Bakira Talep Artti, Yetistirilecek Usta Bulunamiyor

Diyarbakir’da 4 asirdir bakircilik yapan Mustafa Tanrikulu ile bakir sanat ustasi ve resim ögretmeni Ömer Tasdemir, çirak ve kalfa bulamadiklarini, kolay para kazanma yolunda isçilik ile ugrasmak isteyenin olmadigini, bakir ustaliginin sona dogru gittigini kaydederek, bakirciligin okullara girmesini istedi.

Bakira Talep Artti, Yetistirilecek Usta Bulunamiyor
Diyarbakir’in Sur ilçesinde her alanda kullanilan bakir isçiligine talep artarken, bakir ustalari yetistirecek çirak bulamiyor. Bakir ustalari, mesleklerini devredecekleri ve yetistirebilecekleri çirak bulma problemi yasadiklarini, kolay para kazanmak için vatandaslarin el emekleri ile ugrasmadiklarini belirterek, bakira talebin artigi bu süreçte meslegin egitim ve ögretim hayatina girmesi gerektigini söylediler. Meslegin bitme noktasina geldigini söyleyen Diyarbakir’in son bakir ustalari, mesleklerinin kaybolmamasi için ellerinden geleni yapmak istedigini dile getirdiler.

"Dünyanin talebi artti, yapan yok, kolay para için kosan çok"

Mustafa Tanrikulu, aksesuar ve hediyelik esya haline getirilmesiyle bakira ilginin tekrardan arttigini ve saglik konusunda her geçen gün ne kadar faydali oldugunun ortaya çikmasiyla taleplere yetisemez duruma geleceklerini kaydetti.

Tanrikulu, “Bakirciliga dünyanin birçok yerinde talep var fakat yapan kalmadi, sadece Türkiye’de biraz var, o da son nesil. Gelecek kusak yok. Çünkü çirak, kalfa bulamiyoruz. Isçilik yapilmiyor, insanlar geçmiste telefon ve internet olmadigi için usta çirak iliskisi çok fazlaydi. Simdi herkes rahat kolay para arayisi içinde oldugu için bizim iste el emegi oldugundan zor geliyor. O yüzden çirak bulamiyoruz ve devami pek gelecek gibi görünmüyor su an. Belki zaman içerisinde müdahale edilirse kurtarilir ama en genç nesil biziz, bizden daha genç nesil, grup yok. En genç nesil 35-40 yaslarinda, genç eleman bulsak bile çok kisa süreli çalisiyorlar. Günümüz çagi oturup el isiyle yapabilecek bir seyde degiliz, kimse çocugunu gönderip çirakta yapmiyor. Eskiden babalarimiz ’eti senin kemigi benim’ derdi, ustalarin yanina birakirdi. Suan öyle bir durum yok maalesef, böyle el emegi ürünler her geçen gün yok oluyor. Bizim meslek dallarimizda o guruplarin içinde” dedi.



"Bakir ustalarinin yetismesi için okul hayatina girmesi lazim"

Bakir sanat ustasi ve resim ögretmeni Ömer Tasdemir, issizlik degil mesleksizlik nedeniyle birçok seyin yok olacagini, kazanç ve talebin oldugu mesleklerin okul hayatina girmesi için destek beklediklerini kaydetti.

Tasdemir, “Bakir el islemesi meslek yüksek okullarinda da olabilir, ama kesinlikle okul hayatina girmesi gerekiyor. Bakir geçmisten günümüze göre yeni yeni talepler artmaya basladi.

Daha önce bakirlar bu kadar motif, desenli ve alternatifli degildi. Suan hediye esya olarak bile kullanabiliyorsunuz. Bunun disinda okullarda bu ürünleri sadece yapma amaçli degil, bunu bir meslek haline getirmek için yapilmasi lazim. Ben bir resim ögretmeni ve sanata adamis biri olarak bakirciliga girdikten sonra hem lisesinin hem de üniversitesinin açilmasi için her türlü çabayi göstermeye hazirim. Su an hiçbir sekilde usta yok, son nesiller. Ben yeniyim, arkama baktigimda kimse yok. Bu isin son nesli, kesinlikle ileriki yasamimizda bakirin yer almasi gerekiyor. Bakirin ne kadar saglikli ve ne kadar faydali oldugunu herkes biliyor. Geçmiste ve günümüzde sagligi her daim anlatiliyor, bu yüzden gelecekte kaybolmayan bir bakir sanati meslegi olmasini istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA