olarak bilinmeyen antik kentin bazi kaynaklarda MÖ 1. yüzyilda kuruldugu ifade ediliyor.

Roma Imparatoru Trajan zamaninda MS 98-117 yillarinda Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrilarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kentin o dönem geçis yollari üzerinde bulunmasi ve günümüzde de kullanilan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yil kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 sehrinden biri oldugu belirtiliyor.

Döneminde çok az sehrin sahip oldugu, zenginligin göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis'in büyük savaslar, yikimlar, afetler ile geçis yollarinin degismesi sonucu eski önemini kaybettigi, zamanla da unutuldugu kaydediliyor.

Sebastapolis Antik Kenti'nde Tokat Müze Müdürlügünce 1986'da sondaj kazilariyla baslayan çalismalar, sonraki yillarda kurtarma kazisi seklinde 1991'e kadar devam etti. 1991'de ara verilen çalismalara 2013 yilinda tekrar baslandi.
Kaynak: AA