Diaspora Uluslararasi Kisa Film Festivali'nin Kapanis Ve Ödül Töreni Yapildi

Türkçe Konusulan Filmler kategorisinde En Iyi Film Ödülünü 'Iklim Degisimi' adli filmiyle Yasemin Demirci alirken, Yabanci Dilde Filmler kategorisinde ise Viv Li'nin 'Hiçbir Yere Ait Hissetmiyorum' filmi En Iyi Film Ödülüne layik görüldü Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Dr. Serdar Çam: 'Dünyada yasanan göçlerin ve göçle ilgili sorunlarin tartisildigi bir ortamda diaspora merkezli ve 120 ülkeden 3 binin üzerinde katilimcinin etkinlige girmesi çok anlamli' YTB ve Diaspora Uluslararasi Kisa Film Festivali Baskani Abdullah Eren: 'Türk diasporasinda hem sorunlarinin hem basarilarinin anlatildigi bir platform olmasini amaçliyoruz' 'Uluslararasi bir film festivalini Türkiye'ye kazandirmis olacagiz. Devam ettikçe de merkezine daha fazla insan hikayesini alan bir festival olacak diye düsünüyorum. Genç arkadaslarimizi, Avrupali Türkleri bu festivali takip etmeye davet ediyorum'

Diaspora topluluklarini, sinemanin sanatsal üretim gücüyle birlikte yansitma hedefiyle düzenlenen "Diaspora Uluslararasi Kisa Film Festivali"nin kapanis ve ödül töreni Istanbul Sinema Müzesi'nde yapildi.

Anadolu Ajansinin Global Iletisim Ortakliginda, Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi (YTB) tarafindan hayata geçirilen festival, Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü destegi, TRT kurumsal is ortakligi ve Bogaziçi Kültür Sanat Vakfi organizasyonuyla gerçeklestirildi.

Festivalin YouTube kanalindan da canli olarak yayinlanan ödül töreninde Türk diasporasinin önemli sanatçilari arasinda yer alan ve 2016 yilinda Hollanda'nin en prestijli ödülü Edison Jazz/World'ü kazanan piyanist ve besteci Karsu sahne aldi.

- "Tüm dünyada ses getirecek bir festival olacagina inaniyorum"

Tören öncesinde AA muhabirine açiklamada bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Dr. Serdar Çam, etkinligin Istanbul Sinema Müzesi'nde gerçeklestirilmis olmasinin önemine deginerek, "Dünyada yasanan göçlerin ve göçle ilgili sorunlarin tartisildigi bir ortamda diaspora merkezli ve 120 ülkeden 3 binin üzerinde katilimcinin etkinlige girmesi çok anlamli." dedi.

Çam, festivalin bundan sonraki yillarda çok daha farkli açilimlari olacagini düsündügünü belirterek, siyasi, ekonomik ve politik sorunlarin asilmasinda sanatin ve sinemanin katkilariyla tüm dünyada ses getirecek bir festival olacagina inandigini söyledi.

- "Bir basari hikayesine imza atiyorlar"

YTB ve Diaspora Uluslararasi Kisa Film Festivali Baskani Abdullah Eren de hareketlilik, göç ve diaspora meselesinin sadece dünyanin bir bölgesini degil tamamini ilgilendirdigine dikkati çekerek, söyle konustu:

"Topluluk olarak kendi ana vatani disinda yasayan çok fazla millet var. Bu insanlarin hikayelerinin anlatilmasi ve daha fazla duyulmasi lazim. Avrupa'daki Türklerin, Almanya'da 60. yili ve bir basari hikayesine imza atiyorlar. Biz hem Avrupali Türklerin hikayelerinin duyulmasi hem farkli diasporalar arasinda is birliginin gelismesi hem de kendi diasporamiz içerisinde sanatin bu alaninin gelismesi için Uluslararasi Diaspora Kisa Film Festivali'ni düzenlemeye karar verdik. Türk diasporasinda hem sorunlarinin hem basarilarinin anlatildigi bir platform olmasini amaçliyoruz."

- "Uluslararasi bir film festivalini Türkiye'ye kazandirmis olacagiz"

Festivalin geleneksel hale gelmesini arzu ettiklerini dile getiren Eren, festivale 120 ülkeden 3 bin 123 kisa filmle basvuru yapildigini, finale kalan 24 filmin içinden 7 filme ise ödül verilecegini bildirdi.

Eren, Vietnam'dan Misir'a, Sudan'dan Çin'e kadar çok sayida ülkeden basvuru oldugunu aktararak, "Uluslararasi bir film festivalini Türkiye'ye kazandirmis olacagiz. Devam ettikçe de merkezine daha fazla insan hikayesini alan bir festival olacak diye düsünüyorum. Genç arkadaslarimizi, Avrupali Türkleri bu festivali takip etmeye davet ediyorum." seklinde konustu.

Diaspora Uluslararasi Kisa Film Festivali Direktörü Emrah Kiliç ise festivalin konusunun özgün ve misyonu olan bir konu olduguna isaret ederek, "Ilk defa yapilmasi hasebiyle heyecani ve endiseleri de vardi. Ortaya koydugumuz enerji ve sektörün festivali kabullenmesi hem basvuru sayilarina yansidi hem de heyecan iklimi yaratti. Birçok yetenekli ismi burada agirliyoruz." dedi.

Kiliç, festivalde Türkçe Konusulan Filmler ve Yabanci Dilde Filmler olmak üzere 2 ayri yarisma kategorisinde 3'er ödül verilecegini ifade ederek, bunlara ek olarak bir de seyircilerin oylariyla belirlenen seyirci ödülü verilecegini söyledi.

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven de TRT olarak Türkiye'de ve dünyada çok sayida film festivaline destek olduklarini belirterek, Uluslararasi Diaspora Film Festivali'nin stratejik öneme sahip bir festival oldugunu ifade etti.

- 2 farkli yarisma kategorisinde 7 farkli ödül sahiplerini buldu

Festivalin jürisinde yönetmen Anthony Nti, Asya Dünya Film Festivali Direktörü Asel Sherniyazova, Bakü Uluslararasi Kisa Film Festivali Direktörü Fehruz Shamiyev, Saraybosna Film Merkezi Direktörü Ines Tanovic, Yönetmen Nariman Aliev, Yazar ve Yapimci Samed Karagöz yer aldi.

Türkçe Konusulan Filmler kategorisinde En Iyi 2'nci Film Ödülünü "Susam" adli filmiyle Sami Morhayim, TRT Özel Ödülünü "Hakem" adli filmiyle Roman Hodel, En Iyi Film Ödülünü ise "Iklim Degisimi" adli filmiyle Yasemin Demirci aldi.

Yabanci Dilde Filmler kategorisinde ise Sandra Desmazieres'in "Flowing Home" filmi En Iyi 2'nci Film, Morad Mostafa'nin "Ward's Henna Party" filmi Jüri Özel Ödülü, Viv Li'nin "Hiçbir Yere Ait Hissetmiyorum" filmi ise En Iyi Film Ödülüne layik görüldü.

Filmleri izleyen sinemaseverlerin verdigi oylarla belirlenen Seyirci Ödülünü de "Dügün Fotografi" adli filmiyle Cemalettin Bas kazandi.

Ödül törenine THY Yönetim Kurulu Baskani Ilker Ayci, Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürü Erkin Yilmaz, TRT1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz ile genç sinemacilar ve sinema sektörünün temsilcileri katildi.

Kaynak: AA